logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: LOQED, het slimme slot

Van Nederlandse bodem is het slimme slot LOQED (dat je uitspreekt als LOCKED, hoe toepasselijk gekozen?). Het is een slim slot dat je deurcilinder letterlijk vervangt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het slimme slot van NUKI, dat je over het bestaande slot plaatst. Inmiddels is het merk toe aan zijn tweede generatie slimme sloten. Wij ontvingen er een voor een review en gingen ermee aan de slag!

Het gemak van een slim slot

Laten we eerst even beginnen met dé vraag. Waarom een slim slot? Nou ja. Ten eerste omdat het megacool is. Voor sommigen is dat al genoeg reden. Ten tweede heb je een stuk gemak. Je hoeft geen sleutels meer mee te nemen, geen sleutel in het slot te steken en je kunt er op vertrouwen dat de deur telkens in het slot wordt gedraaid zodra je de deur dichtdoet. Andere voordelen zijn bijvoorbeeld dat je iemand anders een code kunt geven waarmee ze binnenkomen, zodat je geen sleutels hoeft uit te reiken. En is het niet meer nodig om de planten water te geven of de ketel te controleren? Dan verwijder je die code. Of je stelt in dat een code slechts tussen bepaalde tijden werkt.

Slot vervangen

Dat was wel even een dingetje. Durven we het aan, met schroevendraaiers en alle gereedschappen, om de bestaande cilinder letterlijk te vervangen door het LOQED slot? Nou ja – waarom ook niet? Let er wel op dat er altijd een ‘normaal’ slot in huis hebt, zodat je niet helemaal afhankelijk bent van een slim slot. Ze zijn handig, maar techniek kan je altijd in de steek laten! In ons geval hebben we op de ene deur een NUKI slot, waarbij we ook met een sleutel naar binnen kunnen. De andere deur is voorzien van een LOQED. Met de juiste instructies voor je neus (en die heb je zo gevonden) wordt je stap voor stap door het proces geleid. Ik kan niet zeggen dat het me heel makkelijk afging, maar dat is eerder te wijten aan mijn twee linkerhanden en eigenwijsheid dan aan het systeem en de instructies.

Veilig

Hoe veilig is het LOQED slimme slot? Die veiligheid bestaat natuurlijk uit een aantal elementen. Aan de ene kant is er het stukje software en de verbinding. Die wordt netjes geregeld door end-to-end-encryptie, die ook door banken wordt gebruikt. De digitale sleutels worden enkel op de smartphones weggezet, daar kan zelfs LOQED niet bij. Aan de andere kant is er de fysieke veiligheid. De LOQED vervangt je slot door een model zonder sleutelgat. Daar kan dus niet meer in gepriegeld worden, wat het fysieke slot veiliger maakt. Dieven zullen echt de deur moeten openbreken en kunnen geen gebruikmaken van sleutels of van binnenuit een draaiknop gebruiken om hem te openen. Het slot is zelfs SKG drie sterren gecertificeerd! Naast het slot gebruikt de LOQED ook een bridge, waarmee het slot verbonden wordt met het wifinetwerk en het internet. Gebruik je de bridge niet, dan werkt het alleen via bluetooth. Je kunt in dat geval het slot niet echt op afstand bedienen.

De deur openen

Hoe kom je binnen met het LOQED? Wel: op de eerste plek maakt het dankbaar gebruik van de LOQED-app. Daarmee kun je de deur op afstand vergrendelen en ontgrendelen. Maar er is meer. Op de buitenkant van het slot vind je een touchscreen, waarmee je met een cijfercombinatie de deur kunt openen. Ontdekt het slot via bluetooth je telefoon aan de buitenkant van de deur? Dan verschijnt er ‘Touch to Open’ op het display. Even kort aanraken en de deur gaat open. Het slimme slot beschikt twee sensoren, zowel binnen als buiten, zodat het weet aan welke kant van de deur je staat. Daarnaast kun je een code invoeren van 6 cijfers. Die kun je koppelen aan verschillende personen. Op die manier is er geen koppeling met je telefoon nodig, maar is het wel wat omslachtiger dan enkel met je duim het slot ontgrendelen. Het is wel een ideale manier om toegang te verschaffen voor derden, bijvoorbeeld om te post op te ruimen of de planten water te geven.

Batterij leeg van mijn slimme slot… wat nu?

Nou – op de eerste plek zou het natuurlijk slim zijn als je ergens toch nog naar binnen kunt op de ‘ouderwetse manier’. Aan de andere kant heeft LOQED er slim over nagedacht: er is een noodfunctie, waarmee je het slot met een 9-volts batterij toch nog kunt openen, ook al heb je alle waarschuwingen van de lege batterijstatus in de wind geslagen. Op de buitenmodule met het display bevinden zich twee pennetjes waar je een 9V blokbatterij tegenaan kunt houden. Met je zescijferige toegangscode of via de app kun je weer naar binnen om de batterijen te vervangen.


Ga direct naar LOQED slim slot op BOL.com.

Recensie over LOQED slim slot

Het LOQED slimme slot vervangt je hele deurslot, inclusief beslag en deurklink. Dat is wel even een klusje om te vervangen, maar dan heb je ook een goed werkend ecosysteem. Voor een optimale functionaliteit koppel je het slot aan een bridge, maar dat hoeft niet. Je kunt er ook voor kiezen om het slot zonder bridge te gebruiken met de bluetooth-functie van je telefoon. Het gemak van het openen van een deur met een aanraking is geweldig, met een praktische back-up van een 6-cijferige code. Die code voer je in met pijltjes. Zo kom je nooit voor een dichte deur te staan en kan je huissleutel gewoon thuisblijven. Een nadeel is de prijs van 350 euro, wat een flinke prijs is voor een slot dat misschien al veilig is zoals het nu is.

Score: 8


Informatie

LOQED slim slot
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 349 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.