logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Haal meer licht in huis met een lichtkoepel

De huizenmarkt zit behoorlijk op slot. De prijzen zijn de afgelopen jaren zo enorm gestegen, dat het voor veel mensen niet meer haalbaar is een nieuw of groter huis te kopen. Geen nood, de meeste huizen bieden genoeg mogelijkheden om op te knappen of uit te breiden met een mooie aanbouw. Daarmee maak je van je oude, vertrouwde huis met al diens herinneringen een nieuw paleis om jarenlang van te genieten! En met zo’n renovatie krijg je meteen alle mogelijkheden om kleine knelpunten aan te pakken.

Licht in huis

Ook wij hebben een aantal jaar geleden gekozen om een uitbouw te plaatsen aan ons huis. We hebben een standaard tussenwoning, met aan beide zijden flink wat glas. Toch was het midden van de woning best donker, zelfs al voor we de aanbouw lieten zetten. Nu moet ik wel zeggen dat ik als slechtziende een meer dan normale behoefte heb aan licht en contrast; bij een beetje schemering houdt het voor mij al op. Kun je nagaan wat er gebeurt wanneer je een paar meter aanbouw tegen je woning plaatst – dan krijg je een flinke donkere zone in huis! Let daar goed op tijdens het bouwen en het plannen, het is namelijk heel eenvoudig om licht binnen te laten. Lichtkoepels doen al wonderen. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, zodat er ook voor jouw situatie een geweldige oplossing is.  

Koepel, straat of tunnel

Wanneer je kijkt op de website van Bouw-Handel, ontdek je dat er verschillende manieren zijn om licht in huis te krijgen. Allereerst heb je de mogelijkheid om de oude, vertrouwde lichtkoepel te kiezen. Wil je licht over een breder vlak, dan kun je opteren voor een lichtstraat. Ideaal om over de breedte van je gevel te plaatsen, zodat je een gelijke lichtinval hebt. Voor een aanbouw aan huis is deze optie ideaal. Tot slot is er een manier om heel gericht licht in huis te krijgen: de lichttunnel of de light tube! Met deze oplossing plaats je een kleine lichtkoepel op je dak, waarbij je het licht via een koker naar binnen haalt. Zo kun je licht krijgen op plaatsen waar je geen ramen kunt plaatsen.

Verschillende soorten koepels

Lichtkoepels zijn een praktische en gedegen keuze om licht in huis te krijgen. Voor warme ruimtes kun je er bovendien voor kiezen om hem open te kunnen draaien, wat ideaal is voor een garage of bijkeuken met een extra tussendeur. Er is zelfs een koepel die je kunt gebruiken als doorgang, zodat je vanuit je lichtkoepel op het plat dak kan komen! Ook voor lichtstraten heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een raam dat open kan, zodat je de ruimte kunt ontluchten of de buitenlucht naar binnen kunt laten. 

Waar hebben wij voor gekozen?

In ons geval hebben we de aanbouw opgedeeld in twee stukken: een bijkeuken (die we hebben ingericht als een verlengde van onze keuken, met een tussendeur) en een uitbreiding van de eethoek/woonkamer. In de bijkeuken hebben we een koepel laten plaatsen voor extra lichtinval. Voor de uitbreiding van de kamer hebben we gekozen voor een lichtstraat, dicht bij de gevel, zodat de lichtopbrengst daar optimaal is.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.