logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Nieuw schooljaar, nieuw Borre-boek en jubilerende Borre Leesclub

Borre

De Borre Leesclub viert haar tiende verjaardag. En wie jarig is trakteert. Straks, in de eerste week van het nieuwe schooljaar, krijgen 350.000 kleuters een gloednieuw Borre-boek cadeau. Voor deze jaarlijkse traktatie hebben basisscholen zich ook nu weer in groten getale aangemeld. 6000 scholen doen mee. Geen wonder, want de verhalen over Borre, dat grappige ventje met zijn rood/wit gestreepte shirt, vormen een welkome ondersteuning van het taal- en leesonderwijs. De schrijver is Jeroen Aalbers, de illustrator is Stefan Tijs. In het geschenkboek, Borre en de leesbril, vindt Borre een duizendpoot. Klein dat ie is! Zou hij hem beter kunnen zien met papa’s leesbril? “Blijf jij hier even zitten,” zegt Borre tegen de duizendpoot. “Ik ben zo terug!”

De Borre Leesclub

Tien jaar geleden, juist toen de belangstelling voor boekenclubs begon af te nemen, besloot Stefan Tijs (illustrator) samen met zijn broer Mark (ondernemer) en zus Isabel (kinderpsychologe) de Borre Leesclub op te richten. “Van begin af aan”, zegt Stefan, “wilden wij meer dan zomaar wat leuke kinderboeken. Isabel zorgde voor de aansluiting bij het leesonderwijs. Inmiddels bieden we een totaalconcept waarmee ouders hun kinderen op speelse wijze kunnen helpen om betere lezers te worden”. Een lidmaatschap van de Borre Leesclub kost € 11,- per maand. Kleuters en beginnende lezertjes krijgen maandelijks 2 geïllustreerde boeken met harde kaft en digitale versies voor iPad of tablet, plus het Borre Clubblad met educatieve taalspelletjes, puzzels en oefeningen.

Gevorderde clubleden van 8 t/m 12 jaar krijgen eveneens 2 papieren en digitale boeken. Hiernaast kunnen zij als reporter meedoen in Borres geheime club, een garantie voor spannende avonturen. Hun clubblad, Walkie Talkie, voorziet hen elke maand van leerzame opdrachten waarin ook plusklas-thema’s als geschiedenis en natuurkunde uitgebreid aan bod komen. Via een online community kunnen zij opdrachten delen met andere clubleden/reporters.

Barry Atsma

Omdat de Borre Leesclub haar tienjarig jubileum viert, is het pakket voor kleuters en beginnende lezers uit de groepen 1, 2 en 3 met ingang van 1 augustus 2015 uitgebreid. Zij krijgen er voortaan elke maand één luisterboek bij. Voor deze feestelijke gelegenheid sprak Barry Atsma 38 Borre-verhalen in. Zijn motivatie is heel persoonlijk: “Ik heb bij mijn eigen kinderen gezien hoe de boeken van Borre in de smaak vallen en ideaal zijn als verhaaltje voor het slapengaan. Daarom heb ik met plezier de verhalen voor de Borre Leesclub ingesproken als luisterboek.”

Dat Barry en Borre een geslaagde combinatie vormen, kan iedereen horen in de gratis app ‘Borre Leesclub’, die standaard voorzien is van twee luisterboeken. Leden van de Borre Leesclub verzamelen in deze app hun digitale boeken. “Niettemin blijft papier belangrijk,” aldus Stefan. “Er is toch niks mooiers dan een verhaaltje voorlezen, vlak voor het slapengaan, en samen met je kind te lachen en plaatjes te bekijken? Trouwens, vergis je niet, kleuters willen ook zelf aan de slag, lekker kleuren en oefenen in het Borre Clubblad.”

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.