logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Ligt het nou aan mij? Jasper van Kuijk

In het dagelijks leven kom je waarschijnlijk heel wat dingen tegen waarbij je denkt: als het nou zus-of-zo was gedaan, was het veel praktischer of makkelijker. Had niemand daar op kunnen komen? Of misschien wel: What were they thinking? Welnu, soms zijn er mensen die deze gedachtes niet alleen denken, maar ze ook gewoon uiten. Op papier, zodat de hele wereld er van kan genieten. Jasper van Kuijk is zo iemand. Hij is universitair hoofddocent gebruiksgerichte innovatie aan de TU Delft, maar daarnaast ook cabaretier en columnist voor de Volkskrant en Radio EenVandaag. in Ligt het nou aan mij? vind je een serie columns over zijn betogen over van alles en nog wat, netjes gesorteerd per onderwerp.

Klaagmuur

Wanneer je het boek Light het nou aan mij? leest, zou je bijna denken dat Jasper een Brabander is: klagen zit ons Brabanders immers in het bloed, of het nu gemeend is of niet. Hij weet over vrijwel elk onderwerp elementen te vinden die niet logisch in elkaar steken, waar opmerkingen over te plaatsen zijn en waarbij je tal van manieren ontdekt waarom het beter kan (of waarbij steevast de verkeerde opties gekozen worden, zoals minieme knopjes en schakelaars op wekkers). Aan de andere kant zijn er soms ook betogen waarbij zelfs ik als Brabander denk: nou-nou… daar ben je wel even aan het zoeken geweest.

Grappig en herkenbaar

Dat neemt niet weg dat de artikelen in deze bonte verzamelingen columns grappig en bovenal herkenbaar zijn: hoewel er genoeg producten en en diensten zijn die prima voldoen aan de gestelde normen van Jasper, zijn er ook meer dan genoeg producten en diensten die stuk voor stuk dezelfde fout begaan en gewoon een wanstaltig product leveren aan mensen die simpelweg een oplossing zoeken voor hun probleem! Iedere column is bovendien voorzien van een cartoon, die vluchtig is neergezet – het moet je stijl zijn. Bovendien vind ik de cartoons zelf niet bijzonder veel aan te tekst toevoegen, maar dat kan dan weer mijn probleem zijn.

Ga direct naar Ligt het nou aan mij? op BOL.com.


Recensie over Ligt het nou aan mij?

Lekker klagen over alles wat je tegenkomt, maar dan wel op zo’n manier dat niemand er echt aanstoot aan kan hebben. Sterker nog, zodat het gros van de lezers denkt: verdraaid, daar heeft-ie een heel goed punt. Dat is precies wat Jasper doet in de columns in dit boekje. Herkenbare situaties met bizarre ontwikkelingen op het gebied van productontwerp, die vaak vorm over functie lijken te geven. Terwijl de functie juist bepalend is voor het product! Grappig en herkenbaar, maar soms een tikje vergezocht.

Score: 7


Informatie

Ligt het nou aan mij?,
Illustrator: Florian Kullberg
Uitgever: Maven publishers, 220 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789492493729. Prijs: 18.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.