logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Maak je eigen werkgeluk met deze tips en boeken

Van 14 tot en met 18 november was het de Week van de Werkstress. En dat is belangrijk, aangezien volgens onderzoek twee op de drie werknemers in Nederland werkstress ervaart. Maar hoe maak je jouw eigen werkgeluk? MOAI, een organisatie die wellbeing- en persoonlijke leiderschapsprogramma’s verzorgt voor bedrijven, wil op een positieve manier stilstaan bij dit initiatief door de leefwijze van mensen in de Blue Zones onder de aandacht te brengen.

De Blue Zones

Wat zijn de Blue Zones? Wel, dat zijn 5 gebieden in de wereld waar de bevolking gezonder en gelukkiger oud wordt dan gemiddeld. Ze liggen in Sardinië, Griekenland, Okinawa, Costa Rica en Californië. Dan Buettner heeft er zijn levenswerk van gemaakt om de Blue Zones te onderzoeken. Hij ontdekte dat je met een paar eenvoudige maar krachtige leefgewoonten en door de juiste mensen om je heen te verzamelen. MOAI nodigt iedereen daarom uit om tijdens de Week van de Werkstress een eigen mini Blue Zone te creëren door deze 5 simpele leefgewoonten te volgen en te ervaren wat het voor iemand kan doen.

  1. Geef prioriteit aan je familie, vrienden en collega’s

MOAI is vernoemd naar één van de gezonde leefgewoonten uit Blue Zone Okinawa in Japan. Een ‘Moai’ is een groep van 5 vrienden die in hun jeugd wordt gevormd en die elkaar door dik en dun steunen. Dit sociale vangnet levert een grote bijdrage levert aan hun gezondheid, doordat je hierdoor minder stress ervaart. Ook in de andere Blue Zones is connectie zeer belangrijk – familie staat voorop, vriendschappen zijn belangrijk en men staat altijd voor elkaar klaar. Besteed eens extra aandacht aan jouw ‘Moai’. Bel een familielid of vriend die het nodig heeft, stuur eens een kaartje, luister met aandacht naar je collega’s en bied hulp waar je kan.

  1. Denk na over jouw purpose

Het hebben van een doel in het leven is enorm belangrijk en wordt gelinkt aan een langer gelukkiger leven. Sta deze week eens een kwartiertje eerder op en gebruik deze tijd om te reflecteren over jouw ‘Ikigai. Ikigai is een Japans begrip en is een levensdoel, datgene dat iemand blij en gelukkig maakt of de reden waarvoor je ‘s ochtends uit bed komt. Bedenk wat je leuk vindt om te doen, waar je goed in bent en wat jouw levenswaarden zijn.

  1. Neem regelmatig een break gedurende je dag

Stress is een onderdeel van het leven. Het is niet per se ongezond, als er ook genoeg ruimte is voor ontspanning. Iedere Blue Zone heeft een uniek ritueel om het stressniveau te verlagen: van mediteren tot een siësta nemen of een happy hour met familie en vrienden aan het einde van de dag. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar om te kunnen versnellen is het belangrijk om regelmatig te vertragen. Blok deze week bijvoorbeeld één keer per dag een kwartier in je agenda voor jouw vertragingsritueel. Neem de tijd om te mediteren, haal bewust adem of maak een wandeling. Vind uit wat voor jou werkt. Om je hierbij te helpen vind je hier een aantal gratis oefeningen om te ontspannen van MOAI.

  1. Beweeg op een natuurlijke manier

Blue Zoners bewegen veel, maar naar de sportschool gaan ze niet. Beweging is een onderdeel van hun dagelijkse leven – ze tuinieren, onderhouden zelf hun huis, doen allerlei klusjes en maken samen een wandeling. Deze lichte vorm van bewegen is aantoonbaar goed voor je lichaam en geest. Dus sla die extra les in de sportschool eens over en laat in plaats daarvan deze week zoveel mogelijk de auto staan en fiets of wandel naar je werk of de winkel. Maak een wandeling in de natuur tijdens je lunchpauze, doe een grote schoonmaak of pak die achterstallige klusjes in huis of in de tuin op.

