logo-liggend-wit-donkerblauw

Luister naar je Godiva chocolade


De wereldberoemde Nederlandse pianiste Iris Hond heeft prachtige muziek gecomponeerd gebaseerd op hersengolven van mensen tijdens het eten van Godiva chocolade. Want het is echt wetenschappelijk bewezen: chocolade maakt iets los in het brein dat met muziek verder versterkt kan worden. En dat geldt in het bijzonder voor Godiva, want Godiva chocolade bevat meer complexe smaaktonen dan andere chocolades. Dat proef je direct: de zachte chocolade smelt bijvoorbeeld niet direct, wat al een uniek mondgevoel geeft. Bovendien proef je langzaam steeds meer smaken en tonen na het nemen van een hapje Godiva chocolade.

Muzikale proef op de som

Na een proef waarbij hersengolven tijdens het eten van Godiva chocolade zichtbaar gemaakt werden, dook Iris Hond de studio in om – op basis van deze hersengolven – een pianocompositie te maken. Op godivachocolade.nl kun je een minidocumentaire zien, waarin getoond wordt hoe dit bijzondere project verliep. En natuurlijk kunnen mensen zelf proberen wat muziek kan toevoegen aan hun chocoladebeleving, want de muziek die Iris Hond maakte bij Godiva Milk, 72% Cocoa, 90% Cocoa, Salted Caramel en Blood Orange is online te beluisteren. Zeker proberen. Advies is ook om de muziek te beluisteren via een koptelefoon, zodat je minder afgeleid wordt door omgevingsgeluiden (en de muziek optimaal kunt horen)

De gedachte dat muziek smaak kan versterken, is gebaseerd op onderzoek van professor Charles Spence en dr. Janice Wang van Oxford University. Zij zijn experts op het gebied van de invloed die zintuigen hebben op de beleving van smaak. Zij ontwikkelden eerder muziek die perfect past bij verschillende varianten Godiva chocolade, gebaseerd op hun kennis van zoet versus bitter en de smaakontwikkeling tijdens het eten. In Nederland gingen we – met het onderzoek naar hersenactiviteit in combinatie met Godiva chocolade – nog een stapje verder.

Alertheid of ontspanning

Tim Smits, de neuropsycholoog die het Nederlandse hersenonderzoek begeleidde, licht toe: “Het was duidelijk te zien dat het brein activeert na het eten van chocolade. Alle varianten chocolade hebben stimulerende en activerende effecten op het brein, maar er bestaan wel duidelijke verschillen. Chocolade met een hoog cacaogehalte (pure chocolade) heeft vooral effect op het cognitieve deel van de hersenen en zorgt voor extra alertheid. Na het eten van pure chocolade verbetert het korte termijngeheugen en kunnen mensen zich beter concentreren. Chocolade met een lager cacaogehalte (melk) heeft een sterker effect op het beloningscentrum van het brein, waardoor iemand een toename van ontspanning, gelukzalig gevoel en soms zelfs afname van pijn en stress kan ervaren.”

Vertaling naar pianotoetsen

Met de meetresultaten ging Iris Hond aan de slag: “Ik zag dat de verschillende soorten chocolade allemaal een andere invloed op de hersenactiviteit hebben! De golven creëerden voor mij een directe inspiratie om vanuit te schrijven. Ik heb gekeken naar de structuur van de golven en in combinatie met het zelf proeven van de chocolade en voelen wat het met mij deed, ben ik achter de vleugel gaan zitten en kwam de muziek vanzelf. De zoete chocolade brengen je in super zachte, bijna zwoele staat. In de bittere en pure zit meer ‘bite’ en letterlijk meer donkerte.”

Kijk voor alle informatie, de internationale experts en het Nederlandse experiment op godivachocolate.nl

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.