logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Marvel Eternals


Marvel’s nieuwste superheldengroep duikt op in Eternals. Maar wie zijn deze almachtige figuren eigenlijk? En waar waren ze toen Thanos het halve universum liet verdwijnen in Avengers: Infinity War? Wij vertellen je alles dat je moet weten over de aankomende Marvel-film Eternals.

Bekijk hier de trailer van Marvel’s Eternals:

Marvel’s Eternals verschijnt vanaf 3 november in de bioscoop.

Het verhaal van Marvel-film Eternals

Eternals werd bedacht door Jack Kirby, een creatief genie die nauw samenwerkte met Stan Lee. Hij werkte eerst bij DC aan een serie over goden in de mensenwereld. Toen DC dat idee niet echt zag zitten, nam Kirby het idee mee en stapte over naar Marvel. Daar vormde hij het idee om naar The Eternals, waarvan het eerste exemplaar verscheel in 1976. Deze comic draaide om het idee dat er op aarde een uniek mensenras rondloopt, dat door de buitenaardse Celestials is ontwikkeld om de aarde te beschermen. Natuurlijk gingen de dingen niet zoals gepland, en het leven op aarde ontwikkelde zich langs verschillende lijnen. Toch bleven de Eternals om de planeet te beschermen tegen de Deviants, hemelse ‘mislukte’ experimenten en de aartsvijanden van de Eternals.

De Eternals hebben zelf een lange levensduur en ontwikkelden door de jaren heen heel wat geavanceerde technologieën. Toch laten ze mensen hun eigen problemen oplossen en concentreren ze zich vooral op meer interstellaire bedreigingen. Deze filosofie werd niet door alle leden van het ras omarmd, waardoor er een burgeroorlog uitbrak die er uiteindelijk toe leidde dat de Eeuwigen kosmische energie in hun eigen lichaam konden opslaan en op verschillende manieren konden gebruiken. Ofwel: ze kregen ‘magische’ krachten. Inmiddels werken de Eternals achter de schermen om problemen weg te werken, of treden ze op als superhelden om hun werkelijke bedoelingen te verdoezelen. De comic Eternals had een korte levensduur: hij duurde slechts twee jaar. Later keerde het idee een paar keer terug als miniserie.

Hoewel het totaalconcept van de Eternals zich niet echt leende voor een lange comicreeks, bood het concept zelf wel veel mogelijkheden. Denk daarbij aan spin-offs als Thor en Guardians of the Galaxy. Langzaam maar zeker werd hun achtergrondverhaal steeds dieper. Neil Gaiman schreef een aantal miniseries en herschikten bijvoorbeeld prominente Eternals zoals Ikaris en Thena (daarover later meer) als miljoenen jaren oud in plaats van de tienduizenden die het Kirby-origineel suggereerde. Hij introduceerde ook het idee dat de Eeuwigen leden aan een collectief geheugenverlies over hun oorsprong en leefden als conventionele mensen totdat de omstandigheden hen dwongen om hun oude leven te herinneren.

En hoewel gedeeltelijk geheugenverlies hun afwezigheid bij de verschillende oorlogen en veldslagen zou verklaren, ziet het er in de trailer naar uit dat de Eternals in het volle bezit van hun krachten en herinneringen zullen zijn wanneer het verhaal begint. De film Eternals zal zich richten op de Eternals die hun conflict met de Deviants hernieuwen nadat de vermiste menselijke populatie terugkeerde van de Blip. De grote energiegolf die dit evenement teweegbracht, zette de Deviants ertoe aan om hun aanvallen op de planeet te hervatten, waardoor de Eternals in actie moesten komen.

streaming-banner-disney-plus

Wie zijn de verschillende Eternals?

Marvel rekruteerde een opvallende verzameling acteurs om de rollen van deze quasi-mythische personages te spelen. Aan het hoofd van het peloton staat Gemma Chan als Sersi. Hoewel ze naar verluidt zich voordoet als museumconservator, is ze echt een Eternal met het vermogen om materie te manipuleren.

Angelina Jolie verschijnt ook als Thena, een krijger die haar capaciteiten met kosmische energie gebruikt om wapens te maken. Volgens sommige comics is ze verbannen uit de belangrijkste Eternals-groep, dus ze zou een antagonistische functie kunnen vervullen, zelfs als ze zich verenigt met de anderen tegen de Deviants.

Richard Madden is Ikaris, een tactisch genie en je komt hem in de strips ook regelmatig tegen als gast-ster. Hoewel Marvel ons slechts 7.000 jaar eeuwige geschiedenis biedt, zou het zo maar kunnen dat hij miljoenen jaren oud is, zoals Gaiman suggereerde.

Andere Eeuwigen zijn Kumail Nanjiani als Kingo, een Bollywood-ster wiens roemzoekende leven suggereert dat hij zich er misschien niet van bewust is dat hij een Eternal is; Lauren Ridloff als supersnelle verkenner Makkari, Brian Tyree Henry als Phastos, een uitvinder met de neiging om het edict van de Eternals te breken; Haaz Sleiman als echtgenoot van Phastos; Barry Keoghan als Druig, wiens vermogen om geesten en afstand tot de anderen te manipuleren suggereert dat hij ook een mogelijke antagonist kan zijn; Lia McHugh als Sprite, een illusie-genererende Eternal die er slechts twaalf jaar oud uitziet; Don Leeals Gilgamesj, die een exoskelet kan projecteren en wiens naam een ​​heel direct verband met oude menselijke mythen oproept; en Salma Hayek als Ajak, de leider van de Eternals, die ook met de Celestials kan praten, wat suggereert dat enkele van Kirby’s meest beschikbare personageontwerpen in de film te zien zijn.

Merchandise koop je bij:


Ga direct naar Eternals op BOL.com.

Recensie over Eternals

Eternals is een beetje een vreemde eend in de bijt van de Marvel studio’s. Of beter gezegd: het is een verhaal dat niet super bekend is onder het grote publiek. Dat maakt de film ook wat lastig neer te zetten. In het begin gaat een groot deel verloren aan de uitleg van het concept Eternals en Deviants, waarbij je flinke sprongen maakt in tijd en locatie. Je springt duizenden jaren door de tijd, van de ene uithoek van de wereld naar de andere. Zo krijg je langzaam maar zeker het achtergrondverhaal van Eternals voorgeschoteld. Pas na een flinke tijd komt het verhaal goed op stoom en mogen de Eternals doen waar ze goed in zijn, in ieder geval vanaf het moment dat ze besluiten niet langer in de schaduw te leven. Filmisch ziet het verhaal er fraai uit, maar toont weinig nieuws. Jammer, want de verschillende tijdsperiodes gaven een carte blanche voor heel fraaie beelden!

Score: 7


Informatie

Titel: Eternals
Uitgever: Marvel
Tijdsduur: 150 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderBevat scenes met geweld

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.