logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Marshal Bass – De Engel van Lombard Street

Hoewel de wereld momenteel in shock is vanwege het brute optreden van blanke politie-agenten tegen een donkere ban (en die shock is in mijn ogen terecht – hoe kan er nog plek zijn voor zo’n bizarre behandeling van een medemens op onze aarde?) laat de comic Marshal Bass zien dat die discriminatie ver teruggaat in de geschiedenis. De avonturen van Marshal Bass nemen je mee naar de Amerikaanse geschiedenis, naar het jaar 1876 om precies te zijn. In de introductie zie je hoe een vooraanstaande senator wordt vermoord door een mysterieuze man… die daarna vlucht en opgaat in de donkere nacht.

Philedelphia

Een paar dagen later zie je hoe Marshal Bass spreekt met zijn collega, de marshal van Philadelphia. Bass is altijd onderweg en komt regelmatig wat onrecht tegen, maar tijdens de Wereldtentoonstelling in Philadelphia hoort hij dat de moordenaar van de senator zich daar zou ophouden. Samen met de dienstdoende rechtsbewaarder, kolonel Helena, loopt hij over het terrein, zich verwonderend over de nieuwe uitvindingen en ontdekkingen. Hoewel een moord natuurlijk een verschrikkelijke misdaad is, stuit Bass op meer dan genoeg weerstand… simpelweg vanwege zijn huidskleur. Hij wordt echt gezien als een slaaf, inferieur aan de blanke Amerikanen!

Eigenzinnig

Gelukkig laat Bass zich niet terugschrikken door deze onrechtvaardige behandeling, en is hij meer dan geënt op het vinden van de moordenaar. Op zijn eigen unieke manier weet hij hem overigens vrij snel te vinden. Maar is deze man wel zo slecht? Of heeft hij simpelweg de verkeerde keuzes gemaakt? Onbegrip en onrecht zegevieren tijdens deze periode in de Amerikaanse geschiedenis, hoewel de racistische insteek van de blanken toch wel de boventoon voeren in dit boek. Daarbij sluimert de mysterieuze Defoe door het verhaal… wat ongetwijfeld een staartje krijgt in het volgende deel!

Ga direct naar Marshal Bass 5: De Engel van Lombard Street op BOL.com.


Recensie over Marshal Bass 5 – De engel van Lombard Street

Marshal Bass neemt je mee naar de grauwe zijde van de Amerikaanse geschiedenis. River Bass is een vrijgelaten slaaf en inmiddels opgeklommen tot hulpsherif. Reizend door Amerika vecht hij tegen het onrecht op zijn eigen manier, maar wordt steevast tegengewerkt door discriminatie en machtswellustelingen. Toch heeft ook Bass zijn donkere randjes. In deze gedetailleerde comic is niets zwart-wit en heeft zelfs de belangrijkste held een lange geschiedenis die niet al te rooskleurig is. De geschiedenis wordt sfeervol in beeld gebracht, de kleurrijke samenleving gedetailleerd in beeld gebracht. Het verhaal is overigens wel wat kort en bondig en loopt naar mijn mening te abrupt af.

Score: 7


Informatie

Marshal Bass 5: De Engel van Lombard Street,
Illustrator: Igor Kordey en Darko Macan
Uitgever: Silvester Strips, 56 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789463066112. Prijs: 16.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.