logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Licht in je tuin voor de donkere momenten


Mannen opgelet! Als ‘bewaker van het huis’ ben je natuurlijk op alle gevaren voorbereid. Je slaapt met één oog open, springt naast je bed bij ieder geluid en bent voorzien op iedere ramp. Maar weet je – voorkomen is nog altijd beter dan genezen! Dieven houd je niet op afstand met een half luisterend oor en een slaperig kapsel. Die houd je buiten de deur door te laten merken dat ze zo maar gespot kunnen worden. En aangezien inbrekers vooral ’s nachts op pad zijn, is het verstandig te investeren in een mooie hoeveelheid licht in je tuin. Waar je zelf bovendien van kunt profiteren als je ’s avonds buiten zit, genietend van de rust en het veilige gevoel dat je overal aan gedacht hebt. Wij zochten naar buitenverlichting van Nostralux voor onze ideale licht-setup voor in de tuin.

Automatisch

Wij houden wel van een stukje automatisering. Dat houdt je hoofd leeg voor belangrijke dingen. Bij Nostralux heb je op dat vlak twee keuzes: een buitenlamp die reageert op beweging (en licht/donker) en lampen die reageren op licht/donker. In onze tuin hebben we vier lichtpunten: twee aan de muur – eentje bij de poort en eentje halfweg, een buitenlamp in de tuin én een punt onder een veranda. Die laatste moet natuurlijk niet op beweging zijn, en op licht/donker is ook niet altijd handig. Op een bewolkte dag zou de lamp wel eens kunnen aanspringen, en dat is energieverspilling. De twee lampen aan de muur zijn perfect voor een bewegingsmelder. De lamp in de tuin zelf zal er eentje worden die reageert op licht/donker. Veel licht hoeft deze ook niet te geven, met een energiezuinige led-lamp is er een mooie basisverlichting voor het grootste deel van de tuin aanwezig.

Zoeken

Nu we hebben nagedacht over het soort lamp dat we willen, kunnen we serieus gaan shoppen. Nostralux heeft daarbij twee handige verdelingen gemaakt: eentje op basis van stijl (modern, klassiek, landelijk, strak, boerderijlampen) en functie (wandlamp, hanglamp, met sensor). Een slimme verdeling, dat maakt het speuren namelijk een stuk eenvoudiger! En heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan kun je in het zoekvak snel lampen zoeken uit dezelfde serie / van dezelfde lijn. Dat zorgt voor een harmonieus resultaat. Voor de muurlampen viel ons ook bijvoorbeeld op de Steinel sensorlamp. Lekker modern en praktisch, bovendien met een mooie staande lamp als partner in de tuin. Het fijne van die staande lamp is het instelbare basislicht, dat 10-50% van de lichtsterkte omvat. En komt er iemand in de tuin? Dan verhoogt de lichtintensiteit! Onder de veranda mag het best iets anders worden natuurlijk, maar wel een beetje in stijl. Daar viel ons oog op de industrieel ogende hanglamp ‘loft‘. Zo zijn we geheel in stijl én weer een stukje beter beschermd tegen kwaadwillenden!

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.