logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Suggestie: Maak je eigen verhalenkubus


verhalenkubus 1Het is weer bijna vakantie! En dat betekent dat kinderen zich gaan vervelen. Zonder school is het namelijk zó saai! Als ouder de schone taak om ze een beetje te vermaken. En ja, de spelcomputers lonken, Netflix staat altijd paraat voor leuke programma’s, maar je kunt ze ook bezig houden op een leuke en educatieve manier. Met een verhalenkubus bijvoorbeeld, ofwel een vertelkubus.

Ze maken is heel eenvoudig. Wat heb je er voor nodig?

  • Mod podge
  • Kwast
  • Houten dobbelstenen of blokjes (hobbywinkel)
  • Een schaar of vierkante pons (hobbywinkel)
  • Een kleurenprinter
  • Wit stevig papier (100 grams of zwaarder)

Wat is Mod Podge? Het is een dunne lijm, en is te koop in de hobbywinkel. Een heel fijne lijm, waarmee je papier kunt vastlijmen. Je maakt het zelf door kinderlijm (bijvoorbeeld die van de Hema) te mengen met evenveel water. Even goed schudden, en klaar! Er is overigens ook Mod Podge beschikbaar met glitters…!

De stappen:

  1. Zoek leuke plaatjes bij elkaar. Dat kan van alles zijn, maar op www.clker.com of www.sweetclipart.com vind je ontzettend veel leuke plaatjes. Kopieer ze naar je tekstverwerker of tekenprogramma. Heb je acht dobbelstenen, dan heb je 48 plaatjes nodig. Let wel dat de plaatjes niet groter zijn als de afmeting van je dobbelsteen! Druk de plaatjes vervolgens af op je stevige papier.
  2. Stans de plaatjes vervolgens uit met je vierkante pons, of gebruik een ouderwetse schaar om ze netjes uit te knippen. Even meten met een liniaal kan hier wonderen verrichten.
  3. Smeer de (zelfgemaakte) Mod Podge op een kant van de houten blokjes. Leg een plaatje op de blok. Smeer nu Mod Podge óver het plaatje. Doe dat met alle zes de kanten van je houten blokje. Tip: laat één kant even leeg. Dan kun je het blokje ook neerleggen tijdens het drogen. Beplak zo alle dobbelstenen.

Hoe gebruik je de dobbelstenen: rol ze. Daar zijn dobbelstenen goed in. Gebruik nu de plaatjes die aan de bovenkant verschijnen om een verhaal te verwinnen. Daarbij moet je wel alle plaatjes gebruiken. Het zelf verzinnen van verhalen stimuleert te creativiteit van kinderen, en het verwoorden van het verhaal de taalvaardigheid. Leerzaam én superleuk! Bovendien kun je dit spelletje echt overal spelen. In de auto neem je bijvoorbeeld een klein doosje mee waarin de dobbelstenen mooi kunnen rollen.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.