logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review Luiaard, White Goblin Games

Het spel luiaard is één van de meest onmogelijke race-spellen die je maar kunt bedenken: met luiaards in de hoofdrol, nota bene! Daarbij worden de luie en trage dieren helemaal in hun waarde gelaten: ze zijn lui, daar verander je helemaal niets aan. Ze zijn zelfs zo lui, dat ze zelf geen voet willen verzetten. Daar zijn andere dieren toch voor? Zij zelf hebben maar een gedachten: blaadjes eten! En dus moeten ze van boom naar boom, om bij iedere boom een blaadje te plukken en te verorberen.

Dierenrijk

White Goblin Games, de Nederlandse uitgever van De Luiaard, vergelijkt het spel met een Pick Up And Deliver-spel. Je moet iets van A naar B brengen. Jezelf, in dit geval, maar wel met verschillende middelen die je ter beschikking hebt. Daarvoor heb je een aantal dieren ter beschikking op het terrein. Zes diersoorten, om precies te zijn, uit een verzameling van 12 diersoorten die je bij het spel geleverd krijgt. Iedere diersoort heeft zo zijn eigen unieke eigenschappen. Ze kunnen zich niet over alle terreinen verplaatsen, wat natuurlijk heel logisch is, maar veel dieren hebben daarnaast ook nog bijzondere eigenschappen. De olifant slingert je bijvoorbeeld tot maximaal drie vakjes verder weg, de adelaar vliegt pas weg wanneer je zes vakjes kunt verplaatsen en de mieren moeten echt teamwork verrichten!

Strategisch

Wat De Luiaard zo leuk maakt, is dat het een bijzonder strategisch spel is. Je moet een beetje plannen met je zetten, om alle hoeken van het terrein te zien (en alle blaadjes te pakken). Iedereen speelt voor zichzelf, maar daardoor kun je elkaar stiekem best wel dwars zitten. Zeker als je gebruik wilt maken van hetzelfde dier als vervoer! Heel soms werkt dat een beetje frustrerend, maar het is wel prettig om te weten dat het niet de bedoeling van het spel is om elkaar moedwillig te pesten of dwars te zitten.

Kaarten en zetten

Het spel speel je met fiches op het spelbord en een stapeltje van tien kaarten, behorend tot ieder van de zes dieren die de eer hebben jou te vervoeren. Die leg je open neer, naast het speelbord. Belangrijk is dat de kaarten van laag naar hoog liggen, met de laagste kaarten bovenop. Hoe meer kaarten er gepakt worden, des te verder kunnen de dieren dus lopen. Heb je kaarten gebruikt om de dieren te verplaatsen, leg je ze onder op de stapel terug. Het is dus een eeuwig durende cirkel! En dat werkt best fijn, je kunt een beetje plannen met je zetten. Iedere beurt mag je immers een aantal kaarten pakken (en moet je er weer afleggen, maar daarover lees je alles in de handleiding), waarbij je van ieder dier slechts één kaart mag pakken. Op deze manier wordt er op een heel natuurlijke manier gewerkt aan een verloop van de kaarten en een beweging in de dierenstapels.

Uitbreiding

Het basisspel van De Luiaard bestaat uit twee basisplaten die je kunt omkeren en 12 verschillende dieren. In totaal is dat goed voor zo’n 256 spelcombinaties. Wil je meer variatie? Dan kun je kiezen voor De Luiaard Uitbreiding 1: De volgende vakantie. Hierin vind je twee nieuwe basisplaten, waarmee je weer nieuwe avonturen kunt spelen! Daarmee kun je in totaal 16 verschillende speelvelden maken, waarin je op zoek kunt naar die sappige blaadjes. Genieten, en een leuke variatie, maar deze uitbreiding is pas echt leuk als je het basisspel meermaals hebt gespeeld.

Ga direct naar Luiaard bordspel op BOL.com.


Recensie over De Luiaard

CooleSuggesties topper

De Luiaard is een origineel spel dat dankbaar gebruik maakt van de kleurrijke dierenwereld. Door de plannen en de juiste kaarten te verzamelen zal je het relatief snel lukken om acht blaadjes bij elkaar te sprokkelen, die verspreid liggen over het ruim opgezette speelveld. Dankzij de verschillende terreinen en de diversiteit aan dieren moet je d’r niet de licht over denken. Vooral omdat je tegenspelers ook graag gebruik willen maken van die dieren! De houten fiches zijn voorzien van stickers, wat ze makkelijk herkenbaar maakt. Het spel is netjes afgewerkt, best snel neer te leggen en heeft niet heel moeilijke regels. En ja, ook wij hebben een Richard aan tafel… maar wie dat is, lees je in de vrolijk geschreven en duidelijke handleiding.

Score: 9


Informatie

, White Goblin Games
Genre: bordspel, Tijdsduur: 45 minuten.
Voor 2-5 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 44,95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.