logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Strips over het verleden en de toekomst

Hoewel strips je soms kunnen meenemen naar een toekomstige wereld, zoals De Man die de Wereld Bedacht, laten ze soms ook de wrede werkelijkheid zien van de wereld waarin we leven. Daarvan is Shi 5: Black Friday weer een fantastisch voorbeeld.


De man die de wereld bedacht

De man die de wereld bedacht

De man die de wereld bedacht neemt je mee naar een spannende toekomst, waar ruimte-missies aan de orde van de dag zijn. Officieren die terugkeren van hun missies worden in de watten gelegd, volgens deze comic gebeurt dat op Dak 3. een kunstmatig eiland in de baai van de Afrikaanse stad Dakar. Daar maken we kennis met Charlene Barrymore en John Bowman, die ieder in een eigen villa bivakkeren op het luxe eiland, dat vooral bevolkt wordt door robots en hulp-androïden. Het verhaal draait hierbij om John, die tijdens zijn missie in aanraking is gekomen met een zwarte smurrie (Venom, anyone?). Daardoor blijkt hij ineens over bijzondere krachten te beschikken, die hem bijzonder goed uitkomen… en de wereld zouden kunnen redden van de ondergang.

Het verhaal van De Man die de Wereld Bedacht is niet geweldig origineel of diep uitgewerkt. Het is een vrij standaard verhaal over een toekomstige alien invasie, waarbij ontzettend veel tekst en uitleg wordt gegeven in ellenlange gesprekken en discussies. Dat niet iedere illustrator alles goed kan tekenen. Hier gaat het vooral mis bij de gezichten en gezichtsuitdrukkingen. Voertuigen en gebouwen daarentegen worden met alle liefde en details neergezet, tot epische prenten die zo op het witte doek kunnen verschijnen.

Score: 6

Auteur:
Uitgever: Standaard uitgeverij, 77 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789462108288. Prijs: 19.99 euro.

Ga direct naar De man die de wereld bedacht op BOL.com.

Shi 5 – Black Friday

Shi 5 - Black Friday

Shi 5 – Black Friday neemt je mee naar de 19e eeuw, naar de brute Britse fabrieken, waar het de ondernemers vooral gaat om geld verdienen. En wie zet je dan in? Kinderen! Die zijn goedkoop, kun je makkelijk onder de duim houden en zijn makkelijk vervangbaar. Vooral weeskinderen. Daar zijn er genoeg van! Ze moeten werken in vuile, gevaarlijke omgevingen en maken lange dagen, waarbij ze slechts een schijntje verdienen. Ze worden zelfs gebrandmerkt, zodat iedereen weet wie hun ‘baas’ is. En er is niemand die er naar omkijkt, zelfs de Britse koningin niet. Toch zijn er natuurlijk mensen die zich hieraan storen, en zo ontstaat de verzetsgroep Angry Mothers, met Jay (Jennifer Whitfield) en de Japanse Kita aan het hoofd. Beide personages komen uit eerdere series, maar eerlijk is eerlijk: dit is mijn eerste kennismaking met deze serie.
Jay is nog steeds op zoek naar haar dochter en de Japanse Kita zint ook op wraak na de dood van haar dochtertje. Dankzij hun pamfletten wordt iedereen zich bewust van het lot van de kinderen in Groot-Brittannië. Kita en Jay hebben een fijne dynamiek, die nog wel eens zou kunnen uitgroeien tot een relatie (of is die er in eerdere delen al geweest?). De Zwarte Vrijdag verwijst naar een bloederige vrijdag op Trafalgar Square waar tijdens een verzet van de Angry Mothers 241 doden vielen, door het harde optreden van het Britse leger. Shi 5 is een imposant verhaal geworden, dat op een fantastische manier in beeld is gebracht. Expressie en sociale interactie is hier heel belangrijk en komt bijzonder goed naar voren. Dit is een verhaal dat je meteen grijpt en meetrekt tot de laatse pagina. Spanning, strijd tussen de sociale klassen, Japanse tradities, historische achtergrond… alles komt voorbij.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Dargaud Benelux, 77 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789085586555. Prijs: 17.95 euro.

Ga direct naar Shi 5 – Black Friday op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.