logo-liggend-wit-donkerblauw

Ontketen de force in jezelf met een lichtzwaard

Het lichtzwaard is een iconisch wapen uit de Star Wars-franchise en is onlosmakelijk verbonden met de Jedi en de Sith. Het lichtzwaard bestaat uit een handvat en een energieblad dat uitstraalt vanaf het handvat, dat kan worden ingeschakeld met een knop op het handvat. Het wapen is licht en wendbaar, waardoor het geschikt is voor zowel aanval als verdediging.

De oorsprong van het lichtzwaard

In de verhalen van de Star Wars-franchise zijn er verschillende verklaringen gegeven voor de oorsprong van het lichtzwaard. In sommige verhalen wordt beweerd dat het werd ontwikkeld door de Jedi Order zelf, terwijl in andere verhalen wordt gesuggereerd dat het lichtzwaard al bestond voordat de Jedi Order werd opgericht. Om die discussie even te vermijden (voel je vrij om in de commentaren te reageren 😉 ) laat ik de exacte oorsprong even in het midden.

Cosplay en gebruikers

De Star Wars-franchise heeft een zeer grote en trouwe fanbase. Voor veel fans is de lightsaber een belangrijk onderdeel van deze cultuur en een manier om hun liefde voor de franchise te uiten. Dit heeft bijgedragen aan het creëren van een populaire cultuur waarin het idee van het gebruik van lichtzwaarden voor gevechten zeer aantrekkelijk is. Met het uitbreiden van de franchise met diverse films, series, en games is Star Wars ook sterk aan populariteit aan het winnen. Het lichtzwaard is daarom uitgegroeid tot een populaire keuze voor cosplay en verzamelaars. Het is een fascinerend wapen dat de verbeelding van fans over de hele wereld heeft gevangen en waarschijnlijk nog vele jaren een belangrijk onderdeel zal blijven van de Star Wars-franchise. Geïnspireerd op de Star Wars-films is het ook uitgegroeid tot een sport, waarbij mensen daadwerkelijk duelleren met deze lichtzwaarden. Daarvoor heb je wel een degelijk model nodig, natuurlijk. Gelukkig hoef je daar niet ver naar te zoeken. 

Lichtzwaard kopen met 15 euro korting? Bezoek Kenjosabers.nl en gebruik code COOLESUGGESTIES15! 

Het heft in eigen handen

Logisch dat veel mensen en cosplayers op zoek zijn een lightsaber. Een eerste belangrijke keuze is het handvat, ofwel het heft. KenJo Sabers is een betrouwbare en kwalitatief uitstekende leverancier van sabers en heeft een groot assortiment lightsabers op drie verschillende niveaus: Premium, Epic en Legendary.

 • Premium sabers zijn strak vormgegeven lichtzwaarden, voorzien van een RGB baselight zwaardblad (daarover dadelijk meer). Het heft is van solide aluminium gemaakt, met één enkele knop op het heft (net als alle KenJo Sabers, overigens). Ze zien er misschien wat sober uit, maar hebben zonder twijfel die toffe Star Wars vibe. Door het strakke ontwerp kun je hem makkelijk met twee handen vasthouden, maar kun je er ook makkelijker mee draaien dan de andere modellen. De prijs is bovendien heel schappelijk, voor 100-150 euro heb je al een super tof lichtzwaard in handen waar je écht mee kunt strijden!
 • Epic sabers zijn ook gemaakt uit aluminium en daardoor nagenoeg onverwoestbaar. Het verschil met de Premium modellen is dat ze een stuk gedetailleerder zijn. Het Epic Eclipse lichtwaard dat wij mochten lenen voor deze review had bijvoorbeeld een zwart heft met aluminium ringen en een stootrand aan de bovenzijde en een band om de onderkant van het heft. Onderop vind je een decoratieve knop. Het handvat is iets dikker dan dat van de Acolyte, waardoor het anders ‘handelen’ is. 
 • Tot slot zijn er de Legendary sabers, die geïnspireerd zijn op de lichtzwaarden van verschillende lichtzwaarden van de personages van uit de franchise. Deze modellen zijn echt briljant gedecoreerd, ze zijn tot in de puntjes afgewerkt en gevormd naar de props die je kent uit de films. De detaillering is indrukwekkend, het lijkt hierbij echt alsof ze echt door de Jedi van verschillende materialen en onderdelen in elkaar zijn gezet. Die onderdelen zijn ook echt inwisselbaar: bij de Sage Scavenger die wij in huis hadden, had bijvoorbeeld een ingezet kristal en buttons die ingeschroefd zijn en decoratieve plates op de onderkant van het heft. Indrukwekkend om te zien, maar naar ons idee wat minder om de strijd mee aan te gaan: doordat het heft wat losse onderdelen heeft, betekent dat ook dat ze los kunnen raken. Bovendien zou het niet prettig zijn als je een tik op je hand krijgt, terwijl je het bij de decoratieve plates vasthoudt!

