logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Waar je op moet letten als je een nieuw toilet koopt?


Toiletten zijn geen overbodige luxe. De meeste mensen hebben er zelfs twee in huis, een op elke woonlaag van hun woning. Daarbij wordt de badkamer ingezet voor het plaatsen van een toilet, samen met de douche en het bad uiteraard. Heb jij een badkamerrenovatie op de planning staan, verdiep je dan eens in waar je op kunt letten bij de aanschaf van een nieuw toilet, een stuk sanitair dat we veel te vaak als vanzelfsprekend beschouwen.

Welke soort toilet kies je?

Er zijn verschillende soorten toiletten op de markt en het is verstandig om vooraf te weten welke varianten er zijn. Houd hierbij ook rekening met de beschikbare ruimte en de stijl van je badkamer of toilet. Een hangend toilet zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ruimte optisch groter lijkt en dat je de hoogte zelf kunt bepalen. Bovendien krijg je een plateau in je badkamer dat je kunt gebruiken als opbergruimte of voor decoraties.

  • Staand toilet: het meest voorkomende toilet is het staande toilet. Dit toilet bestaat uit twee losse onderdelen (het reservoir en de zitting) en deze worden bij montage aan elkaar bevestigd. Dit type toilet is vaak de meest voordelige keuze. Bovendien is onderhoud aan dit toilet verreweg het eenvoudigst. De pot staat op de grond, waarbij schoonmaken lastiger is dan bij een hangend toilet.
  • Verhoogd reservoir: toiletten waarbij het reservoir hoog wordt opgehangen en je kunt doortrekken m.b.v. een ketting kun je als ouderwets beschouwen, maar ook als retro. Dit type toilet wordt steeds vaker als designstuk in badkamers gemonteerd, zeker als de stijl van je huis het toelaat. Door de verminderde beschikbaarheid is dit type toilet wel prijziger dan een staand toilet.
  • Hangend toilet: bij een badkamer met een minimalistisch design komt een zwevend toilet goed tot zijn recht. Houd wel rekening met de extra arbeidskosten omdat je ook de muur zult moeten openbreken of opbouwen om het reservoir netjes weg te werken. Voordeel is ook dat schoonmaken eenvoudiger is en dat je een plateau krijgt, waar je spullen op kunt zetten. Bij problemen aan het toilet zul je eerder een loodgieter moeten inschakelen.

Waar houd je nog meer rekening mee?

  • Zithoogte: vrij lang was de standaard hoogte van een toilet 40 cm, maar omdat we gemiddeld steeds langer worden en een hoger toilet het opstaan vereenvoudigt, worden toiletten steeds vaker op 46 cm hoogte geplaatst. Ook als je wat ouder bent
  • Plaatsing: om comfortabel op je toilet plaats te kunnen nemen. Houd rekening met een vrije ruimte van minimaal 30 cm aan beide zijden. Denk ook na over de locatie van je toiletrolhouder!
  • Stijl en kleur: je toilet moet natuurlijk wel bij je interieur passen. Kleine verschillen in een welving van de pot kunnen een groot verschil maken. Houd ook rekening met de toiletbril, dat is in dit geval een grote sfeerbepaler voor de ruimte.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.