logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Logitech MX Vertical ergonomische muis

In onze digitale wereld zijn we een flink aantal uur per dag bezig met computers – op allerlei verschillende manieren. Door het praktische en intuïtieve besturingssysteem Windows of MacOS werken we veel met plaatjes, menu’s en hele stappenplannen, voor we zijn op de plek die we zochten. Het gevolg? Je maakt heel wat kilometers met je muis! En dat zorgt voor de nodige problemen. Door het overmatig muisgebruik ontwikkelen veel mensen pijn aan hun polsen, ellebogen, nek en schouders. Voorkomen is beter dan genezen: je maakt een goede stap met een goede muis. Wij probeerden de Logitech MX Vertical ergonomische muis.

Logitech MX Vertical Draadloze Ergonomische Muis om gebruik

Logitech MX Vertical mouse – de eerste kennismaking

Als je hem ziet, is de Logitech MX Vertical mouse een flinke jongen. Je moet eigenlijk zien dat de knoppen van de muis bijna haaks op op het muisaanwijzer-deel staat. Je wijs- en middelvinger rusten nog altijd op de twee muisknoppen, met daar tussenin het bekende scrollwiel. Boven op de smalle kant van de muis zit een smalle knop, waarmee je de reactiesnelheid van de muis snel kunt wisselen. Bij je duim, die alle ruimte heeft om lekker te leggen, vind je nog eens twee knoppen. Op de onderkant van de muis vind je een aan-uitschakelaar, de sensor en een knop om te wisselen tussen drie apparaten. Je kunt de muis gekoppeld houden aan drie verschillende computers, wat een erg prettige functie is. Zo kun je vanuit dezelfde werkplek snel wisselen tussen je computer, een laptop, een tablet of andere apparaten. Je kunt de muis namelijk niet alleen koppelen met de briljante Logitech Unifying dongle, maar ook via bluetooth!

De ergonomische houding

In die vreemde vorm zit hem eigenlijk al het geheim van deze muis. Doordat je de muis niet vlak op de tafel legt, zoals de conventionele muizen dat doen, is de positie van je elleboog en je pols aanzienlijk anders. Het is meer alsof je iemand de handen schud – of een mok koffie vasthoudt. Dat zorgt voor een natuurlijkere houding, zeker als je veel muismeters maakt op een dag. Maar: het is echt wel even wennen! Het kostte mij een paar dagen om echt comfortabel met de muis te werken. Na een paar uur ben je al redelijk gewend, maar je zult merken dat je door die andere houding ook anders gaat denken. Ik moest soms echt bewust mijn middelvinger gebruiken voor een rechtsklik, terwijl dat normaal gesproken toch zonder nadenken gaat.

Coole features

Nu zul je denken: zo’n model muis koop je ook voor minder. Ja, dat klopt. Maar dan heb je niet die vertrouwde en oerdegelijke Logitech-kwaliteit… en de coole functies die daarmee samenkomen! Op je computer of Mac kun je namelijk de programma’s Logitech Options instellen, waarmee een nieuwe wereld voor je opengaat. Zo kun je daar heel makkelijk de beweeg- en scrollsnelheid instellen van je Logitech MX Vertical, maar ook de functies van de knoppen aanpassen. Nee, de linker- en rechtermuisknop blijven ongewijzigd, maar alle andere instellingen kun je aanpassen. Zo kun je zelfs instellen dat de bovenste knop werkt als ‘app afsluiten’, of ‘pauzeren/afspelen’.

Logitech Duolink

Een andere toffe functie is de Duolink. Heb je namelijk een Logitech toetsenbord met een fn-knop? Dan kun je daarmee een koppeling maken met je muis en nieuwe acties toevoegen. Druk op het toetsenbord de fn-knop in en draai aan het scrollwiel voor bijvoorbeeld horizontaal scrollen. Of gebruik de muisduimknoppen om tussen programma’s te wisselen… ikzelf vond het praktischer om die resolutiewissel op de bovenste knop te koppelen aan een duo-commando. Die functie is praktisch, maar ik gebruikte hem niet dagelijks. Dan heb ik liever de pauze/afspeelknop binnen bereik! Je kunt zelfs acties koppelen aan bewegingen van de muis: de fn-knop op het toetsenbord in combinatie met het bewegen naar boven, beneden links of rechts. Het toffe is: er komen steeds nieuwe mogelijkheden bij. Kijk dus af en toe naar het venster en pas je muis naar wens aan. Het zal je leven een stukje makkelijker maken.

Logitech Flow

Nog een praktische functie (zeker als je meerdere apparaten op één werkplek gebruikt) is Logitech Flow. Daarmee beweeg je met de Logitech MX Vertical naar de rand van je scherm, waarna hij automatisch overschakelt naar je tweede apparaat. Heb je bijvoorbeeld je tablet onder je beeldscherm staan en je scrollt naar beneden, dan springt de muis automatisch over naar je andere computer of tablet, voorzien van een Logitech Unifying dongle. Hoe gaaf is dat? Je kunt op die manier zelfs heel snel en makkelijk tekst, bestanden of foto’s overzetten van het ene apparaat naar het andere. In eerste instantie dacht ik hier niet veel gebruik van te maken, maar sinds ik die mogelijkheid heb ontdekt… wauw!

Kun je gamen met een ergonomische muis?

Ja, dat kan, maar ik zou het niet aanraden. De muis is echt gemaakt om praktisch en snel te kunnen bewegen over je bureaublad, niet om goed te kunnen gamen. Daar is de houding misschien gewoon niet actief genoeg voor! Ik vond het in ieder geval een heel onpraktische ervaring en greep voor games toch even terug naar een normale muis – of natuurlijk een controller.


Ga direct naar Logitech MX Vertical op BOL.com.

Recensie over Logitech MX Vertical

Heb je soms last van je pols, ellebogen, nek of schouders? Kijk dan eens goed naar je werkplek. Vaak is de muis een grote boosdoener op dat vlak! De Logitech MX Vertical ontlast de spanning in je onderarm door een natuurlijkere houding. De muis is oerdegelijk gebouwd – de accu gaat 4 maanden mee en is oplaadbaar met een USB-C kabel. De knoppen zijn misschien wat karig, maar dankzij de Duolink-functie heb je heel wat functies ter beschikking. Het is wel even wennen, werken met een verticale muis, maar ik kan je verzekeren dat het iedere minuut waard is.

Score: 8


Informatie

Logitech MX Vertical
Adviesprijs: 99 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.