Werk je op kantoor, dan heb je te maken met verschillende mensen en verschillende wensen. De een wil de verwarming om 23, de ander trekt zijn trui al uit als het 18 graden is. De een wil een raam open, de ander dicht. Wat doen veel bedrijven? Ze installeren een airco, zodat iedere kantoorruimte zijn eigen ideale klimaat kan instellen. Min of meer. Want het gaat daar vaak mis. Mensen klagen over droge ogen, hoofdpijn en een verminderde concentratie, een tocht door de blazende airco of de stralingswarmte van de verwarming.
Goed binnenklimaat is belangrijk
Wanneer mensen zich comfortabel, en prettig voelen, zullen hun prestaties omhoog gaan. Net als ze omlaag gaan wanneer deze zaken niet in orde zijn. Bovendien is het belangrijk te zorgen voor een goed en gezond klimaat. Heb je klachten over structurele hoofdpijn (die zakt wanneer je niet op kantoor aanwezig bent), droge ogen of allergieverschijnselen op kantoor? Dan kun je de luchtkwaliteit door instanties laten controleren. De kans is echter groot dat de oorzaak ligt in de aanwezigheid van micro-organismen, stofdeeltjes of een te lage vochtigheid. Je kunt dan te maken krijgen met het Sick Building Syndrome. Het gebouw maakt je ziek, in meer of mindere mate.
Normen en regels
Iedere werkgever is verplicht om te zorgen voor een goede en veilige werkomgeving. Werk je met zware machines, dan klinkt dat heel aannemelijk, maar ook op kantoor gaat die vlieger op. Werkgevers moeten bijvoorbeeld voorkomen dat medewerkers last hebben van een te warm of een te koud binnenklimaat. Ook moet er gezorgd worden voor een gezonde luchtverversing en moet er buitenlucht zichtbaar zijn, maar zonlicht moet weer geweerd kunnen worden. Er zijn dus heel wat regels als het aankomt op isolatie, zonwering, maar ook de vochtigheid en luchtverversing in gebouwen, de NEN-EN-ISO 7730.
Luchtkwaliteit verbeteren is niet moeilijk
De luchtkwaliteit speelt een grote rol in dit geheel. Deze wordt beïnvloed door de luchtverversing, het aantal personen dat zich in de ruimte bevind, de activiteiten die worden uitgevoerd en de aanwezigheid van apparatuur, zoals het aantal computers, printers en accessoires. Een belangrijke graadmeter is de CO2-concentratie: hoe meer CO2, des te slechter de luchtkwaliteit. De hoeveelheid CO2 in de buitenlucht is 350-400 ppm. Bij zittende, lichte activiteit zoals op een kantoor is minimaal een verse luchttoevoer van 35 m3 per uur per persoon nodig vanuit gezondheidsoogpunt. Voor ruimtes met meer personen, zoals een vergaderzaal, is er meer ventilatie nodig.
Verbeteringen voor kleine kantoren
Grote kantoren hebben vaak een ingebouwde luchtcirculatie die je kunt afstellen en finetunen, maar kleinere bedrijven beschikken lang niet altijd over deze luxe. In dat geval kun je vrij eenvoudig aan de slag met buisventilatoren, die verse lucht naar binnen blazen. Deze kun je met een eenvoudige schakelaar activeren en weer uitschakelen wanneer er niemand aanwezig is. Deze buisventilatoren sluit je eenvoudig aan op een bestaand systeem. Met de aantrekkelijke ventilatieroosters van tegenwoordig hoeft het niet eens zo’n obstakel te zijn om extra ventilatie in de ruimte toe te passen!