logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Lenovo Smart Clock Essential

Vorig jaar introduceerde Lenovo de Lenovo Smart Clock, een slimme wekkerradio met ingebouwde Google Assistant. Een slimme wekker met een compacte behuizing, een betaalbare prijs (zeker vergeleken met andere Google Assistant-apparaten) en leuke functies. Dit jaar komt Lenovo met een nog eenvoudigere versie van het apparaat uit, onder de naam Lenovo Smart Clock Essential.

Slimme wekker

Waar de eerdere variant van de Lenovo Smart Clock nog een dubbelfunctie had van een slim beeldscherm, is de Smart Clock Essential echt een wekker met een ingebouwde Google Assistent. Op het display zie je weinig meer dan de tijd, een datum en een paar icoontjes die je het huidige weer laten zien. Dat is een flink stap achteruit ten opzichte van de originele Smart Clock, maar dit model is dan ook een stuk goedkoper dan zijn grote broertje. En laten we wel wezen: het gros van de mensen heeft hier meer dan genoeg aan! Wil je echter ook een echt smart display op je nachtkastje, dan moet je gaan voor de grote broer, de Smart Clock.

Beperkingen

Er zijn echter een aantal beperkingen aan deze wekkerradio, die op een betere manier aangepakt hadden kunnen worden. Zo mis ik echt een omgevingslichtsensor. Ik wil overdag een feller licht op de tijd te kunnen zien, maar ’s nachts mag hij echt wel een stuk gedimd worden. Nu moet je hem instellen op één stand, met je stem bovendien. Prettig is wel dat je de tijd met knoppen kunt instellen, dat mistte ik bijvoorbeeld bij de veel duurdere Harman Kardon Oasis. Een andere beperking is dat je de wekker niet kunt laten afgaan met muziek, enkel met het standaard Google Assistant-geluid. Gebruik je de standaard opdracht om de wekker in te stellen met radio, dan krijg je ‘Je wekker met naam Met Radio is gezet om …’ als reactie. Aargh!

Google assistant in je slaapkamer

De Lenovo Smart Clock Essential is een wekker met een ingebouwde Google Assistant. Een geweldige manier om iedere ruimte in huis slim te maken, dat absoluut. Bovendien zit er een praktisch nachtlampje in de achterkant van de wekker verwerkt, die langzaam begint te schijnen zodra het tijd is om op te staan. Prettig! Je kunt hem ook aan- en uitzetten met je stem – hij heet gewoon nachtlamp. Ook voor de kinderkamer is het een praktische toevoeging in je wekker. De Smart Clock Essential is dan ook meer dan je standaard wekker, dat mag duidelijk zijn. Bovendien beschikt hij over een speaker, dus je kunt wel het spraakcommando geven om muziek te luisteren of een film te starten op je slimme televisie, mocht je die ook op je slaapkamer hebben staan.

Praktische functies

Zoals gezegd beschikt deze wekkerradio over een heel praktisch nachtlampje, dat je met je stem kunt inschakelen (of de volume-omlaagknop ingedrukt houden), maar daar houdt het niet mee op. Op de achterkant van de wekkerradio vind je namelijk ook een USB-A aansluiting, zodat je ’s nachts je smartphone of smartwatch kunt opladen vanuit je wekkerradio. Dat is wel een heel praktische toevoeging. Je kunt drie alarmsets instellen, waarbij je vanuit de wekkerradio al de mogelijkheid hebt om het op één bepaalde dag in te stellen, doordeweeks, ’s weekends of iedere weekdag. Een praktische toevoeging aan de mogelijkheden voor Google Assistent, die soms moeite heeft met het concept ‘doordeweeks’ of ‘werkdagen’. Je bedient de wekker met de tastbare knoppen op de bovenkant van de wekker, hoewel je ze ook met je stem kunt instellen.

Geluid

De Lenovo Smart Clock Essential heeft alleen een 1,5 inch luidspreker van drie watt, dus ik had niet echt veel verwacht op het gebied van audiokwaliteit. Het volume was echter verrassend hard en het is fijn om even muziek aan te zetten als je ’s ochtends wakker bent geworden. Het is niet zo vol en rijk als een grotere speaker, maar het is acceptabel en vol genoeg.

Ga direct naar Lenovo Smart Clock Essential op BOL.com.


Recensie over Lenovo Smart Clock Essential

Zoek je een nieuwe wekker en gebruik je veel slimme functies van Google Assistent? Dan is de nieuwe Smart Clock Essential waarschijnlijk iets voor jou. Het is een compact vormgegeven toestel met een eigenwijs stoffen patroom op de bovenkant, wat het een knusse uitstraling geeft. Het toestel is echt klein en beschikt over een ingebouwde assistent, die je veel moet gebruiken om de functies optimaal te benutten. Ikzelf kreeg de wekker met radio niet aan de praat, maar dat lijkt eerder een beperking van Google Assistent dan van deze wekker. Het nachtlampje en het oplaadpunt zijn geweldige toevoegingen aan dit model. De letters zijn groot en helder, maar ook die helderheid kun je met je stem aanpassen.

Score: 8


Informatie

Lenovo Smart Clock Essential, Lenovo
Meer weten?
Prijs: 49.95 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.