logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Trailer van Luca – een Disney Pixar-film

Luca neemt je mee naar een van de meest pittoreske Italiaanse dorpjes dat je maar kunt voorstellen. Het kleine dorpje is een prachtige badplaats aan de Italiaanse Rivièra, waar de dorpelingen vooral leven van de visserij. Luca is een coming-of-age verhaal over een jongen die een onvergetelijke zomer beleeft vol met gelato, pasta en eindeloze scootertochten.

Zeemonsters

Luca is alleen best bijzonder. Hij is eigenlijk een zeemonster. Deze ‘monsters’ zijn heel zachtaardig en zorgen voor alles wat leeft onder de zee. Ze zijn bang voor de mensen en Luca heeft dan ook geleerd om altijd te vluchten als hij iets van mensen ziet: netten, boten… vluchten! Toch lokt de bovenwereld, vooral als hij spullen vind die een vissersbootje laat vallen. Langzaam maar zeker wint de nieuwsgierigheid van de angst en kruipt Luca boven water, waar hij als door magie veranderd in een jongen. Daar leert hij zijn beste vriend Alberto kennen: een ander zeemonster, met een lang verhaal.

Bekijk de trailer van Luca

De Nederlandse stemmen van Luca

Welke BN-ers de Nederlandse stemmen van Luca inspreken is op dit moment nog niet bekend. Wel hebben we voor je op een rijtje gezet wie de originele stemmen van Luca inspreken.

 • Luca Paguro – Jacob Tremblay
 • Alberto Scorfano – Jack Dylan Grazer
 • Giulia Marcovaldo – Emma Berman
 • Massimo Marcovaldo – Marco Barricelli
 • Ercole Visconti – Saverio Raimondo
 • Daniela Paguro – Maya Rudolph
 • Lorenzo Paguro – Jim Gaffigan
 • Grandma Paguro – Sandy Martin
 • Ciccio – TBA
 • Guido – TBA
 • TBA – John Ratzenberger

Weetjes over de film Luca

 • Luca’s oorspronkelijke volledige naam, Luca Portorosso, is een verwijzing naar Studio Ghibli’s Porco Rosso, waaraan de film eer zal bewijzen. Volgens Enrico Casarosa beschrijft hij de film als een “eerbetoon aan Fellini en andere klassieke Italiaanse filmmakers, met ook een vleugje Miyazaki in de mix”.
 • Hoewel de personages Italianen zijn, zijn geen van de hoofdstemacteurs dat.
 • Dit is de achtste Disney+ film die oorspronkelijk bedoeld was als bioscoop release, na Noelle, Artemis Fowl, Hamilton, Magic Camp, The One and Only Ivan, Mulan en Soul.
 • Luca is de derde Disney-animatiefilm die op 18 juni uitkomt, na Tarzan (1999) en Toy Story 3 (2010).
 • Alberto’s achternaam, Scorfano, is Italiaans voor schorpioenvis. Het wordt vaak gebruikt om een ​​persoon aan te duiden die er niet goed uitziet.

Vriendschap alom

De Disney film Luca draait allemaal om vriendschap, bekeken vanuit de jonge Luca. Hij is nooit verder gekomen dan zijn eigen dorpje onder het zee-oppervlak en is dan ook nooit in aanraking gekomen met anderen. Wanneer hij de iets oudere Alberto tegenkomt, kijkt hij dan ook meteen tegen hem op. Hij gelooft alles wat Alberto zegt, hoe naief sommige uitspraken ook zijn. Dat leert hij weer van het meisje Guilia, een buitenbeentje in het mensendorp waarmee ze al snel een vriendschap sluiten. Zelfs Giulia weet overigens niet dat de twee jongens zeemonsters zijn, zelfs niet wanneer Giulia hen mee naar huis neemt en laat meewerken in de vishandel van haar vader. Die vriendschap met Giulia zorgt voor een onlosmakelijke honger naar kennis bij Luca… en die vriendschap zou in een vervolg nog wel eens kunnen uitgroeien naar meer. Maar met vriendinnetjes is Luca nog lang niet bezig: vriendschap is alles! En die gaat niet alleen tussen de timide Luca en de onruststoker Alberto, maar ook tussen Luca en de energieke Giulia. Alberto heeft daarentegen te maken met wat jaloezie…

Luca is geregisseerd door de voor een Oscar genomineerde Enrico Casarosa (La Luna) en geproduceerd door Andrea Warren (Lava, Cars 3). Luca is vanaf 18 juni 2021 exclusief te streamen bij Disney+. Waan je in een ultieme Italiaanse zomer in de kustplaats Portorosso, allemaal door de ogen van een zeemonster genaamd Luca.

streaming-banner-disney-plus

Recensie over Luca

Luca is een heerlijke film die je meeneemt naar een zonnig kustplaatsje in Italië. Het concept van de zeemonsters is grappig en origineel, hoewel de link met De Kleine Zeemeermin zo gelegd is. Er is echter geen ruimte voor liedjes in Luca – daar staat alles in het teken van vriendschap, een race door het dorp… en Vespa’s. Het is een grappige film met veel cultuurverschillen tussen de onderwaterwereld en onze mensenwereld. Vooral grappig wanneer de ouders van Luca op zoek gaan naar hun zoon, die in feite van huis is weggelopen. En let ook vooral op de huiskat van Giulia, die bijzonder veel trekjes weg heeft van haar vader!

Score: 8


Informatie

Titel: Luca
Uitgever: Disney
Tijdsduur: 112 minuten
Genre: animatie.
Kijkwijzer: Geschikt voor alle leeftijden

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.