logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Logitech MX keyboard


Voor een schrijver is een toetsenbord onmisbaar, dat begrijp je. Na jarenlang werken op mijn oude ergonomische toetsenbord, was die wel aan vervanging toe. Sommige toetsen begonnen wat te haperen, de polssteun had duidelijke slijtageplekken. De kans om aan de slag te gaan met het Logitech MX keyboard liet ik dan ook niet aan me voorbij gaan. Het toetsenbord komt uit het hogere segment en belooft veel goeds.

Logitech MX Keys toetsenbord 2

Volwassen uiterlijk

Dat goed begint al met het uiterlijk. Dat is niet opzichtig hoogglans zwart of supermodern, maar dankzij de combinatie van grijstinten (twee, in dit geval, soms is dat genoeg) juist een tikje retro en terughoudend. Hoewel het lichtgrijze, subtiel glanzende oppervlak van de basis lijkt op metaal, is het gewoon kunststof. Jammer, maar het scheelt wel een koude aanraking als je net begint met werken. De toetsen voelen prettig aan. Iedere letter en cijfer heeft een ‘kuiltje’ in het midden voor een prettige aanraking. Ondanks het feit dat dit toetsenbord een numeriek deel heeft, is de vormfactor vrij compact. Minpunt is het ontbreken van pootjes, waarmee je het toetsenbord in een gewenste helling kunt zetten. Indien gewenst gebruik je de losse polssteun om je polsen te ontzien.

Functies alom

Logitech MX Keys toetsenbord 1

Natuurlijk beschikt dit toetsenbord over de standaard functies. Je hebt een numeriek deel, wat erg prettig is. Daarboven vind je knoppen om snel de calculator of je beeldbewerkingsprogramma te openen, maar ook om je computer op slot te zetten als je even van je plek af moet. Ook beschikken de F-toetsen over een dubbelfunctie. Zo kun je snel en gemakkelijk de helderheid vna je scherm, het volume of de helderheid van de toetsenbordverlichting instellen, maar bedien je ook je media, verklein je vensters en schakel je snel over naar het virtuele toetsenbord. Bijzonder aan dit toetsenbord is bovendien dat het een dubbelleven leidt: naast de standaard Windows-toetsen bevat het ook alle toetsen voor een Mac! Boven de standaard pijltjestoetsen vind je nog drie bijzondere knoppen, waarmee je wisselt tussen gekoppelde apparaten.

Koppelingen maken

De Logitech MX kun je namelijk aan verschillende apparaten tegelijk koppelen. Nou ja – niet helemaal tegelijk. Dat zou een zooitje worden. Je kunt koppelingen met drie apparaten in het geheugen opslaan. Met drie speciale toetsen schakel je tussen die apparaten. Dat kan een apparaat zijn met een unieke Logitech Unify-adapter, maar ook een bluetooth apparaat zoals een tablet, smartphone, console, mac, pc of ander apparaat. Super handig! Zeker als je vaak wisselt tussen apparaten, zoals even wat artikelen typen op je iPad. Zelfs je smartphone kan hiervoor probleemloos worden ingezet met het comfort van een normaal toetsenbord.

Typekwaliteit

Logitech MX Keys toetsenbord 3

Heel belangrijk is de manier van typen. Die moet niet te zwaar zijn, maar ook niet te licht. Je moet een beetje weerstand hebben, zodat je ook echt voelt dat je de toetsen indrukt. Dit toetsenbord vormt een geweldige mix tussen het gevoel van een mechanisch toetsenbord en dat van een degelijke laptop. Bovendien is er de nodige geluidsdemping toegepast, waardoor je vrij stil kunt werken. Dat zal ook je omgeving weten te waarderen. De achtergrondverlichting zal vooral in de schemer praktisch blijken. Werkt je vooral overdag, dan zou ik die verlichting persoonlijk uitschakelen – het vergroot de accuduur namelijk van enkele dagen tot enkele maanden! En dat ondanks het feit dat de ingebouwde lichtmeter de helderheid van die achtergrondverlichting automatisch aanpast. Het opladen doe je overigens met een meegeleverde USB-C kabel.

Aanpassingen

Het tofste is misschien nog wel dat je met de gratis software van Logitech de nodige aanpassingen kunt doen. Met Logitech Options pas je de functie aan van de F-toetsen en van de Fn-functies van de toetsen. Zo kun je het toetsenbord helemaal naar je eigen smaak instellen en aanpassen. Gebruik je bepaalde functietoetsen niet of nauwelijks? Wijs er dan een nieuwe functie aan toe! Persoonlijk gebruik ik de Fn-functies veel meer dan de F-functies. Dus… heb ik een aantal functies van de F-knoppen toegewezen aan Fn-functies die ik niet gebruik, zoals het minimaliseren van schermen (F5) of het aanpassen van de helderheid (F1 en F2).


Ga direct naar Logitech MX keys op BOL.com.

Recensie over Logitech MX keys

CooleSuggesties topper

De Logitech MX Keys is misschien wel één van de meest uitgebreide en beste toetsenborden die je kunt kopen. Het zit bomvol functies en typt bovendien erg prettig – dat is uiteindelijk het belangrijkste voor een toetsenbord. Het is een volledig uitgerust toetsenbord, met een paar grote pluspunten. De eerste is het koppelen met verschillende apparaten, waartussen je met één druk op de kun tussen kunt wisselen. Daarbij kun je alle functies aanpassen in de gratis software en heb je een luxe vormgeving, oplaadbare accu en tal van andere functies.

Score: 9


Informatie

Logitech MX keys
Adviesprijs: 109 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.