logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Strak en compact: Leibomen in de tuin


Niet iedereen heeft het geluk een grote tuin om zijn huis te hebben. Sterker nog: de meesten van ons moeten het doen met een tuin die zo’n 50 vierkante meter groot is. Daarmee wordt een droom van een kleine boomgaard of een zelfvoorzienende groentetuin behoorlijk in de grond gestopt. Maar toch zijn ook deze standaard tuinen heel erg geschikt voor bomen, mits je ze compact houdt. Leibomen zijn daarbij perfect. Speciaal gekweekt om in vorm te blijven!

Wat is een leiboom?

Een leiboom is niets anders dan een normale boom, waarvan de takken in een bepaalde vorm of richting geleid worden. Die takken worden ieder jaar bijgewerkt en teruggesnoeid tot de basistakken, van waaruit ze het jaar erop weer kunnen uitgroeien. Daardoor zijn ze compact en strak, maar hebben ze ook een bijzondere vorm. Het zijn ideale bomen voor om je huis. Met een aantal leibomen kun je bijvoorbeeld het licht goed sturen (de zon uit je huis houden, bijvoorbeeld) maar ze geven je tuin ook meerdere lagen. Begin met bodembedekkers, plaats her en der wat struiken en maak je tuin af met enkele hogere (lei)bomen.  

Waarom een boom leiden?

Dat kan meerdere functies hebben. Een heel belangrijke functie in de fruitteelt is om de bomen open te houden. Open bomen maken veel fruit. Voor een open boom heb je ook een flinke ruimte nodig. Heb je die niet? Dan kun je de takken heel makkelijk leiden in een open vorm, bijvoorbeeld zodat ze tegen een zonnige muur lopen en op die manier optimaal fruit leveren. Je kunt ze ook leiden als een vierkant scherm voor je huis, waardoor het werkt als een natuurlijk zonnescherm. 

Kun je iedere boom leiden?

Ja en nee. Ja, je kunt vrijwel iedere boom in een bepaalde vorm dwingen. Bij de ene boom werkt dat beter dan bij de andere. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te kijken naar de natuurlijke stand van de takken. Heb je kans op horizontale vertakkingen? Dan kun je hem mooi vierkant maken. Gaan je takken vrijwel telkens in een hoek van 45 graden? Dan vorm je hem tot een ruitvorm. De takken moeten ook buigzaam zijn en makkelijk uitlopen op ouder hout. Anders krijg je al snel een paar kale takken op een stokkie!

Kennis van zaken

Er komt dus nog al wat kijken bij het kweken van een leiboom. Het vergt geduld en aandacht, kennis van zaken en een stuk vakmanschap. Laat je ook voorlichten over welke bomen het beste in jouw tuin zouden passen. Niet alleen qua grondsoort, maar ook met welk doel je ze plaatst. Heb je ze eenmaal in de tuin staan, zorg dan voor een goede steun. Na een paar jaar kun je het frame misschien wel weghalen, ook de stam kan de nodige ondersteuning goed gebruiken!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.