  1. Eet gezond en doe aan hari hachi bu

Bewoners van de Blue Zones eten voornamelijk groente en fruit. Vlees wordt zelden gegeten en voorverpakt voedsel eigenlijk nooit. Bewoners van de Blue Zones letten ook op hoeveel ze eten. Okinawanen geloven in hara hachi bu, de gewoonte om te eten tot 80% vol in plaats van helemaal vol. Ze reciteren dit voor elke maaltijd. Probeer deze week dus wat meer verse producten te eten en eet met mate. Probeer te stoppen voordat je helemaal vol zit.

Boeken voor meer werkgeluk

Wil je dit geluk ook ervaren, maar loop je regelmatig tegen bepaalde zaken aan, zoals moeheid of vervelende collega’s? Pieker je over van alles en nog wat? Er zijn het afgelopen halfjaar heel wat boeken verschenen over deze onderwerpen. We bespreken er vier, zodat je meteen bij het juiste exemplaar uitkomt!


Altijd moe

Altijd moe

Veel mensen ervaren een moe gevoel wanneer ze in een continu situatie vol stress zitten. Dit boek duikt in alle aspecten om jouw de middelen te geven om de bron van die moeheid te achterhalen en – veel belangrijker nog – te verhelpen. Dit is best wel in lijn met de gedachtegang van de Blue Zone, want ook Jan Dries neemt verschillende aspecten in ogenschouw in dit onderwerp. Hij gebruikt een holistische benadering om de moeheid te verklaren, waarbij stress, druk, te weinig beweging en een verkeerd eetpatroon de belangrijkste oorzaken zijn. Aan de hand van specifieke vragen en kwaaltjes geeft hij adviezen over hoe deze op te lossen. Altijd Moe gaat dus verder dan alleen de werkvloer, maar werk en werkstress komt ook zeker aan bod in dit boek.

Hoewel het gros van de tips en adviezen in dit boek prima uitvoerbaar zijn, heb ik toch wat moeite met de toon van Altijd Moe. Het zou een heel praktische insteek kunnen zijn, als een soort werkboek met een checklist of een vragenlijst. Dat is het niet. Aan de hand van algemene stukken informatie krijg je waarschuwingen die soms best extreem zijn, waarbij ziekten en aandoeningen worden aangehaald waar de wetenschap nog volop bezig is met onderzoek en waar (naar mijn weten) de oorzaak of mogelijke genezingen nog niet zijn bewezen. De toonzetting en aanspreekvorm doet vermoeden dat je te maken hebt met een alomvattend en alwetend boek, maar sommige uitspraken zijn wel heel strak geformuleerd. De basistips zijn prima, maar wanneer de auteur de diepte in gaat, kun je toch beter bij een arts te rade gaan.

Score: 6

Auteur:
Uitgever: Sterck & De Vreese, 220 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789056159184. Prijs: 24.99 euro.

Ga direct naar Altijd moe op BOL.com.

Jerks at work

Jerks at work

Als er iets veel stress oplevert op de werkvloer, dan zijn het wel je collega’s! Wanneer mensen met elkaar samenwerken aan projecten of als groep onder druk komen te staan, worden de slechtste eigenschappen naar boven gehaald. Jerks at Work heeft zich gebogen over een aantal mogelijke persoonlijkheidstypes die je kunt tegenkomen op de werkvloer, met daarbij hun eigenschappen en vervelende karaktertrekjes. Vanuit dat perspectief krijg je ook een aantal tips om je te wapenen tegen misbruik van die collega’s, zodat er geen eer behaald wordt voor jouw werk, jij niet overstelpt wordt met taken die eigenlijk voor iemand anders zijn en hoe je meer structuur (en rust) kunt krijgen op de werkplek.

