logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Marvel Fase 4: releasedatums, multiverse crossovers en meer


Het Marvel Cinematic Multiverse (MCM) is gearriveerd, een nieuwe uitbreiding in het MCU. Een aantal films en series hebben daar een fraaie voorzet voor gedaan, zoals LOKI, WandaVision en What If…? Maar ook in de nieuwe Spider-Man: No Way Home wordt de brug geslagen naar deze nieuwe wereld. Een nieuwe fase voor de Marvel-fans zal aantreden… en het zal nog lastiger worden om de ultieme volgorde te vinden om alle Marvel-films te bekijken. Want, zo lijkt, er komt een nieuwe serie films aan, die wordt ingeluid Spider-Man! Hij zal alle kijkers een compleet nieuwe kant op slingeren. Vooralsnog krijgen ze Marvel Phase 4 mee als groepsnaam, maar in feite wordt het Marvel MCM Phase 1. Volg jij ‘m nog? Nou ja – het wordt in ieder geval genieten! Wij zetten alle films en series uit Marvel Fase 4 voor je op een rij.

streaming-banner-disney-plus

Marvel Fase 4 releasedatums films

Deze films hebben al een officiële datum gekregen. Natuurlijk kunnen ze nog verschuiven, gezien alle maatregelen en de hectiek die de wereld op dit moment in zijn ban houdt, maar vooralsnog kun jij je alvast verheugen op de volgende films en series:

 • Spider-Man: No Way Home: 16 december 2021
 • Doctor Strange and the multiverse of madness (6 mei 2022)
 • Thor: Love and Thunder (8 juli 2022)
 • Ms Marvel (zomer 2022)
 • Black Panther: Wakanda Forever (11 november 2022)
 • Vakantiespecial Guardians of the Galaxy (december 2022)
 • Moonknight (verwacht 2022)
 • She-Hulk (verwacht in 2022)
 • Secret invasion (verwacht in 2022)
 • The Wonders (begin 2023)
 • Guardians of the Galaxy Vol. 3 (5 mei 2023)
 • Ant-Man and the Wasp: Quantumania (28 juli 2023)
 • Fantastic Four (TBA)
 • Blade (TBA)

Doctor Strange 2: the multiverse of madness

Releasedatum: 8 mei 2022

Doctor Strange 2 verschijnt een krap half jaar na Spider-Man: No Way Home en zal ons als kijkers naar verwachting netjes begeleiden in het MCM. We zullen Benedict Cumberbatch weer zien als Stephen Strange, en hij zal worden vergezeld door Scarlet Witch (Elizabeth Olsen), Wong (Benedict Wong), Baron Mordo (Chiwetel Ejiofor) en Christine Palmer (Rachel McAdams) uit de eerste film. Nieuwkomer Xochitl Gomez zal in de rol kruipen van America Chavez, een relatief nieuwe superheld van Marvel.

Over het verhaal van Doctor Strange 2: Multiverse of Madness

Veel is er nog niet te zeggen over het verhaal. Er is wel een korte samenvatting beschikbaar, waarin staat dat we een horror-achtige superheldenfilm kunnen verwachten, die de nieuwe richting écht zal inluiden. En natuurlijk zit er een preview verstopt in de aftiteling van Spider-Man: No Way Home, zoals het hoort bij een Marvelfilm. We kunnen niet wachten op de eerste teasers en trailers! Lees hier meer over Doctor Strange 2: Multiverse of Madness.

Thor: Love and Thunder

Releasedatum: 8 juli 2022

Thor is de enige Avenger vier films krijgt (tot nu toe in ieder geval). Die vierde film zal in juli 2022 te zien zijn. Het wordt een mini-Avengersfilm, in een ander universum, gebaseerd op de stripreeks Mighty Thor. Daarin krijgt Foster tijdens een kankerbehandeling superkrachten, die vergelijkbaar zijn met die van Thor. In Thor: Love and Thunder zien we naast onze Guardians of The Galaxy ook Tessa Thompson’s Valkyrie en Natalie Portman als Jane Foster.

Het verhaal van Thor: Love and Thunder

Net als Doctor Strange 2 weten we niet veel over het verhaal. Volgens regisseur Taika Waititi zal het gebaseerd zijn op de Mighty Thor stripreeks. Daarnaast zal Christian Bale (The Dark Knight, Vice) Gorr the God Butcher zal spelen, de antagonist van de film. Lees hier meer over Thor: Love and Thunder.

