logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Maak je eigen halloween pompoen


dremel halloween multitoolWaar Halloween vroeger aan ons landje voorbij ging, maakt deze feestdag ook hier steeds meer zijn intrede. Een goede gelegenheid om je te verkleden, lekker te griezelen en je creativiteit de vrije loop te laten. Maak een mooi traditioneel pompoenhoofd met de kinderen. Of ga een stap verder en laat met prachtige schaduwdesigns spinnen, heksen, zombies en vleermuizen tot leven komen. Met een paar tips & tricks en de juiste tools ben je binnen no-time expert.

Dit heb je nodig:

  • Pompoen
  • Lang mes met gekartelde rand, bijvoorbeeld een steakmes
  • Lepel of ijsschep
  • Uitgeprint sjabloon
  • Schildertape
  • Satéprikker, prikpen
  • Dremel multitool, zoals de Dremel Micro
  • Hogesnelheidsfrezen  (zoals Dremel accessoires 144, 192, 193 of 194)
  • Waxinelichtje of kaars

In plaats van een dremel kun je ook een scherp en smal mesje nemen. Dat kost je aanzienlijk meer kracht, en je kunt minder precies werken. Vandaar onze voorkeur voor de Dremel multitool.

Zo ga je te werk:

Stap 1 – Kiezen
Pompoenen zijn er in alle vormen, kleuren en maten. Welk design heb je in gedachte? Een klassiek pompoenhoofd, oftwel een jack-o’-lantern, vraagt natuurlijk om een forse, plompe, feloranje pompoen. Maar voor andere ontwerpen kies je misschien liever een wat ovaler of langer exemplaar.

Stap 2 – Uithollen
Om een kaars in de pompoen te plaatsen en mooie verlichting te krijgen, moet je de pompoen uithollen. Neem een lang, gekarteld mes om de bovenzijde – oftewel de schedel – open te snijden of te zagen. De boven- en onderkant van een pompoen zijn vrij dik, dus met een aardappelschilmesje red je het niet. Snijd niet recht, maar houd het mes in een hoek zodat je een conische vorm uitsnijdt. Anders valt de deksel straks recht naar beneden.

Je kunt het grootste deel van de pitten en vezels – de ingewanden – van je pompoen er met je handen uithalen voor het echte Halloween gevoel. Zie je dat niet zitten, pak dan een lepel of ijsschep en schraap de binnenzijde daarmee leeg.

Stap 3 – Uitnijden
Een traditionele Halloween lantaarn maak je door met een stift een (gemene) mond, ogen en neus te tekenen. Die snijd je uit met een gekarteld mesje of – als je het preciezer wilt werken – met een Dremel multitool zoals de Dremel Micro in combinatie met een hogesnelheidsfrees (bijvoorbeeld die van 2 of 3.2 mm).

Voor de shaduwdesigns, die een stuk uitdagender zijn, heb je zeker een preciezer instrument nodig. Je werkt het beste met een sjabloon die je eerst overbrengt op de pompoen. Doordat je maar een deel van de schil van de pompoen weghaalt, kan je spelen met meer en minder weghalen, waardoor je prachtige licht-donker effecten krijgt.

dremel halloween multitoolMaak zelf een sjabloon of print een sjabloon uit. Dremel heeft een flink aantal spookachtige ontwerpen voor je. Die kun je op de pompoen natekenen of overtrekken. De meest secure manier is met behulp van een prikpen, een satéprikker of punaise met kop. Kies de platste kant van de pompoen en plak daar het sjabloon vast met schildertape. Prik vervolgens gaatjes op alle lijnen van het sjabloon.

Nu het voorwerk gedaan is, komt het leukste gedeelte. Pak een Dremel multitool. Gebruik als accessoire een frees in het formaat dat past bij je ontwerp. Bijvoorbeeld een conische hogesnelheidsfrees van 4,8 of 7,8 mm. Begin met het uitlijnen van de randen van het sjabloon. Nu je de hoofdlijnen hebt vastgesteld, ga je binnen die lijnen de schil van de pompoen wegfrezen. Hoe meer van het vlees van de pompoen je weghaalt hoe beter straks de doorschijnende gloed tot zijn recht komt. Voor een optimale verhouding wil je uiteindelijk tot een dikte van een 0,5 tot 1,5 centimeter komen.

Wek je griezelwerk vervolgens tot leven door de pompoen met een lichtbron te vullen. Wij raden een kaars aan omdat het flikkerende licht een extra spookachtig effect geeft.

Stap 4: Bewaren
Zo Dr. Frankenstein. Uiteindelijk wil je je creatie natuurlijk zo lang mogelijk bewaren. Om het natuurlijk ontbindingsproces zo lang mogelijk uit te stellen, zul je je pompoen moeten mummificeren. Dit doe je vrij simpel door de pompoen een uurtje of twee in een badje van water met een flinke scheut chloor te laten weken. Zo voorkom je schimmels. De open delen kun je vervolgens ook nog met wat vaseline insmeren zodat ze niet uitdrogen.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.