logo-liggend-wit-donkerblauw

Leuke, leerzame boeken voor kinderen


School is per definitie een saaie gebeurtenis voor kinderen. Hoe leuk, spannend en high-tech leerkrachten het ook maken, voor kinderen is dat nu eenmaal zo. Dat is een soort ongeschreven regel, verwerkt in Het Boek Van Kinderen en Pubers. Misschien is dat boek een tikje gedateerd, maar ja – probeer de uitgever maar eens te benaderen! Gelukkig zijn er na schooltijd ook een heleboel dingen te leren, en wel op een leuke manier. Met boeken, bijvoorbeeld! Niets fijners dan af en toe even wegkruipen onder een dekentje en duiken in een wereld die je graag wil ontdekken.


Alles over sociale media

Alles over sociale media

Als er creatief omgaat met ons begrip van tijd, is het sociale media wel. Hoe snel kan een uur gaan als je scrollt op Instagram of TikTok! Maar sociale media is veel meer dan alleen tijdverdrijf, natuurlijk. Daar diepen Kathleen Van Royen en Fran Vanseveren dieper in met hun boek Alles over Sociale media, een boek dat is geschreven voor kinderen én volwassenen om meer grip te krijgen op deze nieuwe, verslavende en soms ook verontrustende nieuwe wereld. Zo vind je antwoord op de vraag waarom sociale media toch zo’n aantrekkingskracht is, hoe je nepnieuws kunt herkennen en wat je kunt doen als je in aanraking komt met online pesten.

Als ouder zie ik om me heen hoe volwassenen met nieuwe technieken omgaan. De meeste volwassenen blijven gewoon hun eigen ding doen en vergapen zich maar wat graag in de werelden van anderen (een beetje gluren bij de buren), maar kinderen groeien op met deze technieken en zien het als hun favorieten contactmoment met de buitenwereld. Dat heeft een flinke sociale impact, waar je als volwassenen toch de nodige steun bij moet geven. Dat is lastig als je er weinig verstand van hebt. Dit boek kan kinderen helpen om een weg te vinden in die competitieve en vergelijkende digitale wereld, maar het is ook zeker niet verkeerd als volwassenen het boek oppakken en van voor tot achter doorlezen, om hun digitale achterstand in te halen en weer even bij te tijd te zijn.

Alles over Sociale Media gaat trouwens niet alleen over de gevaren van het internet en ‘hoe slecht en verderfelijk’ de sociale media zijn. In tegendeel. Het is een boek waarmee je bewuster leert omgaan met de nieuwe technieken, hoewel de nadruk wel ligt op de gevaren, de risico’s en de gevolgen van deze nieuwe trend. Het behandelt bijvoorbeeld ook wat influencers zijn en hoe je bij dat groepje kunt horen, over privacy online en over de fysieke effecten van online zijn en veel social media kijken. Een stukje bewustwording gaat hopelijk een verandering teweegbrengen die mensen weer wat meer bij het ‘nu’ halen. Want laten we wel wezen: het is te gek om verschillende mensen te volgen, maar hoe weet je nu of iets echt is of nep, hoe je moet omgaan met berichten die je leest (ook als iemand iets negatiefs over je roept) en vooral wat de effecten zijn van al die informatie.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Lannoo, 70 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789401484336. Prijs: 15.99 euro.

Ga direct naar Alles over sociale media op BOL.com.

Perronpapegaaien en Krekelcriminelen

Perronpapegaaien en Krekelcriminelen

Perronpapegaaien en Krekelcriminelen neemt je mee naar het stadse leven om daar eens goed te kijken naar de dieren die daar leven. Want ja: ook in een stad leven meer dan genoeg ‘wilde’ dieren, die zich soms op heel verrassende manieren hebben aangepast aan die onnatuurlijke leefomgeving! Spannende verhalen over vossen, roofvogels, bloeddorstige muggen die het daglicht nooit zien en veel meer dieren komen voorbij. Auke-Florian Hiemstra neemt je mee naar verschillende omgevingen en vertelt daar over welke dieren je daar kunt aantreffen (en hoe je kunt spoorzoeken in de asfalt-jungle om ons heen!)

Vergis je niet het boek is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Auke-Florian waarschuwt je namelijk ook over het effect van de mens voor de natuur om ons heen. Plastic dat rondslingerd, wegen die dagelijks heel wat dierenlevens kosten en chemisch afval dat in de natuur verdwijnt… het zorgt allemaal voor een negatief effect voor de dieren die het moeten doen met onze lantaarnpalen, fietspaden, stationshallen en snackbars. Let dus op hoe je met de wereld om je heen omgaat, als je afval in je omgeving gooit, kan dat verregaande gevolgen hebben voor de natuur om ons heen. Perronpapegaaien en Krekelcriminelen is een heerlijk boek om te lezen, vol anekdotes, verhalen en feitjes. De auteur zou de hoofdstukken zo kunnen voorlezen en kunnen uitbrengen als podcast of natuurreeks, zo verhalend is dit boek geschreven. Tussendoor vind je wel wat tekstkaders met losse feitjes, maar het verhaal is waar het om draait, aangevuld met sprekende foto’s en leuke illustraties van Annette Fienieg.

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Ploegsma, 120 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789021683454. Prijs: 20.99 euro.

Ga direct naar Perronpapegaaien en Krekelcriminelen op BOL.com.

1001 weetjes die je (gelukkig) niet hoeft te onthouden

1001 weetjes die je (gelukkig) niet hoeft te onthouden

Weetjeskoning Herman Boel verzamelt in dit gloednieuwe boek meer dan duizend nieuwe wist-je-datjes die keer op keer weten te verrassen. Want weet jij wat Napoleon met Nutella te maken heeft? Of waarom tennisballen geel zijn? En wanneer de eerste foto van de maan genomen werd? Vast niet! En houd je maar goed vast, want in dit boek staan nog zo’n 1000 andere weetjes. Sommigen zullen misschien bekend voorkomen, maar ik durf te wedden dat de helft van de feitjes in dit boek compleet nieuw voor je zullen zijn.

Al die weetjes zijn verzameld in hoofdstukken, die varieren van Sport tot Eten, van Geschiedenis tot Aardrijkskunde en van Taal tot Biologie. Als bonus zul je ontdekken dat lang niet al die feitjes even nutteloos zijn. Veel feitjes zul je misschien kunnen gebruiken bij proefwerken of toetsen, om informatie beter te kunnen onthouden of gewoon om indruk te maken op een leuke jongen of meisje, om punten te scoren bij een pubquiz of misschien om de aandacht even af te leiden tijdens een gesprek dat de verkeerde kant op gaat. Wist jij bijvoorbeeld dat je Nutella eten dankzij Napoleon? En dat hij eigenlijk helemaal niet zo klein is als we denken? 1001 weetjes waar je in principe niets aan hebt, tot de onderwerpen een keer ter sprake komen. Dan kun je maar beter goed voorbereid zijn, toch?

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Lannoo, 320 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789401485739. Prijs: 15.99 euro.

Ga direct naar 1001 weetjes die je (gelukkig) niet hoeft te onthouden op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.