logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Hoe kun je leren om sneller te lezen?

Grappig feitje: onze denksnelheid ligt een stuk hoger dan onze leessnelheid. We kunnen dus sneller gedachten en inzichten vormen dan dat we woorden tot ons kunnen nemen. De hersenen krijgen hierdoor tijdens het lezen te maken met een bepaalde ‘overcapaciteit’, waardoor we snel afdwalen om nieuwe prikkels te zoeken. Snellezen is hiervoor de oplossing! In dit artikel delen we tips om sneller te leren lezen: fijn voor jou én voor je hersenen.

Sluit alle afleiding uit

De eerste tip in deze beknopte cursus snellezen: alles in je omgeving wat voor afleiding kan zorgen, vormt een obstakel voor jouw leessnelheid en tekstbegrip. Lezen doe je daarom het beste (en snelste) op een rustige, afgezonderde plek. Als je het prettig vindt kun je zelfs een geluiddempende koptelefoon opzetten – die doet wonderen voor zowel je concentratie als je leestempo.

Neem een actieve leeshouding aan

Het is aantrekkelijk om tijdens het lezen eens comfortabel onderuit te zakken, maar dit werkt enkel averechts voor je aandachtspanne en leessnelheid. Een onderuitgezakte houding geeft namelijk het signaal af aan je hersenen dat het tijd is om uit te schakelen en te ontspannen. Zorg daarom dat je een actieve leeshouding aanneemt: je hoofd recht en de tekst recht voor je.

Gebruik ‘scannen’ en ‘skimmen’

‘Scannen’ en ‘skimmen’ zijn snelleestechnieken die geschikt zijn om een tekst te verkennen. In het geval van skimmen bekijk je vluchtig de koppen, afbeeldingen en andere zaken die uit de tekst springen. Bij scannen heb je enkele trefwoorden in gedachten. Door deze snelleestechnieken krijg je inzicht in de structuur en inhoud van de tekst, waardoor het lezen van de tekst uiteindelijk een stuk sneller zal gaan.

Oefening baart kunst

Uiteindelijk moet je vooral véél oefenen om je leessnelheid daadwerkelijk te kunnen verhogen. Zodra je merkt dat je de snelleestechnieken onder de knie hebt, kun je proberen telkens je leestempo wat op te schroeven. Als je op een leessnelheid komt die ietwat oncomfortabel aanvoelt, dan heb je je grens bereikt. Op die manier ontdek je een leessnelheid waarbij je vlug door de tekst heen kunt gaan, maar wel het tekstbegrip behoudt.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.