logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat maakt kinderen gelukkig? Over familie-uitjes en activiteiten.

familie kinder chocoladeAls je het geluk van je kind kunt uitdrukken in een rapportcijfer, dan geven ouders in België en Nederland een gulle 8.1. Ondanks de positieve quotering, kan er in beide landen naar eigen zeggen, nog meer tijd aan quality time besteed worden binnen het gezin. Dit blijkt uit recent onderzoek, de Familiebarometer van Kinder Chocolate, uitgevoerd in België en Nederland bij 1.000 gezinnen met kinderen tussen 3 en 12 jaar. Hier volgt een overzicht van de bevindingen en trends uit het onderzoek, met opmerkingen van kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve.

De voorwaarden voor kindergeluk

De gelukschaal voor kinderen wordt beïnvloed door verschillende parameters. Leeftijd is een eerste: hoe jonger het kind, hoe gelukkiger. Meisjes worden door hun ouders gelukkiger ingeschat dan jongens. Het valt ook op dat moeders een gullere score geven dan vaders. En werkende ouders geven een hogere quotering dan hun werkloze tegenhangers. 

Buitenspelen is bezigheid nr. 1

In de enquête gaven ouders aan hoe hun kind of kinderen het liefste de vrije tijd besteden, doordeweeks en in het weekend. Opmerkelijke cijfers geven aan dat kinderen nog steeds het liefst buitenspelen. Goed nieuws want gamen en tv-kijken komen op de tweede en derde plaats. Sport en creatieve bezigheden zoals knutselen en tekenen haalden ook de top vijf. In het weekend komt er een extra bezigheid bij. Op nummer vier verschijnt het gezinsuitje en delen sport en creativiteit de vijfde plaats.

In een reactie op de resultaten zegt Tischa Neve: “Wat goed om te zien dat kinderen nog steeds veel en graag buitenspelen! Ze leren er namelijk ontzettend veel van. Ook door gamen en computeren leren ze veel nieuwe vaardigheden, maar zorg er altijd voor dat ze het voldoende afwisselen met veel bewegen en (buiten)spelen.” 

Activiteiten vs. familiemomenten

Geen verrassingen hier: familie is belangrijk. Kinderen brengen vooral tijd door met ouders, broers en/of zussen. Vrienden en vriendinnen komen op de derde plaats. Toch geeft bijna twee derde van de ouders aan doordeweeks vaker een activiteit buitenshuis te willen ondernemen met hun kind(eren). Voor het weekend ligt dit percentage zelfs nog hoger met 75%. Vier op de vijf ouders geeft aan dat het er niet toe doet wát je doet met je kind(eren), maar om hoe je het doet. Samen dingen doen en interesses delen vinden zij een goede invulling van quality time.

Tischa Neve: “Ouders zijn druk en laten zich veelal leiden door de hectiek van de dag. Een gezinsuitje buitenshuis en quality time schieten er dan snel bij in. Het is goed om te beseffen dat quality time niet altijd in de grote activiteiten zit of in veel tijd samen. Samen buitenspelen, meedoen met wat de kinderen doen, van voetbal, muziek maken tot aan touwtje springen, is voor iedereen ontzettend leerzaam en waardevol.”

Bezigheden en uitgaven

33% van de ouders geeft aan dat geld hen beperkt in de keuze voor gezinsuitjes. Inspiratie en tips voor niet al te dure activiteiten zijn gewild. Voor zowel ouders als kinderen zijn bezoeken aan het pretpark, de bioscoop, het speelplein, de dierentuin of een sportieve activiteit het meest favoriet. 

Samen eropuit!

De nieuwe winkelactie van Kinder Chocolate biedt gezinnen in België en Nederland tot 15 augustus 2017 de mogelijkheid om quality time in familieverband door te brengen. In iedere Kinder Chocolate actieverpakking zit een unieke code die toegang geeft tot één van de 500 activiteiten voor gezinnen die zich buitenshuis, op sportief of op creatief gebied kunnen afspelen. Genoeg om het gezin inspiratie te geven. De unieke code kan je online inwisselen via de website www.kinderchocolate.nl. Een greep uit het aanbod: gitaarlessen, tickets voor een pretpark, klimmen, lasergamen en nog veel meer.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.