logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Mannen die koken experimenteren er op los

mannen die koken

Eigenlijk is het raar: in een huissituatie is het vaak de vrouw die kookt, maar in restaurants staan vaak mannen achter het kookeiland. In de wereld van kookboeken is het een beetje om het even: er zijn ontzettend veel vrouwen die kookboeken hebben geschreven, maar ook minstens zo veel mannen. Is het dan zo dat mannen anders koken dan vrouwen? In Mannen die koken beweren de twee koks van restaurant Rock-Fort in Brugge van wel. Hermes Vanliefde en Peter Laloo zien de keuken als een groot speelparadijs van smaken, texturen en experimenten. In dit boek gaan ze letterlijk los met alles wat ze tegenkomen, en schuwen daarbij niet om gebruik te maken van enkel de beste ingrediënten.

Inspiratie voor de recepten

In Mannen die koken staan meer dan 55 recepten beschreven. Daarbij lieten de koks zich vrij inspireren door echt stoere mannen-zaken: films en series. Denk daarbij aan inspiratiebronnen als Pulp fiction, Dexter en Californication, maar ze vonden ook inspiratie in Quentin Tarantino of de dichter Pablo Neruda. Ook voetbal, muziek en britten komen aan bod als inspiratiebron voor een vrije interpretatie met ingrediënten. Een geweldige basis om recepten op te maken, daarmee maak je niet alleen indruk op je vrouw of vriendin, maar ook voor een avondje met vrienden kan uitlopen op een gave thema-avond. De recepten zijn indrukwekkend gefotografeerd met leuke grapjes verwerkt in de presentatie. Knap gedaan, en alleen dat al is een lust voor het oog.

Exclusieve ingrediënten

Er is echter een knelpuntje aan het boek. Zoals gezegd worden er exclusieve ingrediënten gebruikt, die zeker niet voor iedereen zijn weggelegd (en ook niet voor iedereen binnen bereik zullen liggen). Denk daarbij aan kalfshersenen, hondshaai, shropshire-kaas of anjou-duiven. Om maar een paar ingrediënten te noemen. Zeg nu zelf: zou jij weten waar je die zou kunnen scoren? Gelukkig kun je er op vertrouwen dat de heren weten waar ze het over hebben, en als je graag exclusief kookt is dit zeker een boek dat buiten de gebaande paden denkt. De experimenten lijken bijzonder geslaagd, hoewel ik van sommige recepten toch echt wel een beetje gruwel…

Mannen die koken, Hermes Vanliefde en Peter Laloo
Lannoo, 159 pagina’s, hardcover.
Prijs: 24,99 euro. ISBN: 9789401433280


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.