logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Loïc: Zot van koken

Loic Zot van koken

Loïc is eigenlijk de Vlaamse Jamie Oliver. Jong, onbezonnen en lekker chaotisch. Je kent hem misschien van de televisiezender 24kitchen, maar je kunt ‘m natuurlijk ook streamen op YouTube en andere kanalen. Een echte hobbykok mag je hem niet noemen – hij is misschien niet geschoold, maar als je zijn kookboek bekijkt, zul je ontdekken dat Loïc ook geen echte hobbyist meer te noemen is. De recepten in Zot van Koken zijn echter eerlijk, helder en goed te maken in iedere keuken. Dat maakt hem zeker wel toegankelijk. De 70 recepten zijn aangevuld met een paar feitjes en weetjes, die je makkelijk kunt toepassen op andere gerechten. Loïc noemt dat Hacks, maar het zijn eigenlijk meer spelregels voor het koken 🙂 Of ben ik dan iets te kritisch op die benaming?

De hele wereld rond

Het leuke van dit kookboek is wel dat je de hele wereld rondreist met zijn recepten. De Vlaamse keuken krijgt genoeg aandacht met gehaktballen, patatten en lekker gangbare gerechten, maar hij gaat ook aan de slag met de Aziatische, Italiaans en zelfs Libanese keuken. Zo maak je onigiri, tikka masala, quiche loraine, ribbekes, focaccia, babka’s en pannenkoeken. Hoeveel kookboeken laten je zo’n divers geheel aan recepten zien? De recepten zijn helder opgedeeld in korte stukjes, die je in die volgorde kunt uitvoeren. Een echte tijd wordt daarbij niet genoemd (dat is wel een minpuntje) maar aan de andere kant: als je het recept ziet, zul je zelf wel een inschatting kunnen maken. Bovendien: waar de een zorgvuldig met een mes in de weer gaat, zal de andere alles in een keukenmachine gooien en alles malen.

Vrolijke uitvoering

Niet alleen de recepten zijn een feestje om naar te kijken. Ook het kookboek zelf is vrolijk en energiek. De teksten zijn vlot geschreven, alsof Loïc naast je in de keuken staat en je stap voor stapt vertelt wat je moet doen. Hij vertelt je van alles over zijn ervaringen in de keuken. Hoe je de beste resultaten behaalt, wat er allemaal mis kan gaan. De teksten zijn soms wat chaotisch naast elkaar gepresenteerd, maar maken indruk. De foto’s zijn in mijn ogen te hard bewerkt. Kleuren en structuren gaan daardoor verloren. Desondanks past het wel in het totaalplaatje, aangevuld met felgekleurde pagina’s en tekstkaders.


Ga direct naar Zot van koken op BOL.com.

Recensie over Zot van koken

Zot van koken is een vrolijk boek dat met veel energie is geschreven. Bij het lezen hiervan wil je meteen de keuken induiken. Het heeft krachtige foto’s en een kleurrijke vormgeving. Daar moet je van houden. Het lettertype is helder en krachtig, maar op gekleurde pagina’s wat aan de kleine kant (het contrast mist in die gevallen). De persoonlijek ervaringen van Loïc vullen de recepten netjes aan. De diversiteit van de recepten zijn indrukwekkend en interessant te noemen, maar jammer genoeg is die diversiteit ook in de tijdsduur merkbaar. Het ene recept zet je in een half uur op tafel, voor het andere ben je makkelijk een dag bezig. Leuk voor de enthousiaste thuiskok die alles zelf wil maken, voor dagelijks gebruik is het wat minder praktisch.

Score: 7


Informatie

Titel: Zot van koken
Auteur:
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s: 218
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789401465861
Prijs: 25.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.