logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Maak je eigen meubels


Houtbewerking is helemaal hot! En ook wel logisch. Het is dé manier om je interieur er uit te laten zien zoals jij dat wilt, met meubels en items die je bovendien zelf hebt gemaakt (en misschien wel zelf hebt ontworpen). Dat is natuurlijk helemaal te gek. Het vervult je met een warm gevoel van trots en overwinning wanneer je een stoel, bankje of tafel in elkaar hebt gezet en blijkt dat je hem gewoon kunt gebruiken en dat-ie nog recht staat ook. Natuurlijk kun je die meubels maken op de ambachtelijke manier, met een handzaag en een duimstok, maar met de juiste middelen maak je het jezelf een heel stuk makkelijker om een geweldig product neer te zetten!

De juiste ruimte

Wil je zelf meubels gaan maken? Dan moet je rekening houden met een paar factoren. De allerbelangrijkste is wel de ruimte. Je moet geen meubels proberen te maken in een klein schuurtje, tussen de fietsen en de bloempotten. Denk zelf maar in: een hele plaat hout is 244 x 122 cm groot. Kun je daar mee vooruit? Ook planken en balken zijn vaak langer dan 2 meter. Die moet je wel kwijt kunnen! Je hoeft trouwens ook weer geen grote loods ter beschikking te hebben.

Het juiste gereedschap

Het is heel knap als je meubels kunt maken met een handzaag, wat vijlen, een beitel en een paar schroevendraaiers. Mij lukt het niet! Het gaat bij mij trouwens vooral mis bij het zagen: als je daar al scheef gaat, is je hele project al gedoemd. Nee, dan gebruik ik liever een afkortzaag voor planken en houten balken. Het hout steunt op inklapbare schragen. Zo is iedere zaagsnede recht en kun je ‘m precies afmeten. Voor poten van tafels en stoelen en planken voor bijvoorbeeld een tafelblad kun je gebruikmaken van een houten blok die je op een bepaalde maat vastklemt met lijmklemmen, zodat je alle poten even lang hebt. Het voordeel: je hoeft ze niet afzonderlijk af te meten. Zorg ook altijd voor een scherp zaagblad en scherpe gereedschappen.

Hout in huis

Dan komt (voor mij althans) het grootste euvel: het halen van de materialen. Aangezien ik afhankelijk ben van een fiets en mijn dichtstbijzijnde bouwmarkt een paar kilometer verderop ligt, laat ik mijn materialen het liefst bezorgen. Vooral voor grote platen mdf is dat voor bijna iedereen wel wenselijk natuurlijk – er zullen weinig auto’s zijn waar zo’n grote plaat in past! Met een enkele druk op de knop laat je al je materialen netjes thuis bezorgen. Klaar om aan de slag te gaan!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.