logo-liggend-wit-donkerblauw

De lekkerste kaasplanken serveer je zelf

Een kaasplank met diverse heerlijke kazen is zeker favoriet op een gezellige avond. Heerlijk genieten met een bijpassende wijn, wat noten en fruit laat ons thuis bourgondisch genieten. Het aanbod van diverse kazen is enorm te noemen en biedt voor ieder wat wils. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een gereedgemaakte kaasplank te kopen, maar het is veel leuker en unieker om zelf de lekkerste kazen te combineren. In de Albert Heijn folder vind je de lekkerste kazen, wijnen en toebehoren voor jouw kaasplank.

kaasplank suggestie

Verschillende kazen kiezen

Doordat het aanbod van verschillende kazen zo groot is, ben je wellicht geneigd om een grote diversiteit aan te bieden. Toch is 4 a 5 verschillende kazen per kaasplank meer dan genoeg. Meer kazen maakt de keuze voor uw gasten alleen maar moeilijker en passen bovendien niet netjes meer op de kaasplank. Elke kaas moet vrij van elkaar kunnen liggen. Er zijn verschillende Franse kaas families met elk hun eigen unieke smaak en structuur. Denk daarbij aan witschimmelkazen, blauwschimmelkazen, geitenkazen, harde/halfharde kazen en zelfs roodschimmelkazen. Wanneer je ervoor zorgt dat je één kaas uit elke ‘familie’ op je kaasplank serveert zit je zeker goed.

Serveren

Haal de kazen een halfuurtje voor je ze wil serveren uit de koelkast. Vooral de zachtere kazen komen hierdoor veel beter tot hun recht. Te vroeg uit de koelkast halen is ook weer geen goed idee. Bepaalde kazen kunnen snel dan te ‘zweterig’ worden. Bij een marge van 30 minuten serveer je de kaasplank in optimale conditie. Het beste kies je voor een witte wijn bij een kaasplank. Rode wijnen hebben al snel de neiging om de heerlijke kaas aroma’s te overstijgen. Dat is natuurlijk zonde. Wil je toch persé een rode wijn bij de kaasplank serveren kies dan voor een licht mogelijke rode wijn als een Beaujolais of een rode Loire wijn. Naast de kazen en de wijn is het aan te raden om iets zoets bij de kaasplank te serveren. Vaak is dat vijgenjam of een harde gelei gemaakt van kweeperen.

Stokbrood mag niet ontbreken

Bij een goede kaasplank mag een heerlijk knapperig stokbrood niet ontbreken. Het is echter een grote misser om je stokbroodje te besmeren met boter. Bij een kaasplank smeer je de kaas rechtstreeks op het stokbroodje om de ideale smaak te krijgen. Toastjes kunnen uiteraard ook maar stokbrood heeft toch de voorkeur bij velen. Bon appetit!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.