logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Little Women

De zusjes March zijn over de hele wereld bekend. De zachtaardige tekenares Meg, de kwetsbare en muzikale Beth, lichtelijk verwende actrice Amy en natuurlijk de tomboy en schrijfster Jo hebben al anderhalve eeuw miljoenen vrouwen vermaakt en geïnspireerd. Daaronder vallen talloze schrijfsters, zoals J.K. Rowling en Barbara Kingsolver. Het boek omschrijft het hectische gezin van de familie March, met al zijn de dromen, spelletjes, plagerijen, brieven, tegenslagen en romances van de vier zussen. Daarbij probeert moeder March de meiden op te laten groeien tot zelfstandige ‘little women’. Het is duidelijk: dit boek (en nu dus ook deze film) vertelt het verhaal over een krachtig feministisch gezin in een wereld waarin vrouwen eigenlijk niets te zeggen hadden en geen eigen ‘ik’ mochten tonen.

Kostuumdrama

Het is best indrukwekkend om te zien dat een kostuumdrama in deze tijd van superhelden en vette actie nog altijd bestaansrecht heeft. En zelfs onze puberzonen hebben de film stilletjes en met aandacht uitgekeken, zich verwonderend over het unieke en hectische leven (tjee, wat een kippenhok!) van de familie March, waar zes vrouwen (de vier dochters, moeder en een hulp in de huishouding) samenwonen terwijl hun vader voor Lincoln strijd tegen de afschaffing van de slavernij. Een roerige periode in de Amerikaanse geschiedenis, waarbij vrouwen terecht opstonden voor een beter plekje in de maatschappij. Jo, Meg, Amy en Beth March worden gespeeld door de sterren Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh en Eliza Scanlen. Timothée Chalamet vertolkt de rol van hun buurjongen Laurie, Laura Dern speelt Marmee en we zien Meryl Streep in de rol van tante March.

Hectisch

Niet alleen het gezin is overigens hectisch, de film lijkt ook van de hak op de tak te springen. Als leek is het zelfs even zoeken naar de namen bij de gezichten. Ze worden niet echt aan je voorgesteld, je wordt midden in het gedruis gegooid. Het duurde dan ook even voor we alle namen en kwaliteiten bij de juiste gezichten konden plaatsen. Bovendien steunt de film nogal op flashbacks, waarbij je telkens wordt teruggenomen naar een fragment in de jeugd van de meiden om kleine details toe te lichten. Een mooie verdieping in het verhaal en leven van de meiden, maar niet altijd even duidelijk. Zeker niet omdat de acteurs en actrices dezelfde personen blijven – je moet het echt hebben van de kapsels!

Worstelend met eigen identiteit

Voor de vier meiden is het een echte zoektocht naar hun ware ‘ik’ en hun plekje op de wereld. Moeten ze simpelweg ‘goed trouwen’ met een rijke man, zoals de vrijgezelle tante March hen telkens op het hart drukt, of moeten ze hun gevoel en ambitie volgen en verder gaan met schilderen, schrijven of lesgeven? Zware keuzes drukken op de schouders van de vier dames, die er stuk voor stuk anders mee omgaan. Toch blijven ze elkaar trouw, door dik en dun, en kunnen ze op elkaar vertrouwen als ze elkaar nodig hebben. Dat Jo, schrijfster van het uiteindelijke boek ‘Little Women’ (dat in het Nederlands is uitgegeven onder de titel ‘Onder Moeders Vleugels’) de hoofdpersonage is, mag niemand verbazen. Het boek is immers vanuit haar visie geschreven!

Ga direct naar Little Women op BOL.com.


Recensie over Little Women

Little Women is een mooi uitgevoerd kostuumdrama met van alles en nog wat: humor, spanning, romantiek en vooral een goede situatieschets van de maatschappelijke situatie van circa 150 jaar geleden. Je krijgt een mooi kijkje in de wereld van deze drie excentrieke vrouwen, leeft met ieder van hen mee en geniet als een historische soap van alle romantische beslommeringen. Een mooi verhaal over een bijzondere schrijfster. Minpunt zijn de vele flashbacks, die lang niet altijd worden bestempeld als zodanig. Daardoor is het soms wat lastig te volgen.

Score: 8


Informatie

Titel: Little Women
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
Tijdsduur: 135 minuten
Genre: kustuumdrama.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.