Wat mag je absoluut niet missen deze Olympische Winterspelen in Beijing? We lichten steeds drie mogelijk magische momenten voor je uit. En uiteraard terug te kijken via discovery+. Waarom drie? Tijdens de Olympische Spelen gaat het eigenlijk altijd om de heilige drie-eenheid: goud, zilver en brons.
BRONS
Wie? Alpineskister Adriana Jelinkova op de reuze slalom.
Wanneer? Maandag 7 februari om 03.00 uur (eerste run) en 06.30 uur (tweede run) Nederlandse tijd
Waarom kijken? Eind 2020 stoof Adriana in het Oostenrijkse Lech naar de tiende plaats van de parallel reuzenslalom in een wereldbekerwedstrijd alpineskiën. Nooit eerder had een Nederlandse dat kunstje geflikt. Goed, Adriana werd dan geboren in Tsjechië en woont sinds haar elfde in Oostenrijk, maar ze heeft een Nederlands paspoort. En ook de eerste Nederlandse skiester in 70 jaar die deelneemt aan de Winterspelen, na Margriet Prajoux-Bouma in Oslo 1952 waar ze als laatste eindigde. Die slechte prestatie leidde indirect tot strengere selectie-eisen van de Nederlandse olympiërs. Met als gevolg dat het even duurde voordat ‘we’ weer meededen aan de Spelen. Adriana was dolblij toen ze zich eindelijk kwalificeerde voor Beijing 2022. Dat was in januari 2021 in het Sloveense Kransjka Gora waar ze knap als elfde eindigde op de World Cup reuzenslalom. Om amper een dag later op dezelfde piste hard onderuit te gaan. Ze scheurde haar kruisband en een lange revalidatie volgde. Ze herstelde maar net op tijd voor deelname aan de Spelen.
Bron: gettyimages
ZILVER
Wie? Schaatser Kjeld Nuis op de 1.500 meter.
Wanneer? Dinsdag 8 februari tussen 11.30 uur en 13.10 uur Nederlandse tijd.
Waarom kijken? Kjeld – vier jaar geleden in Gangneung met olympisch goud op de 1.000 en de 1.500 meter nog de ongekroonde van de Winterspelen – verdedigt zijn titel op de 1.500 meter. Dat is trouwens makkelijker gezegd dan gedaan. Zo lekker loopt het dit winterseizoen niet voor Kjeld. Noch voor de rest van de Nederlanders op deze afstand. Eigenlijk bereikte alleen Thomas Krol dit wereldbekerseizoen het podium. Krol pakte brons op de Olympic Oval in Salt Lake City. De echt grote favorieten zijn toch Kim Min-Seok (ZKo), Ning Zhongyan (Chi) en Joey Mantia (VSt). Dan nog zijn we benieuwd of Kjeld weer weet te vlammen tijdens de Spelen. And never a dull moment with Kjeld. Een schaatser die zich niet in een hokje laat plaatsen. Zo doet hij ook aan snowboarden, inlineskating én breakdance. Zijn motto? “Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd”.
Bron: gettyimages
GOUD
Wie? Schaatsster Ireen Wüst op de 1.500 meter.
Wanneer? Maandag 7 februari tussen 09.25 uur en 11.10 uur Nederlandse tijd.
Waarom kijken? Net als Kjeld verdedigt ook Ireen op deze afstand haar olympische titel van Gangneung. Eerder won zij goud in Vancouver (2010). Alleen in Sochi (2014) moest ze genoegen nemen met zilver achter Jorien ter Mors. Lotte van Beek werd derde. De grote favoriet op de 1500 meter bij de vrouwen in Beijing is trouwens Miho Takagi. De Japanse won drie van de vier verreden wereldbekers. De vierde zege ging naar Brittany Bowe uit de VS. Maar vlak Ireen nooit uit. De schaatsmijl past haar als een jas. Al bij haar olympisch debuut in Turijn (2006) was het direct prijs met een bronzen plak. Vervolgens regende het medailles voor Ireen. Nog een keer op het podium in Beijing zou betekenen dat ze bij vijf opeenvolgende Winterspelen een medaille zou behalen op dezelfde afstand. Petje af.
Bron: gettyimages
Alle (live) actie te volgen bij discovery+
Met discovery+ – The Streaming Home of the Olympics – is de kijker zelf regisseur en bepaalt met de verschillende live-feeds van alle disciplines wat er wanneer de huiskamer binnen streamt. De meeste wedstrijden worden voorzien van Nederlands commentaar door bekende Eurosport-experts. Lees hier meer over de bijzondere manier van presenteren van de Olympische Spelen in Bejing 2022! Naast álle Olympische wedstrijden kunnen ook alle Eurosport studioprogramma’s live of on-demand gestreamd worden via discovery+.