logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Liectroux YW509 robot raamwasser

Er zijn maar weinig mensen die schoonmaken leuk vinden. Ik ken eigenlijk niemand die het leuk vind – hoewel ik wel een paar namen kan noemen die met een tevreden gezicht kunnen rondkijken als de terugkerende klus geklaard is. Ik ben daar niet zo van – voor mij is het eerder een noodzakelijk kwaad. En dan kun je maar beter alle hulptroepen inroepen die je kunt krijgen! Een van die hulptroepen komt in de vorm van een vierkante robot, die de ramen voor me onder handen gaat nemen: de Liectroux YW506 robot raamwasser. Maar: werkt zoiets? Durf ik zo’n apparaat aan mijn raam te laten bungelen?

Robotschoonmakers

Laten we vooropstellen dat robotschoonmakers, zoals robotstofzuigers of deze automatische ramenwasser, nooit perfecte resultaten behalen. Die laatste blik over het resultaat die mensen hun project gunnen, ontbreekt simpelweg. Maar: als je 90% kunt laten doen door een apparaat, is het werk voor jou uiteindelijk een stuk eenvoudiger! Je zult namelijk toch nog wat vegen zien als de robotramenwasser zijn ding heeft gedaan: zelf zorg je met een trekker voor het afvegen van alle druppels, dat ontbreekt hier toch echt. Nadat het apparaat zijn ding gedaan heeft, voer je zelf nog even de finishing touch uit door met een microvezeldoek over het raam te gaan… en dan heb je wel een vlekkenloos resultaat. Dat is natuurlijk een onmiskenbaar probleem bij dit soort apparaten.

Hoe werkt het?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je deze ramenwasser altijd op het stroomnet aangesloten moet laten. Op zich logisch: dat houdt het gewicht laag en het vermogen hoog. En hij heeft best wat power nodig om zichzelf vast te laten zuigen op het raamoppervlak! Vervolgens stel je hem in met de knop op het apparaat of met de meegeleverde afstandsbediening. Je kunt hem horizontaal laten cruisen, wat ideaal is voor brede ramen, of juist verticaal voor hoge ramen. Zijn je ramen flink vervuild, dan kun je ze zowel horizontaal als verticaal laten rondgaan voor een optimaal (lees: dubbel) resultaat. Dankzij valsensoren en bumpers weet de robot wanneer het einde van de rit is bereikt. Is een kier te groot, dan zal hij daar niet overheen gaan. Dat werkt bijzonder goed! Dankzij die functie kun je hem ook gebruiken voor bijvoorbeeld een tegelwand of douchecabine. Wil je een raam op een hogere verdiening schoonmaken, dan kun je de robot verankeren met een veiligheidskoord en een karabijnhaak.

Reinigingsmiddel

Je kunt de Liectroux YW509 robot raamwasser vullen met water en eventueel wat reinigingsmiddel, maar dat laatste moet je eigenlijk maar spaarzaam doen, anders zouden de wieltjes kunnen wegslippen en niet meer goed over het oppervlak kunnen rijden. En dat is nu net wel de bedoeling! Gebruik je het apparaat regelmatig, dan zul je overigens zien dat alleen water eigenlijk al genoeg is.


Recensie over Liectroux YW509 robot raamwasser

Deze elektronische ramenwasser doet prima zijn werk en zal je heel wat tijd besparen. Dankzij de degelijke microvezel poetsdoeken en de sprayunit krijg je een prima reiniging van je ramen, muren en zelfs je tegelvloer. Hoewel de Liectroux YW509 robot raamwasser je de nodige tijd zal besparen, moet je wel rekening houden met het feit dat je voor de beste resultaten altijd zelf even met een doekje over het resultaat veegt. Maar: liever even vegen met een droge doek dan nat poetsen, afnemen, trekken en alsnog met een droge doek over het raam moeten voor een streeploos resultaat. Zeker bij regelmatig gebruik zul je erg veel plezier hebben van deze robot.

Score: 8


Informatie

Liectroux YW509 robot raamwasser
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 150 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.