Voor beginners (of om mee te trainen), zou ik voor de Premium optie gaan. Deze liggen goed in de hand en kun je voorzien van een stevig RGB Baselight blad. De Epic lichtzwaarden zijn gedetailleerder en verkrijgbaar in zowel de RGB Baselight-variant als met een Neopixel uitvoering: ze zijn nog altijd prima te gebruiken tijdens het vechten, maar let wel op dat ze niet te veel decoraties hebben op het heft: deze zullen je bewegingen hinderen. Denk er bovendien aan dat een Neopixel-blad wat kwetsbaarder is dan een RGB Baselight. Tot slot zijn er de imposante Legendary lichtzwaarden, die eigenlijk bedoeld zijn als finishing touch voor een te gekke cosplay outfit of als pronkstuk in huis. 

De Premium en Epic sabers worden geleverd in een lange, zwarte doos, netjes in foam verpakt, een oplaadkabel, een duidelijke handleiding en een Star Wars LEGO minifig. De Legendary sabers worden geleverd in een luxe koffer, een lichtknop (die licht kan geven als je het zwaardblad niet hebt bevestigd) en een toffe houder, zodat je jouw saber kan presenteren. Dat maakt het pakket wel helemaal af. Deze accessoires zijn ook los te koop, maar worden bij een Legendary edition meegeleverd.

Kies jouw lichtzwaard 

Nu het perfecte handvat is gekozen is het belangrijk om het soundboard te kiezen dat bij jou past. Je kunt kiezen uit vier technieken: RGB Baselight, Standaard Neopixel en Premium Neopixel, Proffie 2.2. Deze systemen hebben andere mogelijkheden en eigenschappen. Hier is een kort overzicht van elk:

