logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Luna, Pieter Koolwijk

Luna is het vervolg op het bijzondere boek Gozert, waarin je kennismaakte met Tijs en zijn denkbeeldige hyperactieve en fantasierijke vriendje Gozert. Omdat niemand echt wist dat Gozert echt bestond (en niet alleen in de fantasie van Tijs), stopten ze hem in een gekkenhuis: Huize Hoopvol. Daar leerden Tijs en Gozert Luna kennen, die de hele dag door stemmen hoort… waaronder die van Gozert. Ze ontdekten samen dat Luna’s stemmen dus echt bestaan. Maar ja – hoe vertel je dat aan de volwassenen?

Moederliefde… een soort van

Luna’s ouders willen haar niet thuis hebben. Luna gaat dus ieder weekend naar de ouders van Tijs, waar ze de tijd van haar leven heeft. Dat steekt echter wel bij de moeder van Luna. Zij neemt haar mee uit huize Hoopvol (of Huize Hopeloos, zoals Luna het noemt) en ze betrekken samen een vakantiehuisje op het vervallen vakantiepark van Luna’s vader. Voordat ze vertrekken, nemen Ties en Gozert nog afscheid van haar – en besluiten dat Luna Gozert beter kan gebruiken dan Ties. Gozert gaat dus met Luna mee! Op het vakantiepark ontdekt Luna dat haar moeder – hoe moeilijk het ook is – haar echt probeert te leren kennen. Maar dat gaat niet zo snel. Schoorvoetend probeert ze Gozert te accepteren, maar omdat zij de onzichtbare jongen niet hoort, is dat knap lastig.

Nieuwe familie

Dan ontdekt Luna dat er nog een gezin ‘woont’ op het vakantiepark. Een Mexicaans gezin, bestaand uit een moeder Rosalinde en haar twee kinderen, Adriana en Roberto. Hun vader is onlangs overleden en ze konden hun eigen huis niet meer betalen – vandaar dat ze tijdelijk op het vakantiepark wonen. Via dit gezin leert Luna over de Dias de los muertos, de dag van de doden, die bijna staat te beginnen. Maar de jonge Roberto heeft het zo nu en dan over El Malo… wie of wat zou dat zijn? Tijdens Dia de los muertos maakt Luna contact met de overleden man van Rosalinde, Kaspar. Dat maakt ook voor Luna’s moeder duidelijk dat er meer is aan Luna dan ze zou denken. Langzaam trekken de banden met haar moeder wat aan en beleeft ze ook mooie momenten met twee van haar zussen, die op bezoek komen. Wanneer haar vader en derde zus op bezoek komen, gaat het mis. De bazige kant van die twee brengt de situatie al snel naar de verkeerde kant.


Ga direct naar Luna op BOL.com.

Recensie over Luna

Luna is een mooi vervolg op Gozert en laat het verhaal van Luna horen, waar je in het eerste deel al mee hebt kennisgemaakt. Natuurlijk zorgt Gozert voor de nodige afleiding. Het hyperactieve kereltje is soms ook wel een stoorzender en dat is dan weer jammer. De tekst van Gozert en Kaspar staan in andere kleuren afgedrukt in het boek, wat erg fijn is. Het boek leest vlot, maar heeft soms wat lastige zinnen en gebruikt zo nu en dan wat moeilijke woorden. De tekeningen vullen het verhaal een beetje aan, maar voegen niet heel veel toe. Ik ben nog altijd benieuwd naar al die andere stemmen… maar dat is weer een ander verhaal 😉

Score: 7


Informatie

Titel: Luna
Auteur:
Illustrator: Linde Faas
Uitgever: Lemniscaat
Aantal pagina’s: 264
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789047712503
Prijs: 15.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.