logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De leukste kinderactiviteiten in de Maand van de Geschiedenis

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema Aan het werk. Naast fietstours, workshops, lezingen en festivals zijn er ook kinderactiviteiten, voor uiteenlopende leeftijdscategorieën. Met deze activiteiten beleven kinderen een leuke dag én steken ze ook nog iets op over het verleden.

Papier scheppen

Van oude boeken uit het boekencafé ga je nieuw, handgeschept papier maken. Met afbeeldingen, knipsels, mooie woorden en vloeipapier geef je er eigen kleur aan en maak je je eigen papier, om op te schrijven of als kunstwerkje voor aan de muur. Natuurlijk mag je je zelfgemaakte papier meenemen naar huis. 
Arnhem, Arnhems Boekencafé Libertas. 23 oktober.

Watersnood 

In het Watersnoodmuseum leer je alles over de Watersnoodramp van 1953 en ontdek je hoe belangrijk het is dat we ons land beschermen tegen water. En hoe we dat doen leer je tijdens workshops dijken bouwen en zinkstukjes maken. Deze zinkstukken werden (in het groot) gebruikt om dijkgaten te dichten. 
Ouwerkerk, Watersnoodmuseum. 19, 21, 26 en 28 oktober.

Zaklamptour 

Als je wel eens in Utrecht komt, heb je hem vast wel eens gezien: de Domkerk. Wat een werk moet het zijn geweest om deze gigantische kerk te bouwen! Hoe deden ze dat? Hoe kwamen ze zo hoog? Hoe bleven de stenen daarboven zo goed zitten? Tijdens een spannende zaklamptour in het donker leer je er alles over. 
Utrecht, Domkerk. 21 oktober.

Expeditie-postzegel 

Ga aan het werk in het Noord-Hollands Archief! Je kunt aan de slag met een echte negentiende-eeuwse drukpers van de Haarlemse drukkerij Joh. Enschedé. Of maak je eigen expeditie-postzegel! Echte avonturiers kunnen ook nog op schattenjacht in de oude Janskerk. 
Haarlem, Noord-Hollands Archief. 23 oktober.

Weeskinderen 

Gelukkig zijn in Nederland bijna geen weeskinderen meer, maar tweehonderd jaar geleden was dit wel anders. Veel weeskinderen werden naar een weeshuis gebracht, bijvoorbeeld in Veenhuizen. Daar werden ze aan het werk gezet in de spinnerij om geld te verdienen. Je ontdekt het leven van weeskinderen in die tijd in het Drents Archief. 
Assen, Drents Archief. 24 oktober.

Soldatenwerk 

In Fort Pannerden ontdek je hoe het was om soldaat te zijn op een fort. De verschillende locaties worden uitgelicht met miniworkshops. Hoe zorg je voor een goed geolied fort met ruim tweehonderd soldaten? 
Doornenburg, Fort Pannerden. 27 oktober.

Soldatenwerk 2 

Ga aan het werk als militair in het Marinemuseum. Test je skills met spelletjes, stap aan boord van een echte onderzeeboot en mijnenveger en ontmoet echte militairen tijdens de Marine Roadshow. Ondertussen leer je alles over de Koninklijke Marine. 
Den Helder, Marinemuseum. 16 t/m 31 oktober.

Hoe word je archeoloog? 

Ben jij benieuwd naar het beroep van archeoloog? Ontdek er dan alles over tijdens een workshop. Je proeft aan het vak door zelf aan de slag te gaan en wordt daarin begeleid door een echte archeoloog die je alles kan vertellen over zijn bijzondere werk.  
Ede, Cultura Ede. 13 oktober.

Blauwdruk maken 

Blauwdruk is een oude techniek om kopieën te maken door middel van licht. Dit kan op papier, maar bijvoorbeeld ook op stof. Drukkers gebruikten deze techniek meer dan honderd jaar geleden heel vaak. Bij de Groninger Archieven bewaren ze veel van die mooie blauwdrukken. Die ga je eerst bekijken. Daarna ga je zelf aan de slag met een mooie blauwdruk, die je in een echte archiefdoos mag meenemen naar huis! 
Groningen, Groninger Archieven. 20 oktober.

Treinspeurtocht 

Ga op het Werkterrein Utrecht Maliebaan tijdens een spannende speurtocht op zoek naar verdwenen beroepen. Zo kom je bijvoorbeeld de depotchef tegen, een tractieopzichter en een seinhuiswachter.  
Utrecht, Spoorwegmuseum. 1 t/m 31 oktober.

Parachute 

De tentoonstelling ‘Marechaussees van Oranje’ laat zien voor welke keuzes marechaussees kwamen te staan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uitwijken naar Engeland om van daaruit de Royal Air Force te dienen? Voor de Duitse bezetter werken? Opstappen? In oktober kun je elke woensdagmiddag een workshop volgen waarbij je je eigen parachute maakt.  
Buren, Marechausseemuseum. 6, 13, 20 en 27 oktober.

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Selecteer op Kinderen voor het complete kinderaanbod.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.