logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Lotus – van vuilnisman tot sterrenchef, Jermain de Rozario


Jermain de Rozario Lotus recensie

Lotus vertelt het levensverhaal van Jermain de Rozario, een jongen die na een moeilijke en hectische jeugd de passie in zijn leven heeft omarmd en inmiddels in Helmond eigenaar is van sterrenrestaurant De Rozario. Het verhaal is opgeschreven en geordend door Bart Hoffman, die al heel wat biografiën op zijn naam heeft staan. Dit boek is het eerste dat hij schrijft over een niet-sporter, wat hem ook zeker goed afgaat. Hoewel je als chef natuurlijk ook iedere avond bezig bent met topprestaties, in een wereld die bijna niemand echt kan begrijpen.

Bijzonder Helmond

Het leuke is dat het levensverhaal van Jermain de Rozario zich afspeelt in Helmond, waar ikzelf ook een jaartje of 10 heb gewoond, geleefd en gewerkt. De herkenbaarheidsfactor van dit boek is dan ook best hoog voor mij persoonlijk, wat het boek een extra dimensie geeft. Dat maakt me misschien een beetje bevooroordeeld, maar het draait natuurlijk om het verhaal en de belevenissen van Jermain zelf. En daar heb ik me vooral op gericht. Het verhaal begint natuurlijk met een onstuimige Jermain, die als een ADHD met een overkill aan suiker door het leven stuitert, van de hak op de tak springt en problemen lijkt aan te trekken als een magneet in een bak schroeven. Langzaam maar zeker neemt hij wat baantjes aan om het hoofd boven water te houden, maar beland ook in het criminele circuit van drugs en te veel drank. Een slechte combinatie voor iemand die niet weet wat hij wil en her en der te horen heeft gekregen dat hij nergens voor deugt.

Restaurantleven

Dat begint allemaal te veranderen wanneer hij een baantje krijgt in een restaurant en zijn passie voor mooi opgemaakte borden en lekker eten een plekje kan geven. Zijn vader heeft een goed oog voor detail en heeft als kunstenaar zijn zoon de nodige liefde en kennis bijgebracht voor vormgeving en styling. Die komt hem goed van pas in het restaurantwezen, waar oog voor detail onmisbaar is. Zijn Indonesische roots dragen bij wat bij in deze eerste stappen. Ondanks het feit dat ze thuis weinig te verkruimelen hebben, staat lekker en goed eten toch hoog in het vaandel. Die liefde en vooral het respect voor eten zorgen voor een unieke band. Als Jermain daarvan heeft geproefd, zet hij zijn tanden in deze carrière en begint hij zijn weg naar de top. Op relatief late leeftijd begint hij aan de koksopleiding, komt hij een investeerder tegen en begint hij zijn restaurant. In dit boek lees je hoe dat allemaal in zijn werk ging en welke problemen, uitdagingen, fouten, kansen en misstappen hij maakte voor Jermain tot de absolute top van Nederland behoorde.


Ga direct naar Lotus – Jermain de Rozario, van vuilnisman tot sterrenchef op BOL.com.

Recensie over Lotus – Jermain de Rozario, van vuilnisman tot sterrenchef

Lotus is een ontzettend inspirerend boek. Het zet je echt aan het nadenken over wat je wil in het leven. Wat is hetgeen jouw hart sneller doet laten lopen… en waar houdt jij je iedere dag mee bezig? Die twee zaken liggen waarschijnlijk ver uit elkaar. Jermain heeft ze weten te combineren en laat zien hoe je met de nodige vastberadenheid, een mooie dosis geluk en vooral veel lef de top kunt bereiken in iets wat echt bij jou past. De zoektocht is hectisch, vol obstakels – en Jermain vertelt hoe zijn leven in elkaar stak voor, tijdens en na dit hele proces (wat natuurlijk nog altijd doorgaat). Het is een bijzonder en openhartig verhaal, dat pakkend in beeld is gebracht door Bart Hoffman, die zichzelf ook een plekje heeft weten te geven in deze openhartige biografie.

Score: 8


Informatie

Titel: Lotus – Jermain de Rozario, van vuilnisman tot sterrenchef
Auteur:
Uitgever: Inside
Aantal pagina’s: 288
Type boek: Paperback
ISBN: 9789048856725
Prijs: 21.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.