logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit weten wij over de Disney+ serie Loki

In 2018 kondigde Disney aan om een serie te maken over ​​Loki, de anti-held in een aantal Marvel-films en halfbroer van Thor. Inmiddels komt de serie snel dichter bij: hij is vanaf 9 juni 2021 is de actieserie te zien op Disney+.

Loki neemt een zijstapje uit de bekende tijdlijn van MCU en probeert antwoord te geven wat er is gebeurt vanaf het moment dat hij ontsnapte met de Tesseract in Avengers: Endgame. Loki bestaat uit zes afleveringen, elk van ongeveer 45-55 minuten. Het is een eerste deel van de imposante Marvel Phase 4-plannen van Disney Plus, waaronder ook spin- offshows als The Falcon and the Winter Soldier en WandaVision onder vallen.

streaming-banner-disney-plus

We hebben tot nu toe slechts één volledige trailer voor Loki. Het biedt een eerste blik op Owen Wilson’s Mobius M. Mobius, een lid van de Time Variance Authority, die een grote rol speelt in deze actieserie. Bekijk hier de trailer van Loki:

Het verhaal van de serie Loki

Als je even terugdenkt aan Avengers: Endgame, weet je dat Tony Stark, Scott Lang, Steve Rogers en Bruce Banner even teruggaan in de tijd om te helpen bij de slag in New York in 2012. Hierdoor weet Loki – de Loki uit het Avengers-tijdperk – te ontsnappen met behulp van de Space Stone, die in de Tesseract zit. Door die gebeurtenis ontstaat een nieuwe tijdlijn.

Maar wacht: acteur Tom Hiddleston vertelt in 30 seconden (nou ja… bijna dan) over de geschiedenis van Loki!

In veel opzichten is Loki het personage dat je kent, maar in een context waarin je hem nog nooit eerder hebt gezien. In de trailer zie je een paar fragmenten, waaruit blijkt dat Loki het verleden overhoop aan het halen is. Zo lijkt het erop dat hij de legendarische crimineel DB Cooper is, die in 1971 $ 200.000 stal om vervolgens uit een vliegtuig te springen. Daardoor wordt hij waarschijnlijk ook opgepakt door de Time Variance Authority, die in Marvel’s strips de verschillende tijdlijnen in dat fictieve multiversum bewaakt. Mobius M. Mobius, het personage van Owen Wilson, is lid van de TVA, evenals een niet nader genoemd personage dat wordt gespeeld door actrice Gugu Mbatha-Raw.

Vanaf 6 oktober 2023 is seizoen 2 van Loki te zien op Disney+. Bekijk de trailer hieronder:

Welke acteurs spelen er in Loki?

We wisten al lang dat Tom Hiddleston zijn rol als Loki zou oppakken. Gelukkig maar – Tom speelt de rol al sinds de eerste Thor-film in 2011. Daarnaast weten we ook dat Owen Wilson de rol van Mobius M. Mobius van de Time Variance Authority zal spelen.

Sophia Di Martino, Gugu Mbatha-Raw, Sasha Lane, Wunmi Mosaku en Richard E. Grant zijn allemaal gecast in Loki, maar de personages die ze zullen spelen, moeten nog worden bevestigd. Jamie Alexander zou haar rol als Lady Sif oppakken, maar er is nog niets officieel aangekondigd.

streaming-banner-disney-plus

Wat is de Time Variance Authority?

In de MCU komt tijdreizen regelmatig voor. Het is verweven in veel van de verhalen, en Avengers: Endgame gebruikt het om de koers van Marvel te veranderen. Zoals je misschien nog weet, stierf LOKI in de Endgame-film. Dankzij de tijdreisverhaallijn van de film is hij nu in leven en in het bezit van de Tesseract die hij gebruikte om te ontsnappen voordat hij in de Asgardiaanse gevangenis werd gegooid. De serie LOKI volgt díe Loki en zijn interacties met de Time Variance Authority (TVA) – een organisatie die de tijd bewaakt. Brein achter veel van de TV-acties is Michael Waldron, hoofdschrijver van LOKI. Hij maakte dankbaar gebruik van de vrijheid van tijdreizen die Marvel introduceerde.

“Ik denk dat het leuke aan de TVA is dat er iets opmerkelijks voor nodig is, zoals tijdreizen, en het echt op een zielloze, soort bureaucratische manier verpakt. Dat was voor mij, als schrijver, opwindend om iets zo magisch te nemen en het volkomen zielloos te maken.’”

Michael Waldron

De TVA is voor veel Marvel-fans een grote onbekende – de groepering was echter wel al jaren te zien in de stripverhalen. Maar dankzij deze serie is de weg naar het witte doek opengezet… en zijn wij heel benieuwd wat we er van gaan zien in de toekomstige projecten van Marvel!

