logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Marvel Villainous


Een tijdje terug mochten we Ravensburger Disney Villainous ontvangen voor een review. Een spel dat zich helemaal richtte op de slechteriken uit het Disney-universum. Niet de meest voor de hand liggende zet, maar wel een heel succesvolle! Er zijn zelfs verschillende varianten en uitbreidingen verkrijgbaar die het spel nog spannender maken. Maar: echte stoere mannen spelen natuurlijk liever met echte stoere slechteriken, zoals Thanos, Hela, Killmonger, Ultron en Taskmaster. Zie hier: Ravensburger Marvel Villainous! Let wel: ook dit spel is volledig Engelstalig!

Avengers Assemble!

In het spel krijgt iedere speler een eigen speelbord, kaarten en natuurlijk de fraaie pion. Op dat bord moet jij je doelen zien te bereiken. In een beurt mag je verplaatsen, acties uitvoeren of voorwerpen verzamelen, maar je mag per beurt niet meer dan twee acties uitvoeren. Iedere slechterik in Marvel Villainous heeft zijn eigen doel in het spel. Thanos moet de Infinity Stones verzamelen, Killmonger moet bommen naar de borden van andere spelers sturen. Hoewel iedere speler voor zichzelf speelt, heb je dus wel degelijk interactie met elkaar. Je moet namelijk niet alleen zorgen dat jij jouw doel behaalt, maar ook dat je de plannen van je tegenstanders dwarsboomt!

Nieuwe functies

Marvel Villainouw brengt echter wat nieuwe concepten aan het licht. Uitbreidingen, waar je eerlijk gezegd van moet houden. Het hele spel is wat heftiger en intenser dan het origineel, waardoor je een tikje overweldigd kunt raken. Zo introduceert het specialiteiten, de mogelijkheid om de borden van tegenstanders binnen te vallen en geeft het een nieuwe draai aan het Fate-deck. In de originele versie had elke slechterik zijn eigen Fate-deck gevuld met helden en negatieve effecten. Als je de zorgvuldig opgestelde plannen van je vijand wilde verstoren, zou je een paar van deze kaarten trekken en ze op het bord van die speler leggen. De Marvel-variant pakt het anders aan. Er is nu een gezamenlijke Fate-deck waar jullie allemaal uit putten (veel superhelden maken namelijk crossover verschijningen en hebben het vast op een of ander moment tegen alle schurken opgenomen). Dat voegt meer variatie toe aan de mix, vooral omdat elk personage een handvol speciale Fate-kaarten in het kaartspel heeft geschud die voor hen effectiever zijn. Belangrijk is dat deze helden alleen kunnen worden verwijderd als ze worden ‘overwonnen’ door je volgelingen.

Evenementen

Op dat gebied komen we bij de Event-kaarten. Deze zitten verstopt in het Fate-deck en hebben invloed op één specifieke schurk – of allemaal. Zo is er een kaart waarmee je niet meer dan drie kaarten voor je hand kan trekken, terwijl een andere (genaamd ‘Avengers Assemble’) je elke beurt een Fate-kaart laat trekken tegen je eigen personage. Deze effecten stoppen pas als je de kaart – net als een heldenkaart – hebt verslagen. Dat alles brengt veel met zich mee, wat voor beginnende spelers een tikje too much kan zijn. Zeker als je de originele versie nog niet kent is het heel wat om in je op te nemen!  

Gebeurtenissen

Naast evenementen zijn er nog de optionele Gebeurtenissen. Deze kaarten mag je gebruiken, maar brengen nóg een extra laag in het spel. Soms voelen ze ook niet helemaal eerlijk aan. Zo zorgt het Avengers Assemble-evenement ervoor dat aan het begin van je spel helden op je borden worden ‘verstopt’. Hierdoor werd het een hele klus om ze te verslaan met onze bondgenoten, wat het tempo echt uit het spel haalde. Toch is het concept van Evenementen leuk. En: je mág ze gebruiken, het hoeft niet. Als je bijna uitgekeken bent op het basisspel, vormt dit meteen een extra impuls Bovendien is het genieten voor de strategen onder ons! Soms moet je zelfs een kortstondig bondje vormen om het spel te ontdoen van de Avengers.


Ga direct naar Marvel Villainous op BOL.com.

Recensie over Marvel Villainous

Een spannende variatie op Disney Villainous, met een aantal extra elementen om het nog wat moeilijker te maken: je kunt moeilijk zeggen dat dit een nieuwe variatie is, alsmeer een evolutie van het eerstgenoemde spel. Het artwork is indrukwekkend, hoewel het niet helemaal op hetzelfde niveau is als Disney Villainous. De personages zijn fantastisch geabstraheerd, maar ik vind het jammer dat ze niet transparant zijn, zoals bij Disney Villainous. Het is een geweldig spel voor alle marvelfans die de strijd met elkaar durven aangaan. Met elkaar, maar ook met de Avengers die zich af en toe laten zien. Gebeurtenissen, evenementen en lotkaarten wisselen elkaar in rap tempo af en zitten jou dwars in jouw missie. De vraag is: wie zal het eerst zijn unieke doel bereiken?

Score: 8


Informatie

Titel: Marvel Villainous
Uitgever: Ravensburger
Genre: bordspel
Tijdsduur: 45 minuten.
Voor 2 tot 4 spelers.
Leeftijd: vanaf 10 jaar.
Adviesprijs: 45 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.