logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Lovecraft Country seizoen 1

2021 is nog maar net begonnen of daar is de eerste absolute must-have release al! Lovecraft Country is een baanbrekende reeks die horror en hedendaagse gruwelthema’s door elkaar gooit en combineert met een surreëalistisch en absurdistisch sausje! De reeks is vanaf 17 februari beschikbaar op Blu-ray™ en DVD.

Het verhaal van Lovecraft Country

In de HBO serie Lovecraft Country reist de jonge veteraan Atticus ‘Tic’ Freeman samen met een vriendin en zijn oom door Amerika, zoekend naar zijn verdwenen vader. De serie speelt zich af in de jaren ‘50 en rassenscheiding is nog een echt onderdeel van de Amerikaanse samenleving, compleet met wetten en regelgeving die er zijn stempel op drukt. Ook daardoor wordt hun reis al snel een strijd om te overleven: ze krijgen te maken met extreem racistisch geweld en bovendien talloze bloeddorstige monsters, die gebaseerd zijn op de boeken van horrorschrijver H.P. Lovecraft. Lovecraft was niet alleen een beroemd schrijver van pulpfictie romannetjes, maar ook… een vermaard racist. En die twee elementen komen perfect samen in Lovecraft Country!

Speurtocht

Op het moment dat Tic een spoor oppikt van zijn vermiste vader, Montrose, gaat hij meteen op pad. Het spoor leidt hem naar Massachusetts, dat vanwege de associatie met de auteur bekend staat als Lovecraft Country. Daarbij wordt hij vergezeld door zijn oom George, een collega-fan van pulp fiction en auteur van veiligheidsgidsen voor zwarte reizigers en Letitia, een ietwat rebelse en onbezonnen jeugdvriendin. De rassenscheiding en vooral de rassenhaat zorgt in deze serie misschien wel voor meer spanning dan alle monsters bij elkaar. Wanneer ze bijvoorbeeld een benzinestation verlaten om de racistische opmerkingen van een tiener te ontlopen, zie je achter hun auto een reclamebord voor Tante Jemima’s Pancakes; het is verraderlijk en onontkoombaar. Of wanneer ze vluchten uit een vriendelijk ogende eetgelegenheid, achternagezeten door een horde mannen met jachtgeweren…

Bekijk hier de trailer van Lovecraft Country

https://youtu.be/XuMF1-2aQv8

Horrorverhalen

Naast die horrorverhalen, die misschien een tikje zijn overdreven maar wel gebaseerd zijn op de harde realiteit, is er ook nog het echte, vertrouwde horrorelement, dat steunt op emotioneel familieleed. Hun eerste reis brengt hen naar het oosten van Massachusetts, naar een stad genaamd Ardham – slechts één letter verwijderd van Arkham, de fictieve plaats van enkele HP Lovecraft-verhalen. Daar ontmoeten ze niet alleen moorddadige blanke agenten, maar ook een geheim genootschap en angstaanjagende vampirische slakkenmonsters. Dat maakt de weg vrij voor bizarre momenten die je nekharen overeind laten staan, je af en toe flink laten schrikken en je bovenal genoeg gruwelmomenten bezorgen.


Ga direct naar Lovecraft Country, seizoen 1 op BOL.com.

Recensie over Lovecraft Country, seizoen 1

Lovecraft Country is een geslaagde serie in het horrorgenre, waarbij de echte monsters niet eens de echte monsters blijken te zijn. Thema’s als discriminatie en vrouwenhaat worden weggezet tegen een actievolle serie met de nodige gruwelmomenten. Na een paar afleveringen krijgt de serie even een dipje als het aankomt op het tempo en het niveau, maar het herpakt zich weer aan het einde. De serie is een kritische noot naar de huidige maatschappij, maar ook naar actiefilms, pulpromans en fantasie, waarbij je soms juist weer krijgt toegestopt dat fantasie en wegdromen helemaal niet zo slecht is. De fanboys Tic en George overleven enkele monsteraanvallen juist doordat ze zo’n brede kennis hebben opgedaan van hun SF-boekjes!

Score: 8


Informatie

Titel: Lovecraft Country, seizoen 1
Uitgever: Universal pictures
Tijdsduur: 600 minuten
Genre: horror.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweldBevat spannende scenesExpliciete discriminatie

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.