Leuke kinderboeken met een boodschap

Over het algemeen vind ik prentenboeken heel leuk om te lezen en ook dit keer weer. Ik zag deze boeken liggen in de kast en ik dacht: Deze wil ik wel lezen en er later iets over schrijven! Vaak zegt de kaft al genoeg voor mij. Het bepaalt grotendeels of ik het boek ga lezen of juist niet. Deze kaften zagen er mooi geïllustreerd uit. Elk een eigen tekenstijl en veel kleur.

Het kleurenmonster gaat naar school

Recensie over Het kleurenmonster gaat naar school

Het prentenboek “Het kleurenmonster gaat naar school” gaat over een monster. Maar niet zomaar een monster. Hij verandert van kleur als hij een andere emotie toont. Bijvoorbeeld, als hij blij is, kleurt hij geel. Het monster heeft allemaal haar op zijn lijf. Het is getekend met een dik potlood en het ziet er een beetje slordig uit. Dat is niet bedoelt als een afkraker, het is juist leuk! Het is lekker herkenbaar en zeker niet onaangenaam om naar te kijken.

Het kleurenmonster gaat vandaag voor het eerst naar school. Hij weet niet wat hij moet verwachten, hij heeft gemengde gevoelens. Hij is een beetje bang, want hij vindt het spannend, maar hij is ook blij, want hij gaat iets nieuws ontdekken. Hij begint al zijn tas in te pakken. Hij neemt de gekste dingen mee: Een lazer, een helm, laarzen en zelfs een middeltje tegen vleermuizen. Hij weet tenslotte niet wat school is. Voor hem kan het net zo goed een oerwoud vol gevaarlijke dieren zijn. Wist hij veel! Het meisje dat met hem mee gaat en die daar ook op school zit, stelt hem voor aan zijn juf en zijn klas. Eenmaal in de klas voelt het monster zich wel op zijn gemak en doet vrolijk mee met de muziekles. Hij speelt lekker met zijn klasgenoten en eet daarna alle soep op. Als de lange dag eindelijk over is, vraagt hij: ‘Gaan we morgen weer?’ Het bijzondere aan het kleurenmonster is dat je aan zijn kleur ziet hoe de gevoelens zijn. Dat maakt het makkelijk en prettig om over te praten – het is heel herkenbaar voor jonge kinderen om een variatie aan gevoelens te hebben, maar veel minder natuurlijk om ze te herkennen en er over te praten. Met een prentenboek als het Kleurenmonster maak je dat mogelijk, gekoppeld aan een heel herkenbaar (en spannend) moment in een jong kinderleven: de eerste dag(en) naar school. Grappig, herkenbaar en een geweldig boek om lekker bij te kletsen.

Score: 7


Ga direct naar Het kleurenmonster gaat naar school op BOL.com.

De boom met het oor

Recensie over De boom met het oor

De boom met het oor is de grootste boom van de hele stad en torent uit boven alles en iedereen. Hij hoort elke dag alle geluiden van de stad. Van het brommen van auto’s tot het groeien van gras, niets gaat aan hem voorbij. De boom is daarom ook heel gewild bij de dieren in de stad. De boom luistert altijd, dus daar kunnen ze hun ei kwijt over wat ze hebben meegemaakt.

Op een dag is er een kleine jongen die zijn verhaal kwijt wil. Er is iets heel bijzonders gebeurt bij gym. Hij wil het aan zoveel mogelijk mensen vertellen, maar niemand wil luisteren. Hij besluit naar het park te gaan, zijn moeder is toch nog niet thuis. In het park ontmoet hij een hond. De jongen vertelt de hond dat niemand naar hem wil luisteren, en vraagt of de hond dat wel wil. De hond wordt geroepen door zijn baasje, maar geeft de jongen een tip: ‘Ga naar de boom met het oor, de grootste boom in de stad!’

Bij de boom aangekomen ontmoet hij veel kevertjes. Ze rouwen om de dood van een andere kever en willen hun verhaal doen bij de boom. De jongen stamt per ongeluk het lijk van de kever plat. Hij begin te praten tegen de boom, maar de kevers komen in opstand. ‘Wacht eens op je beurt’ en ‘Denk je dat jouw verhaal belangrijker is dan dat van ons?’ wordt tegen hem geschreeuwd. De jongen vond zijn verhaal een stuk minder belangrijk, maar nu wilden de kevers het weten ook. ‘Er was iets heel bijzonders gebeurt bij gym. Ik was ineens niet meer de kleinste!’ vertelde hij. Een van de kevers legde hem uit dat dat “groeien” heet. Na een inspirerend gesprek tussen de jongen en de kevers, ging hij naar huis. Hij had het gevoel dat hij gehoord was. Dat voelde goed.

Score: 7.5


Ga direct naar De boom met het oor op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Tim

Tim is 15 jaar oud en zit in VWO 4. Hij houdt van sporten, tekenen en taal. Logisch dat lezen en schrijven ook daarbinnen past. Natuurlijk is Tim ook een gamer – maar niet de hele dag. Er moet immers ook genoeg tijd zijn om te eten en koffie te drinken! Het liefst zelfgemaakte, van vers gemalen bonen.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.