logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Lenovo C340 chromebook


De Lenovo Chromebooks hebben dankzij de C330 van vorig jaar een goede naam opgebouwd in het segment goedkopere chromebooks. Inmiddels heeft de C330 een opvolger gekregen, de Lenovo Chromebook C340. De grootste verandering zit hem overigens in het uiterlijk: de kunststof behuizing van de C330 is vervangen door een combinatie van metaal en plastic, wat hem een luxe uitstraling geeft. Je kunt qua kleur kiezen uit Sand Pink of platinagrijs. En… de vertrouwnde 11,6-inch chromebooks hebben een grote broer gekregen, die ik mocht testen: de Lenovo Chromebook C340 met een 15,6-inch beeldscherm, 4GB werkgeheugen en een i3 processor!

Het uiterlijk

De Lenovo C340 Chromebook is heel eenvoudig in zijn uiterlijk. Hij ziet er sober en strak uit, maar daar zit hem wat mij betreft ook een belangrijk deel van de kracht in. De laptop beschikt over een 15,6-inch touchscreen, met flinke randen rondom. De resolutie is 1920 x 1080. Dat is in vergelijking met zijn concurrenten niet erg hoog, maar wel scherp genoeg voor normaal gebruik. Het scherm is helder en biedt scherpe kleuren, die nergens echt overstuurd bleken. Het scherm kun je overigens helemaal naar achter klappen, zodat je een uit de kluiten gewassen tablet hebt. Dat is minder interessant wellicht, maar wanneer je hem als een tent neerzet, heb je wel een geweldig middel om presentaties te geven.

Langdurig gebruik

Het grootste pluspunt van een Chromebook is waarschijnlijk wel de levensduur van de accu. Ook de accu van de Lenovo Chromebook C340 gaat makkelijk tien uur mee, wat een geweldige compagnon maakt om binnen handbereik te hebben. Dankzij ChromeOS klap je hem immers open en ben je klaar voor gebruik! Een fors pluspunt ten opzichte van reguliere laptops en netbooks. Het opladen gaat snel en eenvoudig met de ingebouwde USB-C poorten, die aan beide kanten van de laptop te vinden zijn. Naast de twee USB-C poorten beschikt deze Chromebook over een mooi aantal andere aansluitingen, waaronder twee USB-A-poorten, een koptelefoonaansluiting en een microSD-kaartsleuf. Handig voor het overzetten van je foto’s op het internet of wat snelle beeldbewerking (hoewel dat nogal wat vraagt van de accu!).

Werken op de Chromebook

Zoals je al hebt gemerkt, was ik onder de indruk van de snelheid waarmee zo’n Chromebook opstart. Het was de eerste keer dat ik met een Chromebook werkte en ik moet zetten dat het me wel beviel. Het is eigenlijk een mix tussen Android en Windows, even heel kort door de bocht. Het werkt snel en accuraat, waardoor je prima lichte werkzaamheden kunt verrichten, zoals wat administratie, mailen of het kijken van bijvoorbeeld Netflix of Disney+. Jammer genoeg was ik niet zo te spreken over het toetsenbord. Het voelde niet zo prettig als laptops in een duurdere klasse, maar leek ook niet alles te registreren wat ik invoerde – en voor iemand die tamelijk snel typt is dat erg vervelend! Een andere beperking zijn de speakers, maar dat is binnen dit prijssegment ook wel te verwachten. Je mist de volle bas en het prettige volle geluid dat alle segmenten even aanraakt. Op zich is dat ook wel te verwachten binnen dit prijssegment. Bovendien beschikt de Chromebook over een hoofdtelefoonaansluiting en Bluetooth. Genoeg opties om dat hiaat op te vangen.

Rekenkracht

Waar de kleine Lenovo Chromebook C340 gebruik maakt van een Intel Celeron-processor, heeft de door ons geteste grote broer een Intel i3 processor. Het werk is daardoor prima snel en apps reageren vlot. Zware programma’s moet je er natuurlijk niet op draaien, maar multitasken gaat prima. 4GB werkgeheugen is voor een laptop wellicht wat karig, voor een Chromebook is het prima in orde. Houd er wel rekening mee dat je werkt met apps in plaats van normale software, die nu eenmaal anders werken dan je gewend bent. Niet erg, maar je moet het wel weten en er rekening mee houden tijdens het werk. Voor lichte werkzaamheden is het een geweldig apparaat, maar multitasken of zwaar werken zijn dingetjes waar hij niet zo van houdt.

Ga direct naar Lenovo C340 op BOL.com.


Recensie over Lenovo Chromebook C340

Chromebooks zijn een nieuw segment voor me – ik was er zelf niet mee bekend. Voor het systeem geef ik alvast twee duimen omhoog. Het is voor mensen zoals ik – normale gebruikers, die een laptop inzetten voor het schrijven, surfen, mailen en wat streamen – meer dan genoeg. De fikse accuduur en de snelle opstarttijden zijn geweldig. Jammer genoeg miste ik daardoor wel wat rekenkracht (maar mijn verwachtingen lagen misschien dichter bij een reguliere laptop) maar het is en blijft een heel prettig apparaat om binnen handbereik te hebben, korte aantekeningen te maken, te mailen en meer.

Score: 8


Informatie

Lenovo C340 15,6 inch, Lenovo
Meer weten?
Prijs: 549 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.