Black Panther: Wakanda Forever

Releasedatum: 11 november 2022

Dit is een lastige film, die nog heel wat stof zal doen opwaaien. Het is namelijk de eerste Black Panther-film zonder Chadwich Boseman, die in augustus 2020 overleed aan de gevolgen van kanker. Het is duidelijk dat T’Challa niet zal voorkomen in de film, in nagedachtenis van Boseman. In korte tijd is het verhaal een paar keer aangepast om die verandering een plekje te geven. De opnames zijn inmiddels begonnen, er zal dus een script klaarliggen.

Het verhaal van Wakanda Forever

Nakia (Lupita Nyongo), Shuri (Letitia Wright), Ramonda (Angela Bassett) en Okoye (Danai Gurira) keren allemaal terug uit de eerste film. Ook Martin Freeman en Winston Duke zijn terug als Everett Ross en M’Baku. Ook zal de film Ironheart introduceren, ook bekend als Riri Williams, een geniale uitvinder en MIT-student die haar eigen Iron Man-stijl pantserpak maakt. Verwacht dus dat de MCU-opvolger van Tony Stark een grote rol zal spelen in deze film, evenals een van de gevestigde cast die op een gegeven moment de mantel van Black Panther op zich neemt.

streaming-banner-disney-plus

The Marvels

Releasedatum: begin 2023

Hoewel deze film eigenlijk een vervolg is op Captain Marvel, zal deze door Nia DaCosta geregisseerde Phase 4-film voor het eerst een trio vrouwelijke superhelden zien samenwerken op het grote scherm. Carol Danvers (Brie Larson) zal herenigd worden met Monica Rambeau (Teyonah Parris), de dochter van Danvers’ beste vriendin Maria (Lashana Lynch) uit de eerste film. De laatste keer dat we Rambeau zagen, had ze haar eigen superkrachten verworven in WandaVision, dus verwacht een ongemakkelijke familiereünie tussen het paar.

Het verhaal achter The Marvels

Elders zal Iman Vellani’s Ms. Marvel ook haar live-action filmdebuut maken. Zij zal in de rol kruipen van Kamala Khan en zal schitteren in haar eigen Disney Plus-serie, die naar verluidt begin 2022 zal verschijnen. We zullen haar dus leren kennen voordat ze in The Marvels verschijnt. Zawe Ashton (Velvet Buzzsaw) is gecast als de slechterik van de film, en de opnames vinden momenteel plaats in het VK na een verblijf in Los Angeles en New Jersey. Nadat Marvel zijn releaseschema had verplaatst, heeft The Marvels echter geen officiële releasedatum meer.

Guardians of the Galaxy Vol. 3

Releasedatum: 5 mei 2023

Guardians of the Galaxy 3, een van de drie films die in 2023 zullen verschijnen, zal het doek laten vallen over de trilogie die James Gunn sinds 2014 heeft geregisseerd. De film speelt zich af na Thor: Love and Thunder en voor de Disney Plus Holiday-special met de Guardians in de hoofdrol. Maar afgezien van enkele mogelijke line-upveranderingen — David Bautista zal niet terugkeren als Drax na Guardians 3, terwijl Gunn enkele belangrijke sterfgevallen heeft aangekondigd in dit derde deel — weten we niet veel over deze film.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Releasedatum: 28 juli 2023

Er wordt op dit moment gewerkt aan de opnames voor Ant-Man and the Wasp: Quantumania. Over deze film is ook weinig bekend, maar we weten wel dat de tegenstander niemand minder dan Kang the Conqueror zal zijn. Het tijdreizende genie zal worden gespeeld door Jonathan Majors, die een van Kang’s tijdvarianten – He Who Remains – speelde in Loki seizoen 1. En zijn officiële komst zou enorme gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van het MCU.

