logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Lenovo Smart TAB M8

De Lenovo Smart Tab M8 is een compacte en betaalbare Android-tablet die is ontworpen om niet alleen als tablet te gebruiken, maar ook om dienst te doen als een slim scherm. Zet je hem namelijk op het meegeleverde oplaadstation, dan schakelt het tablet over in een slimme weergave / omgevingsmodus en wordt Google Assistent geactiveerd. Zo kun je snel en eenvoudig commando’s geven om je smart home te bedienen, informatie opvragen of andere Google Assistant-opdrachten geven.

Instapmodel tablet

Ondanks deze gave dubbelfunctie is het lijstje aan specificaties redelijk eenvoudig. De Lenovo M8 beschikt over een 8-inch IPS scherm met HD-resolutie. De maximale helderheid is 350 nits. Onder de motorkap zit een MediaTech A22 CPU en 2 GB RAM aan werkgeheugen. De opslagcapcatiteit is standaard 32GB, die uitbreidbaar is middels een micro-SD geheugenkaart. Het tablet is voorzien van een tamelijk indrukwekkende accu met een opslagcapaciteit van 5000mAh. Als tablet is het prima om mee te werken en om bijvoorbeeld video’s op te streamen, te browsen of mails op te kijken.

Netjes afgewerkt

Ondanks het lage prijskaartje dat aan dit tablet is gekoppeld (je hebt ‘m al voor 149 euro in huis) is het een heel net tablet, met een goede afwerking. Zo is de achterkant van het tablet van metaal en staat ook het oplaadstation stabiel en stevig op tafel. De bedieningsknoppen zitten stevig vast en bevinden zich aan de rechterkant van de behuizing. De Tab M8 heeft een moderne uitstraling, vooral dankzij de smalle randen. Bovendien weegt deze Lenovo tablet slechts 305 gram, wat een heel net gewicht is.

Standaard apps

Gebruikers van de Lenovo Tab M8 we werken aan Android Pie. Lenovo heeft daarnaast een aantal apps van derden toegevoegd en ook wat van diens eigen software geïnstalleerd. De laatste bevat een heel praktische tablet-assistent, waarin een aantal Android-functies gecombineerd worden. Hierdoor hoef je voor een aantal aanpassingen en instellingen niet meer te zoeken naar de OS-instellingen. De tabletmanager helpt gebruikers ook bij het opschonen van het systeem. De kindermodus heeft een interface die speciaal is ontworpen voor kinderen en met een tijdslimiet kan worden ingesteld. Erg praktisch!

Camera

Lenovo heeft zijn Tab M8 uitgerust met een 5-MP hoofdcamera en aan de voorkant een 2-MP camera. Beiden zijn niet bepaald geschikt of prettig om mee te werken. Selfies worden snel korreling en hebben een onscherpte over zich, waardoor je er niet op je best uit komt te zien. Ook de hoofdcamera is eigenlijk alleen bruikbaar in de buitenlucht, met goe dlicht. Ook deze foto’s zien er donker uit en missen de nodige details. Close-ups met goed licht zijn beter bruikbaar, hoewel ook daar een onscherpte zichtbaar is. Desondanks kun je in het instellingenmenu de instellingen voor ISO, witbalans en belichting handmatig aanpassen en kiezen uit verschillende scènes.

Google Assistent Ambient Mode

De Lenovo Smart Tab M8 gebruikt de nieuwe Ambient Mode van de Google Assistent. Hiermee wordt een smartphone of tablet omgevormd tot een Google Assistent speaker wanneer je hem aan het opladen bent. Dubbel zo praktisch, en dat is precies wat de Smart Tab zo speciaal maakt: het is namelijk één van de eerste toestellen die gebruikmaakt van deze functie! De basis is dan ook niets meer dan een oplaadstation, waarin je tablet rechtop wordt gehouden. Op het scherm van je smartphone of tablet worden in de Ambient Mode meldingen weergegeven en kun je opdrachten geven om muziek of video’s af gespelen of aangesloten smart home-apparaten bedienen – net als met een Google Home. Het grootste verschil is overigens wel dat die Google Home apparaten ook echt zijn gemaakt om je in een ruimte te kunnen verstaan… en dat zijn de gemiddelde smartphones en tablets juist niet, die gaan uit van het feit dat je dichtbij hebt. Dat maakt ook de Smart TAB M8 wat minder geschikt om zo in de ruimte te plaatsen – op een bureau, op het aanrecht tijdens het koken of aan de keukentafel werkt het prima, mits je relatief in de buurt bent.

Ga direct naar Lenovo Smart TAB M8 op BOL.com.


Recensie over Lenovo Smart TAB M8

De Lenovo Smart Tab M8 heeft zichzelf gepresenteerd als een eenvoudige tablet om te bladeren en occasionele video’s te bekijken. De batterijduur is bijzonder indrukwekkend, evenals het slanke ontwerp en de hoogwaardige afwerking. Het mooie element van deze tablet is het docking station, waarmee je de tablet ineens omvormt tot een smart home centrum. Google assistant is hiermee te bedienen, wat erg prettig is, zeker in combinatie met het scherm. De kindermodus geeft absoluut een goede indruk en de tabletmanager kan minder ervaren gebruikers wat tijd besparen door het menu met Android-instellingen te bekijken. De speaker is overigens niet van beste kwaliteit, maar het tablet heeft zowel bluetooth 5.0 aan boord als een 3,5mm koptelefoonaansluiting. Al met al is het een mooi alternatief voor de Google Nest Hub!

Score: 8


Informatie

Lenovo smart tab M8, Lenovo
Meer weten?
Prijs: 149 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.