 • RGB-Baselight: dit verlichtingssysteem is de goedkoopste optie en gebruikt een RGB-led in het handvat om verschillende kleuropties te creëren. Het heeft minder lichteffecten en aanpassingsmogelijkheden in vergelijking met Neopixel-systemen. Daarentegen is het systeem robuust en heel geschikt om mee te vechten. Bovendien is dit blad ook wat lichter dan de Neopixel bladen. Dat maakt de RGB Baselight het meest geschikte lichtzwaard om stevig mee te vechten. Door dat het wat minder fel is dan de Neopixels (12W ten opzichte van 40W licht) is het effect wat minder zichtbaar in daglicht. De originele Star Wars-geluiden klinken bij het bewegen, maar ook bij clashes. Druk je op de knop, dan krijg je een laser-afweergeluid, met witte flitsen om de energiestoring weer te geven. 
 • Standaard Neopixel: Dit verlichtingssysteem maakt gebruik van LED’s die individueel in- en uit te schakelen zijn, wat betekent dat ze afzonderlijk kunnen worden aangestuurd. Dat is natuurlijk wel een stuk stoerder dan de RGB Baselight, die gewoon aanspringt (zie hieronder een voorbeeldje). Denk bijvoorbeeld aan een lichtzwaard dat van onder naar boven ‘groeit’, of waarbij de lichtflits eerst even over het blad ‘stuitert’ voor hij activeert. Je kunt hier kiezen uit 16 presets die de kleur en de geluidseffecten op elkaar aanpassen, maar je kunt ook zelf geluiden en kleuren selecteren uit de voorgeprogrammeerde opties. Tof is ook de drag-functie, waarbij licht- en geluidseffecten klinken als je met het lichtzwaard over de grond sleept.
 • Premium Neopixel: Dit is een superieure versie van het Neopixel-systeem, dat bovendien het meest realistische resultaat biedt. De geluidseffecten klinken realistischer en de animaties zijn uitgebreider. Zo kun je kiezen uit 10 opstartstijlen (animaties die je ziet als je de saber inschakelt) en kun je kiezen uit 7 bladestyles (animaties die getoond worden wanneer het lichtzwaard aan staat). Daarnaast kun je kiezen uit 40 geluidsthema’s, waarbij de geluidseffecten klinken die passen bij verschillende filmpersonages. Vooral door het betere geluid valt deze Premium Neopixel op ten opzichte van de vorige twee modellen: hij klinkt gewoon beter! Voor het instellen van de verschillende opties kun je gebruikmaken van motion control om aanpassingen te doen in de geluids- en kleurenopties. 
 • Proffie 2.2 board: wil je nog een stapje verder? Dan kom je uit bij het Proffie 2.2 board. Dit heft geeft je volledige vrijheid om alles aan te passen wat je maar wilt. Daar komt wel wat technische kennis bij kijken, maar een beetje Jedi draait zijn hand niet om voor het bouwen van zijn eigen lichtzwaard, toch?

Het instellen van het lichtzwaard en het selecteren van de verschillende opties doe je met behulp van de knop, die op het heft zit. Houd je die een paar tellen in, dan zie je de ring rondom de ring oplichten. Het is dan een kwestie van loslaten op het juiste moment om een nieuwe optie te selecteren in het gebied van kleur, animatie, geluidsfragment of bladestyle. Daarbij ging het in mijn geval niet altijd goed (timing is niet mijn beste punt 😉 ) maar het is wel een praktische manier om met slechts één knop verschillende opties in te stellen.

Bekijk hieronder hoe de Baselight verschilt van de Neopixel, samen met een aantal special effects:

en wat start up styles precies doen:

Bij het kiezen van een verlichtingssysteem voor je lichtzwaard is het belangrijk om rekening te houden met je budget, de gewenste functies en effecten en het gewenste aanpassingsniveau. Elk type verlichtingssysteem heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om na te denken wat je met het lichtzwaard wil doen. Wil je er mee gaan duelleren? Dan zou ik voor de Premium Baselight gaan. Deze kan net iets meer hebben dan de NeoPixel, is lichter en is ook minder duur (dus goedkoper om te vervangen, mocht hij stuk gaan… waarvoor je echt heel erg je best moet doen). Goed om te weten is dat je voor veel premium en epic sabers een upgradekit kunt kopen, om je Baselight saber om te bouwen naar een (premium) Neopixel lichtzwaard. Wil je juist een cosplay outfit afmaken? Ga dan voor de tofste lightsaber die je kunt vinden of die op jouw personage aansluit.

Ga direct naar de Premium sabers | Epic sabers | Legendary sabers

Soorten en kleuren

In de loop van de Star Wars-franchise zijn er verschillende soorten lichtzwaarden geïntroduceerd, zoals dubbele lichtzwaarden, gekleurde lichtzwaarden en zelfs lichtzwaarden die zijn samengesteld uit verschillende Kyber kristallen. Elk type lichtzwaard heeft zijn eigen kenmerken en geschiedenis.