Jerks at work is vrolijk en enthousiast geschreven, als een soort on-going peptalk om je te wapenen tegen het mogelijke onrecht dat je op de werkvloer kunt tegenkomen. Soms neigt het zelfs naar het karikaturale, maar die scheut semi-humoristische uitspraken maakt het wel prettig leesbaar. De anekdotes in het boek maken het nog een stukje herkenbaarder. Vast en zeker zul je het grootste aantal ‘jerks’ wel kunnen koppelen aan iemand die je kent, of dat je huidige collega is of een oude klasgenoot. Achter in het boek vind je een lange lijst met bronmaterialen die gebruikt zijn om de zeven verschillende collega-typen te omschrijven en te duiden.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Boekerij, 302 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789022596319. Prijs: 20 euro.

Ga direct naar Jerks at work op BOL.com.

Werken zonder ruis

Werken zonder ruis

Werken zonder ruis lijkt zich een stapje hoger te bevinden dan Jerks at Work, Niet zozeer qua inhoud, maar wel wat betreft de aanpak. Er wordt uitgegaan van een ongezonde werkrelatie tussen twee werknemers, waarbij er ondermijnend gedrag of zelfs pestgedrag ontstaat, met roddels, sabotage en getreiter. Werken zonder ruis richt zich op het oplossen van deze conflicten en het verbeteren van de onderlinge werkrelatie, waardoor iedereen tot zijn recht komt.

De aanpak van Werken zonder ruis neemt dan ook wat meer touwtjes in handen als het gaat om een directe confrontatie en het maken van solide afspraken met elkaar. Openheid en daadkracht zijn de sleutelwoorden. Geen gebruik van trucjes zoals in het boek hierboven, maar het aanspreken van collega’s op hun gedrag, bij voorkeur met een andere medewerker als getuige. Denk hierbij ook aan het maken van afspraken met elkaar en het bespreken van het probleem. Het doel is om niet alleen het ongewenste gedrag te stoppen, maar ook om respect en begrip voor elkaar te kweken, waardoor de werksituatie prettiger wordt en de productiviteit daarmee uiteindelijk ook omhoog gaat. Dit boek is echter meer bedoeld voor managers en HR-medewerkers dan voor jou als medewerker, aangezien de stappen uiteindelijk opgepakt moeten worden door de meerderen binnen een organisatie.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Van Duuren Management, 176 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789089656421. Prijs: 29.99 euro.

Ga direct naar Werken zonder ruis op BOL.com.

Het anti-aanbakbrein

Het anti-aanbakbrein

Het Anti-aanbakbrein is echt een geweldig boek voor al die piekeraars, voor die doemdenkers of mensen die in de ‘ja maar’ en ‘wat als’ stramienen blijven peinzen en sluimeren. Je weet zelf dat sommige mensen overal iets achter kunnen zoeken: over wat gezegd is, maar ook over al die dingen die niet zijn gezegd of gedaan. En dat gaat dan z’n eigen leventje leiden, het wordt groter en overheersender. Je neemt die dingen van werk mee naar huis, van huis mee naar het werk… en zelfs mee naar bed, waardoor je nachtrust helemaal ver te zoeken is.

Het Anti-Aanbakbrein is een informatief werkboek. In de eerste helft van het boek vertelt de schrijfster, Sanne van Arnhem, over het concept van het aanbakbrein. Hoe werkt het, wat kun je er aan doen en hoe komt het dat sommige mensen zo makkelijk over de meest vervelende dingen heen kunnen stappen? In de tweede helft van het boek ga je een anti-aanbaklaagje ontwikkelen voor je brein. Met tekst en uitleg wordt je door vier fasen geleid, waarbij je in iedere fase verschillende opdrachten voorgeschoteld krijgt over hoe je met bepaalde situaties kunt omgaan. Het boek is dan ook echt om in je boekenkast terug te zetten en regelmatig weer eens door te nemen, om dat anti-aanbakbrein spik en span te houden en plekjes die soms toch aanbakken weer even op de frissen met een nieuwe laag.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Lev uitgevers, 182 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789400515352. Prijs: 20.99 euro.

Ga direct naar Het anti-aanbakbrein op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.