Naast Majors’ Kang zullen in Ant-Man 3 ook Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Douglas, Michelle Pfeiffer en Kathryn Newton te zien zien zijn als Scott Lang/Ant-Man, Hope van Dyne/Wasp, Hank Pym, Janet van Dyne en Cassie Lang. Deze film wordt- net als de eerste twee films – geregisseerd door Peyton Reed, die heeft laten doorschemeren dat het Quantum Realm een ​​grote rol zal spelen in de film.

streaming-banner-disney-plus

Fantastic Four

Releasedatum: TBA

Deze Phase 4-film is een belangrijke. Dit is namelijk de eerste Fantastic Four MCU film, waar nog heel weinig over bekend is – zelfs niet wanneer hij te zien zal zijn. Jon Watts, die alle drie de Spider-Man MCU-films heeft geregisseerd, zal de productie voor zijn rekening nemen. Er zijn geen andere officiële aankondigingen buiten de aanwerving van Watts, maar hopelijk zal dat veranderen zodra hij klaar is met de pers voor Spider-Man: No Way Home later dit jaar.

Blade

Releasedatum: TBA

In de hoofdrol van Blade zullen we Mahershala Ali zien als de titulaire vampierjager. De film wordt geregisseerd door Bassam Tariq (Mogul Mowgli) en wordt geschreven door Stacy Osei-Kuffour (Watchmen, Hunters). Delroy Lindo (Da 5 Bloods, The Harder They Fall) werd onlangs ook aan de cast toegevoegd. Afgezien daarvan is er echter geen woord over wanneer het filmen zal beginnen en wanneer de film zal worden uitgebracht. Hopelijk duurt het niet lang meer voordat Marvel meer details onthult over de Blade-film.

MARVEL PHASE 4 TELEVISIESERIES

Ms Marvel

Releasedatum: zomer 2022 (juli tot september)

Oorspronkelijk was de serie verwacht in 2021, maar hij staat nu gepland voor de zomer van 2022 (tussen juli en september). De serie brengt Kamala Khan in het MCU, beter bekend als Ms Marvel (Iman Vellani). Het is de eerste moslimsuperheld, en ook eigenlijk hét gezicht van de Marvel’s Avengers-game die vorig jaar werd uitgebracht.

Ze is een verademing als superheldenpersonages, met een Spider-Man-achtig oorsprongsverhaal. Zoals eerder vermeld, zal deze show aansluiten bij de film The Marvels, waarbij Vellani haar rol in die film opnieuw zal spelen. Fingers crossed dat we binnenkort een trailer krijgen.

Moon Knight

Releasedatum: 2022 (verwacht)

Moon Knight gaat over Marc Spector, een superheld die te maken heeft met een dissociatieve identiteitsstoornis. Het grote nieuws hier is dat Marvel superster Oscar Isaac heeft binnengehaald voor de rol, waarbij Ethan Hawke de schurk van de show speelt. Verwacht dat Isaac meerdere versies van zijn personage zal spelen, en verwacht de serie een Egyptisch tintje zal krijgen. Het lijkt erop dat Moon Knight een volwassener, gewelddadiger aanbod van Marvel zou kunnen zijn, dat we in 2022 zullen zien. Volgens Kevin Feige zal het personage ook in toekomstige MCU-films verschijnen.

She-Hulk

Releasedatum: 2022 (verwacht)

She-Hulk zou de MCU een andere smaak moeten geven. Tatiana Maslany speelt Jennifer Walters, de nicht van Bruce Banner, zoals in de Dan Slott-strip uit het midden van de jaren 2000. Mark Ruffalo zal in deze serie ook als Bruce Banner/Hulk verschijnen, samen met Abomination (Tim Roth). Wees niet verbaasd als er heel wat Marvel-personages naar voren worden gehaald. Jameela Jamil speelt de schurk van de show, Titania, die, net als Abomination, een perfecte match is voor Walters’ She-Hulk.

Secret Invasion

Releasedatum: 2022 (verwacht)

Secret Invasion zal zich concentreren op de Skrulls, die je kent uit Captain Marvel, met Talos (Ben Mendelsohn) en Nick Fury (Samuel L. Jackson) als hoofdrolspelers. Kingsley Ben-Adir, Olivia Colman en Emilia Clarke maken volgens rapporten ook allemaal deel uit van de cast, en we verwachten dat dit een serie op Avengers-niveau in de MCU zal zijn. “Het gaat over een sekte van Skrulls die elk niveau van het leven op aarde heeft geïnfiltreerd”, zei Kevin Feige in december 2020 over de serie. Volgens Jackson zijn de opnames begonnen en we hebben al fragmenten gezien van een grauw uitziende Fury, compleet met grijze baard en zonder ooglapje.

