logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Liefde en duisternis, Ed Franck

liefde en duisternisAls je op zoek bent naar spannende verhalen, is het aantrekkelijk om even te kijken naar de top-10 boekenlijst van je plaatselijke boekhandel. Het is wat minder logisch om te kijken naar de geschiedenisboeken en te neuzen door oude geschriften – hoewel daar veel spannendere verhalen te vinden zijn dan menig boekhandel kan omvatten! Dat bewijst Ed Franck in het boek Liefde en Duisternis.

Heldenverhalen

In het boek Liefde en Duisternis vind je zes indrukwekkende heldenverhalen uit lang vervlogen tijden. Echt lang vervlogen, zoals de Gilgamesj-epos uit de oude Sumerische beschaving, de Aeneis van Vergilius uit de Romeinse oudheid, de Keltisch-Ierse Ulstercyclus, de middeleeuwse verhalen van Kining Arthur en de wat recentere Kaleva epos uit Finland, uit de negentiende eeuw. Verhalen waar mannen nog rondliepen met zwaarden, waar je jouw vijand om zeep hielp in plaats van een boos Whatsappje te sturen en waar je vrouwen nog echt het hof moest maken.

Divers en bloeddorstig

Wat de verhalen ook kenmerkt, is dat ze een stuk bloederiger en heftiger zijn dan de verhalen zoals je ze nu kent. En hoewel de grafische omschrijvingen van de misdaden en gevechten misschien een beetje zijn getemperd, zijn dat de daden uiteindelijk niet. Moord en doodslag, verminking en bloedvergieten – het komt ruim aan bod in de bizarre verhalen uit het boek Liefde en Duisternis. Eén ding hebben ze wel gemeen: uit liefde komt wraak, jaloezie, afgunst en een hoop vervelende gevoelens. Duistere gevoelens, waar gretig gehoor aan wordt gegeven. Met alle gevolgen van dien, maar ook met spannende verhalen om eeuwen lang door te vertellen! En nu krijg jij ze dus ook in handen…

Ga direct naar Liefde en duisternis op BOL.com.


Recensie over Liefde en duisternis

Bij dit boek had ik een kleine misstap gegaan. Mijn jongste zoon, tien jaar oud, houdt namelijk van sagen en legenden, mythen en oudheid. Hij ontdekte dit boek in mijn ‘nog te lezen’ kastje en nam het gretig mee naar de bank. Met rode oortjes kwam hij even later terug: het was het spannendste boek dat hij tot nu toe had gelezen! De verhalen zijn ook boeiend, met wat abstracte illustraties om de oude verhalen weer wat leven in te blazen. Die kunnen mij persoonlijk wat minder bekoren, maar ieder zijn smaak. De verhalen daarentegen zijn geweldig geschreven. Het zijn spannende avonturen, en in de overlevering is weinig van de spanning verloren gegaan. Echte pageturners zijn het, de bedenkers zouden vandaag de dag op handen gedragen worden!

Score: 8


Informatie

Liefde en duisternis,
Illustrator: Anne Westerduin
Davidsfonds, 232 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789059089129. Prijs: 29.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.