logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Lenovo P10


Lenovo heeft dit jaar een paar interessante tablets op de markt gebracht, die je zou kunnen betitelen als middenklassers: niet heel goedkoop, maar ook geen vlaggenschepen. De P10 ziet er chique en luxe uit, maar valt ook binnen deze categorie. Op zich is het een redelijk standaard Android tablet, die je niet zou kunnen vergelijken met bijvoorbeeld een standaard iPad. Aan de andere kant: de prijs is ook een stuk lager. Bovendien heeft de tablet een paar coole features!

Ontwerp

De Lenovo Tab P10 ziet er een stuk chiquer uit dan de meeste concurrenten binnen dit prijssegment. De achterkant en voorkant zijn afgewerkt met glas, met een randje aluminium daar tussenin. Hij is echter wat dik, vergeleken met andere concurrenten. Hij ziet er niet heel hip of modern uit, maar ook weer niet zo goedkoop als de meeste tablets in dit prijssegment. Het scherm is breder dan normaal, waarbij je hem liever in landschap gebruikt dan in de portret-oriëntering.

Smart dock

Cool is het feit dat de Lenovo P10 is voorzien van een Smart Dock aansluiting, waardoor je het tablet kunt koppelen aan een basisstation. Dankzij dat station krijgt de speaker ineens een fikse upgrade én drie microfoons, waardoor je hem als Slimme Assistent kunt gebruiken. Deze dock ziet er uit als een redelijk standaard soundbar, maar dan met een opening aan de bovenkant waar je de tablet in kunt steken. De dock zelf beschikt over volumeknoppen. Op zich is de dock een goede aanvulling. De tablet zelf beschikt namelijk over vier speakers. Hoewel deze speakers je een geweldig surround-effect geven (het lijkt echt van overal te komen), ontbreekt het in bass en volheid van het geluid.

Beeldscherm

De Lenovo Tab P10 heeft een 10,1-inch IPS beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1200-pixels. Als je te dichtbij op het scherm komt, kun je daardoor pixels zien. Maar wie doet dat? En binnen dit prijssegment is het knap lastig tablets te vinden met een hogere resolutie. Al met al is het een heel goed scherm – de kleuren zijn rijk en kunnen het logo van YouTube helemaal tot leven brengen. Ook is het zeker helder genoeg, je zou hem makkelijk in de buitenlucht kunnen gebruiken. Dankzij het IPS beeldscherm kun je het vanuit verschillende kijkhoeken goed zien. Onder het display zit bovendien een vingerafdruksensor verwerkt. Dat is even wennen, maar werkt prima.

Software

Jammer genoeg draait de Lenovo Tab P10 niet op Android 9.0, de nieuwste versie van het Google besturingssysteem, maar Android 8.1.0. Een gemiste kans, maar het werkt wel. Zo veel extra’s zijn er niet toegevoegd in Android 9.0, dus als je zonder de Beeldschermtijd-app kunt, zul je weinig missen. Verder is er weinig gesleuteld aan Android, waardoor hij veel van dezelfde functies heeft als je standaard Android smartphone. De uitzondering daarop is de Productiviteitsmodus, waarbij er een dunne regel onder aan het scherm wordt geplaatst. Hij is duimvriendelijk ontworpen, zodat je met beide duimen alle functies kunt bedienen. Ook deze modus verandert niet veel aan Android, het komt er gewoon bovenop.

Prestaties

Dankzij de 3GB RAM aan werkgeheugen en de Snapdragon 450 processor (dezelfde als de Moto G7 smartphone) werkt de tablet erg goed. Hij is in de regel snel en accuraat, maar soms laat de processor het even afweten. Hij lijkt soms wat traag de zijn, bijvoorbeeld wanneer je hem uit de standby-modus haalt of wanneer je tussen twee apps wisselt. Wellicht wordt dit euvel met software-updates nog opgelost. Natuurlijk is deze tablet niet ontworpen om zware games mee te spelen – daarvoor kom je in een heel ander segment. Zet de instellingen liever op Laag en je kunt heel wat games prima spelen, waaronder ook PUBG. Dankzij de 32GB interne opslag kun je aardig wat apps en games installeren. Heb je meer nodig? Dan kun je het geheugen nog uitbreiden met een microSD kaartje.

Batterijduur

De Lenovo Tab P10 heeft een 7000mAh batterij, waarmee je volgens Lenovo zo’n 15 uur vooruit kunt. Om dat te testen hebben we zelf een test gedaan door YouTube films te streamen. Zes uur filmpjes kijken met een helderheid van 60% verbruikte 50% energie. Nog eens twee uur afspelen verbruikte energie met eenzelfde lijn, waardoor we kunnen uitgaan van ongeveer 12 uur video streamen. Even ter vergelijk: dat is hetzelfde als de iPad Pro. Geweldig, maar niet de beloofde 15 uur.

Ga direct naar Lenovo Tab P10 op BOL.com.


Recensie over Lenovo Tab P10

De Lenovo Tab P10 is een stoere tablet. Hij ziet er chique uit, met zijn glazen afwerking en metalen randje. De extra speaker is een gave aanvulling, die de speakers een upgrade geven. Het scherm is goed scherp en erg kleurrijk. Ook de batterij gaat goed lang mee op deze tablet. Erg krachtig is hij echter niet – maar daar betaal je ook meer voor. Door een mogelijke softwarebug hapert de tablet zo nu en dan – hopelijk wordt dat snel opgelost met een update!

Score: 8


Informatie

Lenovo Tab P10, Lenovo
Meer weten?
Prijs: 359 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.