Slimme verlichting is één van de meestgebruikte vormen van een interactief huis. Logisch, je kunt ‘m zo plaatsen en weer verwijderen. Bovendien zorgt het voor een stukje extra veiligheid én is het gewoon leuk om mee te spelen. Hoewel veel mensen instappen met systemen als Philips Hue en de Trädfri-serie van Ikea, is het goed te weten dat er meer opties zijn: zoals de lampen van LIFX. Zij hebben lampen voor iedere soort fitting in hun assortiment, maar gieten er een uniek sausje overheen als het aankomt op styling en functionaliteit. Daarmee hebben ze lampen gemaakt die absoluut gezien mogen worden, zeker als je houdt van een modern en strak ontwerp.
Zonder hub
Bijzonder prettig aan de LIFX-lampen is dat ze werken zonder een HUB. Dat haalt de prijs om te beginnen met slimme verlichting al met een een stukje omlaag, ondanks het feit dat de losse lampen juist weer wat duurder zijn dan die van Philips Hue.
Ontwerp en functies
Als je de Lifx A60 ziet, valt hij meteen op. Hij ziet er helemaal niet uit als een normale lamp, ondanks de fitting onderaan het witte apparaat. Hij is ook groot voor een conventionele lamp en qua verhoudingen gaat het helemaal alle kanten op. Dat is niet een verkeerd iets, overigens: het is een unieke kijk op het fenomeen ‘lamp’, iets waar andere fabrikanten juist heel stug aan vast lijken te houden. Het is een statement dat ze juist ook veel mogelijkheden biedt. Je zou deze lampen zelfs zonder lampenkap kunnen gebruiken, zo strak zien ze er uit. En dat is best cool!
Installatie
Heel veel moeilijker dan het indraaien van de lamp wordt het niet. Daarmee is de installatie van je lamp al geslaagd. Wat lastiger is het om de lamp te koppelen aan de LIFX-app. Je moet een smartphone of tablet gebruiken om de lamp te verbinden met het wifi-signaal, wat omslachtig klinkt. Gelukkig is de hele flow goed doordacht en doorloop je in een mum van tijd alle stappen. Wil je de instellingen van je LIFX lamp resetten? Schakel hem dan vijf keer snel in en uit. Alle instellingen zijn verwijderd. Na het koppelen van de lamp met je wifi-netwerk, kun je hem bedienen via de LIFX-app, maar ook via Apple HomeKit, Amazon Elexa, Google Assistant én IFTTT. Dat is een flinke lijst aan koppelingsmogelijkheden, die je een keur aan opties geven. Schakel de lamp in bij schemer, of juist wanneer je van huis bent. Of gebruik hem tot 23:00uur als feller licht om daarna tot de ochtend te dimmen naar een nachtlampfunctie.
Onze ervaringen met LIFX
Op het moment dat we de lamp voor het eerst indraaiden, was ik een beetje overweldigd door de enorme hoeveelheid licht die de lamp gaf. Voor mij als slechtziende was het een verademing, dat felle en heldere licht, maar toegegeven: echt sfeervol was het in eerste instantie niet. Gelukkig heb je in de LIFX-app meer dan genoeg mogelijkheden en opties om het licht in kleur aan te passen en te dimmen, zodat het per persoon en per situatie instelbaar is naar wens en smaak. De kleuren kun je aanpassen met een soort kleurenwiel in Photoshop, wat je ontzettend veel mogelijkheden en optie biedt. Naast die vrije keuze zijn er genoeg opties die al vooraf zijn ingeprogrammeerd, wat prettig is voor wanneer je ‘normaal’ licht wil. Die kun je wisselen van fel en helder tot warm en zacht oranje.
Ga direct naar LIFX op BOL.com.
Recensie over LIFX
De slimme lampen van LIFX zijn een verademing in het assortiment slimme lampen in Nederland. Opvallend is het feit dat je goede integraties krijgt met slimme platformen zonder HUB, dat je ontzettend fel licht krijgt (meer dan Philips Hue) én dat de lampen zo’n eigenzinnig ontwerp kennen. Je moet er misschien van houden, maar het schept zeker genoeg mogelijkheden.
Score: 8
Informatie
LIFX lampen, LIFXMeer weten? LIFX lampen
Prijs: 32 euro.
Op zoek naar coole gadgets?