logo-liggend-wit-donkerblauw

Spel recensie: Levensweg, Hasbro


Levensweg 2 1

Levensweg: wie kent dit bordspel niet? Levensweg is voor het eerst in 1960 uitgegeven. Het spel bestaat dus al meer dan 60 jaar en vormt eigenlijk een eigentijds variant op het bekende Ganzenbord. Je lot wordt grotendeels in handen gelegd van het toeval: de draaischijf in dit geval, waarop je de getallen 1-10 ziet. Afhankelijk van het cijfer waar de pijl stopt, mag je stapjes vooruitzetten en een bepaalde actie uitvoeren. Veel daarvan zijn voorgedrukt op het bord, maar lang niet allemaal. Kom je op een geel vakje, dan mag je namelijk een actiekaart pakken en de actie daarop uitvoeren. Daarnaast kun je vrienden, kinderen, partners en huisdieren tegenkomen die in je auto stappen, krijg je nieuwe carrièrekansen en kun je zo nu en dan huizen kopen of investeren. Het nieuwe levensweg (2021) biedt je meer keuzemomenten om jouw lot te beïnvloeden. Net als in het echte leven doen kansen zich voor. De vraag is: neem je ze, of laat je ze schieten?

Nieuwe versie: meer als het echte leven

Waar je bij het oude spel vooral moest uitvoeren wat er op de vakjes stond geschreven, heb je in deze nieuwe variant veel meer invloed. Zo kun je al aan het begin van het spel kiezen of je de universiteit volgt of niet. Dat kost je een flinke duit (100.000 startkapitaal, om precies te zijn) maar levert je wel betere carrièrekansen op. Over het hele spelbord vind je salarisvakjes. Kom je over zo’n vakje heen, dan mag je jouw salaris pakken, dat varieert van 40.000 tot 80.000. Kom je op een vakje terecht? Dan krijg je de salarisbonus, die wel kan oplopen tot 160.000… als je tenminste een universitaire opleiding hebt gevolgd. Een vlogger verdient aanzienlijk minder!

Keuzemomenten

Zo kom je voor een aantal keuzemomenten te staan. Je kunt kiezen om te trouwen, je kunt kiezen voor kinderen en je kunt zelfs kiezen om nog even door te gaan met werken in je oudere jaren. Al die keuzemomenten bieden je nieuwe kansen en mogelijkheden, maar kunnen ook zorgen voor een financiële strop. Kom je namelijk op een geel vakje, dan kan het je lelijk geld kosten! Maar dat zijn niet de enige keuzemomenten. Kom je bijvoorbeeld op een vakje Huis of Carrière, dan kun je er voor kiezen om een huis te kopen (aan het einde van het spel kun je deze verkopen, waarbij je misschien wat verlies maakt, maar ook een mooie winst kunt maken – afhankelijk van welk cijfer je draait) of een nieuwe baan kiezen. Daarvoor pak je telkens een kaart van de desbetreffende stapel en kies je zelf of je de stap maakt of niet.

Levensweg 1

Moderne uitvoering

Het spreekt voor zich dat de uitvoering van het bordspel een fraaie oppepper heeft gekregen. De vakjes zien er kleurrijk en modern uit, de kaartjes zijn bijgewerkt naar de nieuwe trends. Zo kun je een foodtruck beginnen of vlogger worden, koop je eco-vriendelijke huizen die hun waarde houden en kun je kinderen krijgen zonder eerst te trouwen. De draaischijf is wel gebleven: dat is ook het grootste minpunt aan het spel. Deze schuif je namelijk om een hoek van het spelbord, maar echt stevig zit hij niet. Een stevige draai aan het rad zorgde meermaals voor een verschuiving van het hele paneel. Ik had hem dan liever los gezien, wat het ook makkelijker maakt om door te geven aan de volgende speler. Of simpelweg dobbelstenen. Persoonlijk spelen wij het met één enkele dobbelsteen. Dat zorgt ook voor een iets gelijkere strijd. Bij één potje draaide ik bijvoorbeeld telkens heel lage cijfers, terwijl Bram juist heel hoge cijfers draaide. Die vloog dus als een speer over het speelbord, terwijl ik alle vakjes aantikte. Uiteindelijk won hij alsnog, maar dat terzijde. Een dobbelsteen verkleint dat probleem en zorgt bovendien voor minder irritaties rondom de draaischijf.


Ga direct naar Levensweg op BOL.com.

Recensie over Levensweg

Het blijft een leuk spel, maar de nieuwe keuzemomenten maken het nog wel een stuk leuker. Waar de oude variant meer weg had van Ganzenbord (doen wat je gezegd wordt, pech hebben of geluk hebben), heb je hier meer invloed op de voortgang van het spel. Let wel goed op de salarispunten. Die zijn er nog al wat, je zou ze zo over het hoofd zien! De kaartjes zijn hip, herkenbaar en modern. De draaischijf is ons grootste struikelblok. Letterlijk. Die blijft niet goed op zijn plek zitten en zorgde meermaals voor frustratie.

Score: 7


Informatie

Titel: Levensweg
Uitgever: Hasbro
Genre: bordspel
Tijdsduur: 45 minuten.
Voor 2 tot 6 spelers.
Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Adviesprijs: 25.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.