logo-liggend-wit-donkerblauw

Game review: Mario Party Superstars

Mario Party Superstars Switch

Tenzij je Nintendo Switch je eerste console is, kan het niet anders of je hebt ooit een potje Mario Party gespeeld. Het spel bestaat al sinds 1998 – niet voor de Switch natuurlijk, de eerste Mario Party is uitgegeven voor de Nintendo 64! Daar maakte je al kennis met deze chaotische partygame, die sindsdien in talloze versies is verschenen. Telkens kwamen er nieuwe minigames, nieuwe personages en nieuwe functies bij. En nu spelen wij hem weer op de Nintendo Switch, onder de naam Mario Party Superstars: Nintendo’s terugblik op hun franchise.

Het beste feestje ooit

Mario Party Superstars gaat niet zozeer om het sterdom van de personages. Het gaat juist om De Beste Van De Beste als het aankomt op de minigames. Mario Party Superstars bevat bijvoorbeeld vijf van de beste boards uit het N64-tijdperk van de serie en 100 van de meest hectische minigames uit de N64- tot en met Wii U-tijdperken. Ieder element is netjes opgepoetst en bijgewerkt naar deze tijd, compleet met alle aanwezige multiplayer-opties die de Switch je te bieden heeft. Daardoor is het niet de meest vernieuwende game uit de stal van Nintendo, maar zeker wel één van de leukste.

Wat is Mario Party Superstars?

Mario Party is een excuus van Nintendo om bordspellen op hun unieke en vrolijke manier te benaderen. Je kunt het spelen met maximaal vier spelers tegelijk, op één enkele spelcomputer en op hetzelfde beeldscherm. Het is dus een echte partygame! Je speelt met zijn vieren op één groot spelbord, dat je zou kunnen vergelijken met Ganzenbord. Regelmatig kom je speciale vakjes tegen na het gooien van de virtuele dobbelstenen, waardoor je het tegen elkaar moet opnemen in minibattles. Zo kun je munten verzamelen en verder komen op het spelbord. Met die munten kun je weer sterren kopen, die voor een groot deel bepalen wie er als winnaar uit de bus komt. Ieder spelbord heeft zo zijn unieke stijl, uitdagingen en minigames, met natuurlijk de nodige gamificatiestructuren die het spel verrassend, onvoorspelbaar en vooral heel grappig maken – al is het maar voor je tegenspelers.

Voor de hele familie

Het leuke is dat de spellen vaak zo chaotisch en hectisch zijn, dat ze voor iedereen goed zijn uit te voeren. Ofwel: niemand lijkt echt te weten waar het over gaat en hoe het werkt – en dus is alles goed. Neemt niet weg dat de spellen moeilijk zijn. Je kunt er goed in worden, maar dan moet je wel heel veel spelen. Iedere minigame heeft namelijk zo zijn eigen regels en besturing… waarbij je niet heel veel tijd krijgt om die in je op te nemen. Het bordspel zelf is turn-based, waardoor het tempo daar lekker rustig is om te spelen en na te denken over een mogelijke strategie. Maar ook daar kan het tij zo keren, als Bowser je dwarszit of als het lot je minder gunstig gezind is en je slechte dobbelstenen werpt. Een potje Mario Party Superstars duurt ongeveer 30 minuten, wat zeker acceptabel is, omdat je geen voorbereidingen hoeft te treffen. Wil of kun je niet in dezelfde ruimte zijn? Dan kun je ook met vier spelers online tegen elkaar strijden.

Dit zijn de verschillende werelden / borden van Mario Party Superstars:

  • Yoshi’s Tropical Island: een beginnerscursus vanaf de eerste Nintendo 64 Mario Party, dit bord met stranduitje-thema laat je tol betalen aan Thwomp-blokken en achter de met sterren bezaaide Toadette over de kaart aanjagen terwijl een Cheep Cheep-vis haar steeds weer meeneemt.
  • Peach’s Birthday Cake: Nog een bord uit het originele spel, en een voor de zoetekauwen. Het is echter een beetje aangepast van het origineel om meer spelerskeuze te bieden op het pad dat ze rond het anders ronde bord nemen.
  • Woody Woods: een toevoeging aan Mario Party 3 hier, Woody Woods heeft veel ruimte voor verkenning rond het bord, maar bevat een selectie van Monty Moles die opduiken om je reisrichting te veranderen, en bomen die je een vreemde bonus kunnen schenken.
  • Space Land: een inzending van Mario Party 2, dit kriskras doorlopende bord heeft een paar eigenaardigheden om dingen op te fleuren, van een aftellende timer die een muntzuigende laserstraal van Bowser bedreigt, tot snelheidsovertredingen van Thwomp Blocks en Shy-Guys in hover-auto’s, klaar om je van de wijs te brengen.
  • Horror Land: Misschien wel het meest complexe bord in het spel, dit verscheen voor het eerst in Mario Party 2. Het heeft een dag- en nachtcyclus waardoor de stelende King Boo agressiever je bezittingen zal stelen in het donker, en ook Thwomp-tolgelden die worden vergrendeld onbeweeglijk op zijn plaats als de zon ondergaat.

Moderne gemakken

Elke minigame en baan heeft een nieuw likje verf gekregen om ze op het niveau te brengen dat we van een moderne Switch-titel mogen verwachten, en Nintendo’s speelgoedachtige kunststijl werkt bijzonder goed. Dit zijn de boards zoals je ze herinnert, opgefrist en tot in de puntjes bijgewerkt. Ze zijn een feest voor het oog. Degenen die altijd het gevoel hadden dat ze een inhaalslag maakten tijdens een game met Mario Party-veteranen, zullen de toevoeging van een preview-spelmodus voor elke minigame ook waarderen. Een kleinere beeld-in-beeld-versie van een minigame start voor het hoofdevenement, zodat je wat kunt oefenen voordat het echt telt. Het spel heeft ook een paar nieuwe features, zoals de toevoeging van emote-stickers die op elk moment tijdens het bordspelgedeelte kunnen worden verzonden. Met een beweging van de rechter joystick kun je door de stickers met personagethema scrollen, van een Bowser ‘Bwahaha!’ naar een Birdo-knipoog, compleet met een bijbehorend geluidseffect. Ze zullen het online communiceren gemakkelijker maken voor mensen zonder een headset.


Ga direct naar Mario Party Superstars op BOL.com.

Recensie over Mario Party Superstars

CooleSuggesties topper

Mario Party Superstars lijkt wel een hommage aan de originele spellen en de complete franchise. De beste games en speelborden zijn verzameld, opgepoetst naar de eisen van tegenwoordig. Het is een geweldige manier om plezier te hebben met elkaar. Nieuwkomers zullen ervan genieten, oudgedienden zullen liefdevolle en warme herinneringen ophalen én maken. Op het gebied van gameplay is er weinig nieuws aan de horizon, maar dat is ook niet echt nodig natuurlijk. Het speelt geweldig soepen en biedt veel speelplezier. Toch hadden we ook graag een nieuw spelbord gezien, gewoon omdat het kan.

Score: 9


Info

Mario Party Superstars
Uitgever: Nintendo
Getest op: Nintendo Switch
Genre: partygame
Prijs: 50 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.