 • Blauw: gerechtigheid en bescherming
 • Groen: Vrede en één met de Force
 • Rood: Kracht en duisternis, de kleur van de Sith
 • Geel: Integriteit en vastberadenheid
 • Paars: Dubbelzinnig en agressief, krachtig in beide kanten van de Force
 • Oranje: Fysieke kracht en overwicht
 • Wit: Kalm en doelgericht, neutraal

Zo begin je met lichtzwaardvechten

Lichtzwaardvechten (ook wel ludosport genoemd) is een vrij onbekende vorm van gevechtskunst, die je langzaamaan op steeds meer plekken ziet verschijnen. Waar het in bijvoorbeeld Frankrijk al betiteld is als een officiële sport, is het in Nederland jammer genoeg nog niet zo populair. Toch zijn er een aantal plekken waar je terecht kunt voor trainingen, zoals bij Force Academy in Utrecht, maar er zijn meer plekken waar je terecht kunt. Het is een unieke manier om te trainen en plezier te hebben. Als je wilt beginnen met lichtzwaardvechten, zijn hier enkele tips om je op weg te helpen:

 • Zoek een groep of school: Er zijn verschillende scholen die lichtzwaardvechten aanbieden, dus zoek er een bij jou in de buurt. Natuurlijk kun je ook altijd toevlucht zoeken naar het internet: YouTube staat vol tutorials! Kijk online of vraag rond in je gemeenschap om een groep te vinden die geschikt is voor jouw niveau en interesses.
 • Kies een stijl: Er zijn verschillende stijlen van lichtzwaardvechten, dus kies er een die bij je past. Sommige stijlen zijn geïnspireerd op de Jedi of de Sith uit de Star Wars-films, terwijl andere stijlen meer gericht zijn op klassieke zwaardkunsttechnieken.
 • Schaf een lichtzwaard aan: Als je serieus bent over lichtzwaardvechten, is het belangrijk om een ​​hoogwaardig lichtzwaard aan te schaffen. Wij raden je aan om een kijkje te nemen bij Kenjo Jabers, waar je voor heel schappelijke prijzen een degelijk en robuust lichtzwaard in handen krijgt.
 • Leer de basisprincipes: Begin met het leren van de basisprincipes van lichtzwaardvechten, zoals voetwerk, positionering en het vasthouden van het lichtzwaard. Leer ook de basisslagen en -verdedigingen.
 • Oefen regelmatig: Net als bij elke sport of gevechtskunst is regelmatige training belangrijk om vaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren. Probeer regelmatig te oefenen met een partner of in een groep.
 • Veiligheid voorop: Veiligheid is belangrijk, ook bij lichtzwaardvechten, dus zorg ervoor dat je altijd beschermende kleding en uitrusting draagt. 
 • Heb plezier: Lichtzwaardvechten is een unieke en leuke manier om te trainen en plezier te hebben. Geniet van de training en wees creatief in je bewegingen en stijl.

Lichtzwaardvechten is een unieke sport, waarbij er heel wat van je lightsaber gevraagd wordt. Het is niet niks om telkens klappen op te vangen van je tegenstander! De lightsabers van KenJo zullen je daarbij niet in de steek laten. Het is duidelijk dat ze echt een passie hebben voor hun producten en de Star Wars franchise. Verschillende lichtzwaarden uit de films zijn tot in de puntjes nagemaakt, wat een feest is voor alle cosplayers en verzamelaars onder ons. De techniek van deze lichtzwaarden is verbluffend, waarbij ik wel aanraad om het meest eenvoudige model te scoren als je er echt mee wil zwaardvechten. Het blad van de Baselight is nagenoeg onverwoestbaar gebleken. De duurdere Neopixel lichtzwaarden zijn ook geschikt om mee te duelleren, maar de techniek binnen het zwaardblad maakt ze iets kwetsbaarder. Daarnaast zijn ze ook wat zwaarder. De afwerking is in alle gevallen geweldig: het aluminium heft ligt fijn in de hand, het zwaartepunt is precies waar het moet zijn. Nu alle scènes nog eens terugkijken in de films, om al die technieken onder de knie te krijgen. May the force be with you!

Koop je lichtzwaard met 15 euro korting! Ga naar Kenjosabers.nl en gebruik kortingscode COOLESUGGESTIES15

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.