logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Maak een sprong in de geschiedenis met Babel


babel Dankzij het 500-jarig jubileum van Jheronimus Bosch is er een vernieuwde belangstelling voor middeleeuwse kunstenaars, zo lijkt het. In het mooie en grote boek Babel staat het kunstwerk De Toren van Babel centraal, dat in 1563 is geschilderd door Pieter Breugel de Oude. In dit mooie boek, dat helemaal is getekend en geen woord bevat (uitgezonderd een stukje tekst en uitleg op de laatste pagina) neemt illustrator Arnoud Wierstra je mee van onder naar boven – en weer terug.

Grappig mannetje

Dankzij een grappig mannetje dat wil proberen om te vliegen loop je met hem mee van het onderste puntje naar het bovenste puntje van de toren. Op iedere pagina vind je vier grote prenten die een scène laten zien, een stukje omgeving van deze enorme toren. Je moet namelijk weten dat De Toren van Babel eigenlijk een bijbels verhaal is. De mensen wilden zo graag bij God zijn dat ze een toren wilden bouwen van de aarde naar de hemel, om dicht bij hem te zijn. God vond dat niet zo’n strak plan, en bedacht het concept ’talen’. Opeens konden de mensen niet meer met elkaar communiceren, waardoor het een zooitje werd.

Vliegenier

Langs al die mensen gaat onze vliegenier, om telkens weer nieuwe mensen te ontdekken. Sommigen vinden hem maar interessant, andere maar een vreemde vogel. Telkens zie je ook zijn trouwe kameraden terugkeren, een uil en een kat, die ook een rolletje hebben gekregen in dit boek. Als je goed kijkt zie je ook precies terug hoe de man heeft gelopen – achter in het boek vind je namelijk een afdruk van het schilderij, waarop je alle omgevingen netjes kunt terugzien. Erg cool! Bovendien is Babel een boek zonder taal: je kunt je eigen verhaal maken en vertellen. Daarmee maakt dit boek mogelijk wat op de toren niet lukte: via plaatjes kun je perfect communiceren – hoewel iedereen er een ander verhaal van zal maken.

Uitgevoerd

Babel is een heel mooi boek, dat ook nog eens geweldig is uitgevoerd. De prenten zijn niet altijd op een heel logische volgorde geplaatst, maar dat is even zoeken. Ze zijn druk en vol getekend, waardoor je ook even moet zoeken naar de belangrijkste elementen. Goed kijken dus naar deze mooie lijntekeningen, en leef mee met de man die wilde vliegen… en of het hem lukt? Dat is maar de vraag!

Informatie

Babel, Arnoud Wierstra
Illustrator: Arnoud Wierstra Gottmer, 40 pagina’s, hardcover. Prijs: 16,95 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789025765514

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.