Michael Waldron vertelt verder: “De Time Variance Authority is een organisatie die letterlijk alle tijd beheert en bewaakt, we moesten bepalen wat tijd voor hen is en wat tijd is in de MCU. Hoe beweegt het? Wat is tijdreizen? Hoe werkt het? En dus moesten we in wezen een institutionele kennis creëren in de schrijverskamer. Een fundament van wat een gebroken tijdwet is en wat niet – dat gaat over Loki die een tijdwet overtreedt – en dan moet je al dat spul zo ver naar de achtergrond verplaatsen als menselijk mogelijk is, omdat je het publiek niet wilt focussen op de regels van tijdreizen tijdens je show.”

Wie is Loki?

Loki verscheen voor het eerst in de film Thor uit 2011. Hij is de zoon van Frost Giant-koning Laufey, die Loki als baby in de steek liet. Gelukkig voor Loki vond Asgardische koning Odin de kleine jongen en adopteerde hem – hij werd vanaf dat moment opgevoed als een Asgardische prins samen met Odins biologische zoon Thor. Loki was niet helemaal de krijger die Thor was, en groeide op in de schaduw van zijn eerstgeboren broer. Maar hij kreeg een hechte band met zijn adoptiemoeder, Frigga, die hem magie leerde, zodat hij van zich af kon bijten. Wat kan er fout gaan? Nou… best veel! Loki was stikjaloers op Thor en wilde maar wat graag plaatsnemen op de troon. Loki beraamt een plan om de Asgardiaanse troon toe te eigenen en ontdekt onderweg zijn ware afkomst. Uiteindelijk vermoordt hij Laufey en vecht vervolgens tegen Thor voordat hij in een wormgat valt. Plan verijdeld, maar hij leerde wel over zijn verleden.

Loki en Thanos

Op dit punt komt Loki in dienst van Thanos: Thanos is ondertussen op zoek naar de Infinity Stones voor diens lafhartige plan om de helft van al het leven in het universum uit te roeien. Loki wordt belast met het organiseren van een buitenaardse invasie van de aarde en het ophalen van de Tesseract (Space Stone) voor zijn nieuwe baas in de film Avengers uit 2012. Deze dreiging brengt de Avengers samen en eindigt met Loki die opnieuw wordt verslagen in de Slag om New York. Hij wordt teruggebracht naar Asgard om te worden berecht voor zijn vele misdaden.

Loki als Heerser van Asgard

In Thor: The Dark World (2013) sluit Loki zich aan bij Thor om de Dark Elves te stoppen nadat ze Frigga hebben vermoord en lijkt hij zichzelf heldhaftig op te offeren om het leven van zijn broer te redden. Het is echter allemaal rook en fantasie – Loki neemt de gedaante van Odin aan en krijgt daarmee de controle over Asgard, waarbij de echte Odin betoverd wordt en naar de aarde wordt verbannen als seniele, oude man. Dat plannetje valt uit elkaar in Thor: Ragnarok uit 2017, waarbij Odin op zijn sterfbed vertelt dat er nog een kind is… de gemene zus Hela. Door de dood van Odin wordt Hela bevrijd uit een lange gevangenschap, en ze zint op wraak. Ze jaagt ze weg uit Asgard en neemt de troon in. Om Hela te stoppen, start Thor een reeks gebeurtenissen die leiden tot de vernietiging van Asgard. Loki voegt zich bij de overlevenden en vlucht naar de aarde.

Merchandise koop je bij:

Terug bij Thanos

Thor, nu koning van de Asgardische vluchtelingen, verzoent zich met Loki, maar die broederliefde houdt niet lang stand. In het begin van Avengers: Infinity War (2018) onderscheppen Thanos en zijn handlangers het Asgardiaanse schip terwijl ze op jacht zijn naar de Tesseract. Loki gebruikt zijn bedrog om Thanos te steken, dus de Titaan vermoordt Loki. Dit heroïsche offer leek het einde te zijn van het verhaal van deze god, maar de Avengers veranderen dat al snel met wat inmenging in de tijdlijn. En zie daar: Avengers: Endgame. Onze Avengers-helden reizen terug in de tijd om de Infinity Stones te halen en maken de Snap van Thanos ongedaan. Ze krijgen daarmee de Tesseract overigens niet terug… die valt in handen van Loki, die op zijn beurt wegteleporteert – een beweging die vermoedelijk een alternatieve tijdlijn creëerde die aftakt vanaf het einde van de eerste Avengers-film. En zie daar het ontstaan van de Loki die we zien in deze serie!

Loki bij de TVA

Tijdens Loki’s acties in het verhaal van Endgame ontsnapt hij volgens TVA-agent Mobius aan “de realiteit”, en de tijdlijnbureaucraten dwingen hem om zijn daden goed te maken – hopelijk zal hij moeten worstelen met de veranderingen die zijn MCU-tegenhanger doormaakte en erachter komen wat voor soort Loki hij zou zijn.

streaming-banner-disney-plus

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.