logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Logitech K860 ergonomisch toetsenbord

Ergonomie is heel belangrijk. Toen ik zo’n 15 jaar geleden werd aangenomen bij een uitgeverij als tekstschrijver, waren ze het over één ding eens: de basis moet goed zijn. En dus had iedereen een goed scherm… en een ergonomisch toetsenbord! Nu was ik daar al aan gewend: als slechtziende heb ik bij een andere werkgever jarenlang in een verkeerde houding gewerkt achter een beeldscherm, waardoor ik de nodige kwetsbaarheid heb opgebouwd in nek en schouders. Mijn ergocoach had me al aangeraden om met een ergonomisch toetsenbord en een verticale muis te werken. En geloof me: 20 jaar geleden was je daarmee echt een bijzondere eend in de bijt! Ik was dan ook benieuwd naar de Logitech ERGO K860 als toetsenbord.

logitech k860 ergo keyboard

Ergonomie is belangrijk

Zorg altijd goed voor je lichaam! Zeker als je aan een bureau werkt. Zorg voor genoeg afwisseling, genoeg pauzemomenten (hoe klein ook) en voor zo min mogelijk belasting voor je armen en spieren, die toch een aantal uur per dat in eenzelfde houding staan door je toetsenbord en muis. Een ergonomisch toetsenbord neemt een deel van de spanning in je polsen en ellebogen af – spanning die tot heel vervelende gevolgen kunnen leiden. Door een natuurlijkere houding (hoe natuurlijk is afhankelijk van een aantal persoonlijke factoren: in mijn geval hadden de toetsenborddelen bijvoorbeeld nog wel een paar graden verder gekanteld mogen worden), maar het is een hele vooruitgang op een standaard model toetsenbord, waar je handen in te scherpe bochten moeten staan om je toetsenbord te bedienen. En ja, zo’n gesplitst toetsenbord is even wennen. Maar als je blind kunt typen, ben je er zo aan gewend. Beloofd!

Juiste hoek

logitech K860 ergo keyboard schuin

Het gaat overigens niet alleen om de juiste hoek in horizontale zin van je polsen ten opzichte van je toetsenbord. Het gaat ook om de verticale hoek. Idealiter is je muis lager gepositioneerd dan je toetsenbord voor kantoorwerk. Vrijwel onmogelijk, zo je zeggen? Nah! Bij de Logitech ERGO K860 krijg je twee voetjes meegeleverd, die je aan de voorkant van het toetsenbord kunt koppelen. Zo kun je jouw bureau wat lager zetten, voor een optimale bediening van je muis, terwijl je toetsenbord op een perfecte hoogte komt om mee te werken. Door die hoogte en het feit dat ze naar beneden aflopen, hoe je jouw polsen niet te buiten (kijk maar eens naar je armen: je polsen buigen altijd iets naar boven als je typt! Met de pootjes kun je het toetsenbord in een hoek van 4 op 7 graden zetten. Je polsen vinden daarbij steun op het comfortabele kussen aan de voorkant van het toetsenbord. De polssteun van het Logitech K860 ergonimische keyboard bestaat uit drie lagen: 4 millimeter traagschuim, bedekt met 2 millimeter schuim met een hoge dichtheid en een gemakkelijk schoon te maken gebreide stof. De polssteun is niet verwijderbaar.

logitech K860 ergo keyboard zij aanzicht

In de praktijk

De toetsen van dit toetsenbord zijn een membraanstijl, die een prettige weerstand bieden tijdens het typen. Ze maken niet te veel geluid en reageren heel responsief. Mechanische toetsenborden zijn een stuk zwaarder in gebruik en vergen meer van je handen, wat op den duur storend kan werken (buiten het geluid dat ze produceren). De toetsen zijn niet verlicht, wat best bijzonder is voor moderne toetsenborden, maar dat komt de accuduur natuurlijk wel ten goede.

Werken met de Logitech ERGO K860

logitech K860 ergo keyboard in gebruik

Als je eenmaal gewend bent aan de unieke vorm van dit toetsenbord, kun je een stapje verder gaan. Zo zul je vrij snel ontdekken dat je dit toetsenbord aan drie apparaten kunt koppelen, mits die een Logitech Unifying dongle bezitten of de mogelijkheid hebben om bluetooth te koppelen. Met drie knoppen, links boven het numerieke deel, wissel je makkelijk en snel van apparaat. Vervolgens kun je aan de slag met de Logitech Options software op je computer om je toetsenbord nog meer naar je hand te zetten. Zo kun je de functie van de functietoetsen aanpassen naar jouw eigen wensen: je kunt hierbij kiezen of je de ‘standaard’ Windows functietoetsen wil gebruiken, of de speciale functies, zoals de mediabediening, zoekfunctie en andere instelmogelijkheden. Ik koos voor het tweede, aangezien ik graag mijn media (en het volume) regel met sneltoetsen. Maar gebruik bepaalde functies niet? Verander ze dan naar andere functies. Ik hernoem bijvoorbeeld best veel bestanden. De speciale F2-knop heb ik dan ook gewoon als F2 behouden. Zo hoef ik niet telkens de fn-knop in te drukken om een bestand te hernoemen met F2! Een andere praktische feature is Flow. Daarmee schakel je automatisch over naar een andere computer, als je met je muis over de virtuele rand van je monitor gaat. Houdt wel rekening met het feit dat de andere computer ook over een Unifying-dongle moet beschikken!


Ga direct naar Logitech ERGO K860 ergonomisch toetsenbord op BOL.com.

Recensie over Logitech ERGO K860 ergonomisch toetsenbord

Zoek je een nieuw toetsenbord? Dan moet je de Logitech K860 echt overwegen. Het typt als een malle en is veel beter voor je polsen en handen dan een normaal toetsenbord. Jammer genoeg beschikt dit toetsenbord over een vast numeriek deel. Daardoor moet je wat verder rijken naar je muis dan eigenlijk wenselijk is. Zeker als je het numerieke deel niet of nauwelijks gebruikt, zit dat deel echt gewoon in de weg. Dankzij de vorm, de instelmogelijkheden en de uitgebreide software waarmee je het toetsenbord op jouw wensen kunt aanpassen, is dit model echter eentje die je niet zomaar kunt negeren.

Score: 8


Informatie

Logitech ERGO K860 ergonomisch toetsenbord
Adviesprijs: 109 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.