logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De leukste kaartspellen en bordspellen voor de wintermaanden


De wintermaanden zijn een tijd bij uitstek om lekker om de tafel te kruipen met elkaar en leuke spellen te spelen. Welk spel? Dat is altijd een lastige vraag. De een houdt van lange bordspellen vol strategie en overwinningen, de ander geniet juist van een hectisch partyspel, waarbij iedereen door elkaar roept en handelt. 

Vergis je trouwens niet: veel mensen denken dat kaartspellen kort en vluchtig zijn, maar schijn bedriegt. Er zijn meer dan genoeg kaartspellen waar je een flinke tijd mee bezig kunt zijn. Denk bijvoorbeeld aan Duizenden of Level 8. Ook spellen als Dominion behoren tot de kaartspellen… en als je dit spel ooit gespeeld hebt, weet je dat je daar wel een tijdje zoet mee kunt zijn!

Bordspellen met geluk en strategie

Natuurlijk moet je altijd nadenken als je een spel speelt (je wilt winnen, toch?) maar bij het ene spel komt het strategische element een stuk meer naar voren dan bij het andere spel. Persoonlijk vind ik spellen met een geluksfactor leuker. Het houdt een beter evenwicht tussen kennis, geluk en succes. Dit zijn onze favorieten!

Monopoly  

Je komt niet onder het klassieke bordspel Monopoly uit. Het is een fantastisch spel, waarbij je snelle rondes speelt. Je dobbelt, verplaatst en koopt… of betaalt de huurprijs aan je medespeler. Vooral dankzij die snelle rondes en het feit dat je ook tijdens je beurt interactie hebt met je tegenstanders maakt dit een leuk spel om te spelen. Besteed je geld aan de juiste straten en het geluk zal je toelachen.. mits de dobbelstenen je goedgezind zijn.

Het betoverde doolhof

Een geweldig bordspel voor jong en oud. In een magisch doolhof liggen verschillende voorwerpen verspreid. Jij moet er een aantal zien te vinden… maar lukt dat als eerste, wanneer alle muren blijven bewegen? Bij iedere beurt moet je namelijk een kaart aan de zijkant van het spelbord schuiven, waardoor alle kaarten verschuiven. Zo ook je tegenstanders. Dit eenvoudige spel is geschikt voor jongere spelers en is een fijne manier om te leren omgaan met teleurstellingen en successen. 

Dominion

Dit is een echte deckbuildinggame die zijn weerga niet kent. Je eerste kaarten bestaan uit koperstukken en een paar landgoederen. De landgoederen moet je meer verzamelen, maar zijn tijdens het spel een blok aan je been. Met het geld kun je kaarten kopen, die je tijdens jouw beurt voorzien van mogelijkheden om nieuwe kaarten te kopen, te ruilen of te spelen. Zo verdien je meer geld, waar je weer landgoederen mee kunt kopen. Denk tijdens de beurten van je tegenspelers vast na over je acties: die kun je al helemaal hebben voorbereid als jij aan de beurt bent. Dat houdt het tempo in het spel!

Partygames voor jong en oud

Bij veel spellen is het zo dat je ombeurten aan zet bent om jouw acties en handelingen uit te voeren. Hoewel het strategische element van dit soort spellen heerlijk is, kan het ook frustrerend zijn om telkens te moeten wachten. Partygames hebben dat principe veel minder. Het zijn spellen waar je met zijn allen tegelijk mee bezig kunt zijn, of waarbij je heel korte spelrondes hebt. Tactiek komt aan de orde, maar is veel minder van toepassing. Dit zijn een paar van onze favoriete partygames:

Hint

Het relatief nieuwe spel Hint hangt tussen een bordspel en een kaartspel in. Wat het is? Een combinatie tussen 30 seconds, pictionary en ‘raad het liedje’, waarbij je het in teams tegen elkaar opneemt om als eerste zoveel mogelijk goede antwoorden te geven. Om het spel wat extra dynamiek te geven zitten er een aantal elementen in het spel die je bonuspunten geven of je een verplichte vraag opdissen. Succes gegarandeerd! Het spel Hint is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 15 jaar, omdat er behoorlijk wat algemene kennis bij komt kijken.

Weerwolven van Wakkerdam

Voor grotere groepen is het spel Weerwolven van Wakkerdam een geweldig spel. Het is geschikt voor 8 tot 18 spelers, waarbij je de groep verdeelt tussen weerwolven en mensen. Wie is de weerwolf? Iedere nacht krijg je een nieuwe aanwijzing, aangezien er weer iemand is vermoord… maar overdag veranderen de weerwolven weer in gewone mensen. Gelukkig zijn er een aantal mensen met speciale gaven, zoals de ziener, de jager en de heks.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.