Vakantiespecial Guardians of the Galaxy

Releasedatum: december 2022

Deze special zal naar verwachting minder dan 40 minuten duren en zal waarschijnlijk de intens slechte Star Wars Holiday Special uit 1978 nieuw leven inblazen, waarvan schrijver en regisseur James Gunn een fan is. De hoofdcast van Guardians zal aanwezig zijn, en het klinkt alsof het feestje wordt. Deze special krijgt zelfs een plekje in het MCU-universum, het speelt zich af vóór de derde Guardians-film en na Thor: Love and Thunder.

streaming-banner-disney-plus

MARVEL PHASE 4 ANDERE PROJECTEN

Ironheart

Er komt een Disney Plus-serie over Ironheart. De serie van zes afleveringen wordt geschreven door Chinaka Hodge (Snowpiercer) en Dominique Thorne speelt Riri Williams, die haar live-action debuut zal maken in Black Panther 2. Er zijn momenteel geen andere details over de show beschikbaar.

Armor Wars

James Rhodes/War Machine (Don Cheadle) zal ook in zijn eigen Disney Plus-serie krijgen. Hij is gebaseerd op de gelijknamige stripreeks, de opnames zijn verwacht in 2022. Het verhaal rept over de nasleep van de dood van Tony Stark in Avengers: Endgame en het onderzoek omtrent zijn overlijden. Yassir Lester is aan boord om de scripts te schrijven.

Wakanda serie

Er staat een Wakanda-spin-offshow op de planning, maar daar is het vooralsnog mee gezegd. Danai Gurira heeft een contract getekend om haar rol als Okoye in de naamloze tv-serie opnieuw te spelen, maar het is onduidelijk of andere Black Panther-sterren ook zullen verschijnen.

Wat als…? seizoen 2

Er wordt al gewerkt aan What If…? seizoen 2 bij Marvel Studios. Volgens hoofdschrijver AC Bradley en regisseur Bryan Andrew is één aflevering klaar voor gebruik (een op Gamora gerichte aflevering die seizoen 1 niet heeft gehaald), sommige zijn bijna voltooid en andere hebben meer werk nodig. We verwachten hem in de tweede helft van 2022 te kunnen zien.

Loki seizoen 2

Er werd in de finale van seizoen 1 voorzichtig gehint naar de terugkeer van de ‘god of mischief’, maar verder is er nog niets bekend over deze serie of welke plek hij in de MCU zal innemen. Het is aannemelijk dat Tom Hiddleston wordt ingeschakeld als Loki. Owen Wilson, Wunmi Mosaku, Gugu Mbatha-Raw en Sophia Di Martino kunnen ook terugkeren, terwijl hoofdschrijver van seizoen 1 Michael Waldron zich heeft aangemeld om de scenario’s van seizoen 2 te schrijven.

I am Groot

I Am Groot, aangekondigd in december 2020, zal het favoriete personage van Guardians of the Galaxy volgen terwijl hij uitgroeit van het jonge boompje dat we in Guardians 2 zagen tot het tienerpersonage dat we zien in Avengers: Infinity War en Endgame. De show zal bestaan ​​uit een reeks korte films waarin hij de melkweg verkent samen met nieuwe en ongewone personages. Zoals je zou verwachten, zal Groot zichzelf in een aantal uitdagende situaties brengen, dus we kunnen onderweg wat gelach en spanning verwachten.

Marvel Phase 4: Disney Plus Day-showaankondigingen

Zoals we in onze intro al zeiden, kondigde Marvel een reeks nieuwe Disney Plus-series aan die zij op hun planning hebben staan. Gewoon als schets of als idee, dat weten we nog niet. Het gaat om:

Agatha: House of Harkness – een spin-offshow rond het favoriete WandaVision-personage van de fans
Echo – een spin-offshow die zich richt op het aankomende Hawkeye-ondersteunende personage
Marvel Zombies – een heruitvinding van het Marvel-universum waar een nieuwe generatie helden strijdt tegen een zich uitbreidende zombiedreiging
Spider-Man: Freshman Year – een animatieserie die Peter Parker zal volgen tijdens zijn studententijd en zijn vroege stripboekwortels zal vieren
X-Men 97 – een revival van de klassieke X-Men animatieserie uit de jaren 90, die de gebeurtenissen direct na de laatste aflevering van de show oppikt

streaming-banner-disney-plus

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.