logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Maak AI afbeeldingen in Photoshop


We schreven al eerder over een spannende nieuwe ontwikkeling uit de grafische wereld: Adobe Firefly! En inmiddels is het officieel aangekondigd: Adobe Photoshop krijgt een nieuwe generatieve AI-tool waarmee je afbeeldingen kunt uitbreiden en objecten kunt toevoegen of verwijderen. Dat klinkt je misschien bekend in de oren – en die functies bestonden ook al in Photoshop… maar dan in een heel eenvoudige en veel bescheidenere vorm, waarbij jijzelf een groot aandeel had in de uitwerking ervan.

Zo werkt Adobe Firefly

Firefly wordt vooralsnog ingebouwd in Adobe Photoshop. Daarmee is Photoshop de eerste Creative-Cloud applicatie waarin de nieuwe AI beeldgenerator in te vinden is. En dat brengt ook een kleine verandering met zich mee in je werkwijze. In plaats van het maken van een selectie of het werken met een aanpassingenpenseel, werkt Firefly met behulp van tekstprompts. Je moet hem dus ‘inprogrammeren’ of in ieder geval duidelijk vertellen wat je wil bereiken. Generative Fill wordt vandaag gelanceerd in bèta, maar Adobe zegt dat het later dit jaar een volledige release in Photoshop zal zien.

Generative Fill

Net als een normale Photoshop-tool werkt Generative Fill binnen afzonderlijke lagen in een Photoshop-afbeeldingsbestand. Als je het gebruikt om een afbeelding uit te breiden (ook wel outpainting genoemd) of om nieuwe objecten te genereren, krijg je drie opties om uit te kiezen. Bij gebruik voor outpainting kun je de prompt leeg laten en zal Firefly zelf proberen de afbeelding groter te maken, maar het werkt beter als je het een bepaalde richting geeft. Zie het als vergelijkbaar met de bestaande Content-Aware Fill-functie van Photoshop, maar met meer controle voor de gebruiker.

In de praktijk

Er zijn nog niet veel mensen die Generative Fill hebben mogen uitproberen, maar hierboven zie je alvast een voorproefje. Je ziet dat het knap in elkaar steekt, hoewel het systeem nog heel wat te leren heeft. Met name de wolk ziet er natuurlijk behoorlijk kitcherig uit, maar het is bijzonder knap om te zien hoe de auto en de waterplas een plekje hebben gekregen in de woesternij. Het gave is bovendien dat de indrukwekkende mogelijkheden van AI binnen ieders bereik komen, zodra het is ingebakken in Photoshop.

Copyright

Om de rechten van de afbeeldingen te beschermen, mag Adobe natuurlijk niet zomaar alle beelden gebruiken. Volgens Adobe gebruikt Firefly dan ook alleen afbeeldingen die door Adobe gebruikt mogen worden, zoals Adobe Stock-afbeeldingen, openlijk gelicentieerde inhoud en inhoud zonder enige copyrightbeperkingen. Dat houdt heel concreet in dat alles wat de Generative Fill-functie maakt, veilig zou moeten zijn voor commercieel gebruik. Daarmee heeft Adobe Firefly een streepje voor ten opzichte van AI-modellen die minder transparant zijn over hun brongegevens.

AI en Adobe

Adobe gebruikt al jarenlang AI-aangedreven tools in zijn producten. Zo introduceerde Adobe vorig jaar een aantal nieuwe Photoshop-functies, zoals objectselecties van hogere kwaliteit die mogelijk worden gemaakt door Sensei, een ander AI-model van Adobe. Firefly wordt al gebruikt in Adobe Illustrator om op vectoren gebaseerde afbeeldingen opnieuw in te kleuren, en Adobe zei ook dat het van plan is om Firefly te integreren met Adobe Express, een cloudgebaseerd ontwerpplatform dat rivaliseert met diensten als Canva.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.